Header Ads

Βάρβαρα ή Βαρβάρα

Βάρβαρα ή Βαρβάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα Βάρβαρα, είναι ένας χυλός που ετοίμαζαν οι πιστοί την παραμονή της εορτής της Αγ. Βαρβάρας και τον μοίραζαν ανήμερα στους πιστούς, υπέρ υγείας.
Η συνταγή αυτή είναι από την Άνδρο, της πολύ καλής μου φίλης Δέσποινας, που την φτιάχνει κάθε χρόνο, από οικογενειακή παράδοση...
Όπως μου εξήγησε, στο σερβίρισμα ρίχνουμε από πάνω χοντροκομμένα αμύγδαλα (ασπρισμένα), καρύδια, σπόρους ροδιού, λίγο ανθόνερο και το μοιράζουμε σε φίλους και γνωστούς...

Βάρβαρα ή Ασουρές - το έθιμο της Αγίας Βαρβάρας


Υλικά

•    ½ κιλό σιτάρι
•    3½ λίτρα νερό
•    ½ κούπα ζάχαρη
•    2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ που το διαλύουμε σε κρύο νερό και το προσθέτουμε κατά το τέλος του βρασίματος
•    1 κούπα (όχι γεμάτη) σταφίδες ξανθές
   ----
•    ½ κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα
•    ½ κιλό καρύδια
•    1 ή 2 ρόδια (τους καρπούς)
•    200 γραμ. ανθόνερο (από το φαρμακείο)

Εκτέλεση

Πλένουμε  από το βράδυ και βάζουμε σε νερό για να μαλακώσει το σιτάρι.
Βάρβαρα ή Βαρβάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάρβαρα ή Βαρβάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν και τα σημερινά σιτάρια του εμπορίου δεν χρειάζονται αυτή την διαδικασία και χυλώνουν εξίσου αν, μετά το πλύσιμο, τα βάλουμε κατευθείαν να βράσουν.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, το νερό και τα αφήνουμε να βράζουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνει ένας χυλός, σαν σούπα.
Βάρβαρα ή Βαρβάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάρβαρα ή Βαρβάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λίγο πριν (10 λεπτά περίπου) τα κατεβάσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
Βάρβαρα ή Βαρβάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάρβαρα ή Βαρβάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σερβίρουμε σε μπολ και ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο. Ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια.Τρώγονται εξ ίσου ευχάριστα, είτε ζεστά, είτε κρύα.

Βάρβαρα ή Βαρβάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
-- Η κεντρική και η τελευταία φωτογραφία, καθώς και η συνταγή, είναι της πολύ καλής μου φίλης Δέσποινας, από την Άνδρο.
Η συνταγή που μας παρουσιάζει, είναι αυτή που έφτιαχνε πάντα της Αγίας Βαρβάρας η οικογένειά της.

-- Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα


Η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι, που έζησε στην Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.


Αγία ΒάρβαραΟ πατέρας της ονομαζόταν Διόσκορος, και ήταν φανατικός ειδωλολάτρης. Την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο εκείνη, μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό.
Βλέποντας ο πατέρας της αυτή την αλλαγή, διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών.
Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να τη φονεύσει. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της, που ήταν και επιθυμία του.

Ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε, ως "πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται". Την ίδια στιγμή όμως έπεσε νεκρός, χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη.

Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός.

Έτσι κατ΄ άλλους φέρεται πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας το 210, κατ΄ άλλους στην Ηλιούπολη (σημερινή Baalbek) της Αιγύπτου το 360 και κατ΄ άλλους (εκδοχή καθολικών) σε κάποια πόλη της Τοσκάνης

Η μνήμη της εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου.
Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία.


Δείτε επίσης: Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία)

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Τα έφτιαξα και σήμερα Γιώτα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινά μου και του χρόνου να είσαι καλά, να τα ξαναφτιάξεις.

      Διαγραφή
  2. η βαρβαρα ειναι καθαρα εθιμο της θρακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πρώτη μου αναζήτηση ήταν αυτή κ έτσι σας βρήκα, ήταν πολύ ωραία κ η βαρβάρα κ όλα όσα έχω δοκιμάσει ως τώρα!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευγενία μου καλώς όρισες. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.