Η αρτοκλασία, είναι μια ακολουθία που ψάλλεται συνήθως στον Εσπερινό και γίνεται σε ανάμνηση των πέντε άρτων, που ευλόγησε ο Κύριος στην έρημο και με αυτούς χόρτασαν πολύ περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνθρωποι.
Στην τελετή, που συνήθως πραγματοποιείται κατά τις Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές, αλλά και των μεγάλων Αγίων, τους άρτους προσφέρουν οι πιστοί, συνήθως οι εορτάζοντες και αφού ευλογηθούν, στη συνέχεια μοιράζονται σε όλους τους εκκλησιαζόμενους.
Υλικά
• 1100 - 1300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 60 γραμ. νωπή μαγιά
• 1 κουτ. γλυκού γεμάτο μπέικιν πάουντερ
• 250 γραμ. ζάχαρη (1 φλ. τσαγιού)
• ½ κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη (μαζί με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη)
• ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο λίγο κοπανισμένο
• 130 γραμ. σπορέλαιο (½ φλ. τσαγιού)
• 2 φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
• 1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο (50 ml.)
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη διαλυμένο σε 2 κουτ. γλυκού νερό
• ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Στην τελετή, που συνήθως πραγματοποιείται κατά τις Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές, αλλά και των μεγάλων Αγίων, τους άρτους προσφέρουν οι πιστοί, συνήθως οι εορτάζοντες και αφού ευλογηθούν, στη συνέχεια μοιράζονται σε όλους τους εκκλησιαζόμενους.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία)
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.Υλικά
• 1100 - 1300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 60 γραμ. νωπή μαγιά
• 1 κουτ. γλυκού γεμάτο μπέικιν πάουντερ
• 250 γραμ. ζάχαρη (1 φλ. τσαγιού)
• ½ κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη (μαζί με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη)
• ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο λίγο κοπανισμένο
• 130 γραμ. σπορέλαιο (½ φλ. τσαγιού)
• 2 φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
• 1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο (50 ml.)
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη διαλυμένο σε 2 κουτ. γλυκού νερό
• ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το 1 φλυτζάνι νερό χλιαρό, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, από τη ζυγισμένη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και προσθέτουμε αλεύρι, από το ζυγισμένο, περίπου 10 κουταλιές της σούπας, μέχρι να γίνει ένας χυλός. (Αναλυτικά εδώ) |
|
Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 15' με 20', να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο. Εν το μεταξύ, σε μια λεκανίτσα ή στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό, το ούζο, την κοπανισμένη μαστίχα, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το αλάτι και τα χτυπάμε για 3' - 4' περίπου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρεμώδες. |
|
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά, το μπέικιν πάουντερ, το κόλιανδρο, την κανέλλα, συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. | |
Ακολούθως προσθέτουμε λίγο - λίγο τα ⅔ από το αλεύρι, χτυπώντας μέχρι να απορροφηθεί τελείως. Αφού ενσωματωθεί το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ και, ή τοποθετούμε το εξάρτημα για ζύμωμα (τους γάντζους), αν συνεχίσουμε το ζύμωμα στο μίξερ, ή μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας. |
|
Προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη πολύ μαλακή, που να κολλάει στα χέρια. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο. (Επειδή η ζύμη κολλάει στα χέρια, για να μπορούμε να τη δουλέψουμε, ρίχνουμε σε μια άκρη στον πάγκο μας 2 - 3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και με αυτό αλείφουμε τα χέρια μας). |
|
Ζυμώνουμε για 10' - 15' και αφού λαδώσουμε καλά τα χέρια μας με σπορέλαιο, την κάνουμε μπάλα. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, με διάμετρο 32 εκ., τοποθετούμε μέσα τη ζύμη και με λαδωμένα τα χέρια μας, την πιέζουμε να απλωθεί παντού. |
|
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και από πάνω με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη, σε ζεστό μέρος, περίπου για μιάμιση ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. | |
Όταν η ζύμη φτάσει στο χείλος του ταψιού, με μία οδοντογλυφίδα τρυπάμε στις τέσσερις άκρες στην επιφάνεια, με προσοχή, για να μην μας ξεφουσκώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά. |
|
Όταν βγάλουμε τον άρτο από το φούρνο, τον αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσει για 5΄, κι έπειτα προσεκτικά, αναποδογυρίζοντάς τον, τον βγάζουμε από το ταψί. | |
Τοποθετούμε τον άρτο πάνω σε μια σχάρα ή μια πετσέτα, για να μην ιδρώσει και ζεστός όπως είναι, τον αλείφουμε με ένα πινέλο με το ζαχαρόνερο και τον πασπαλίζουμε με την άχνη. | |
Όταν παγώσει τελείως, τον τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και τον μεταφέρουμε στην εκκλησία. -- Σε περίπτωση που δεν βγαίνει από το ταψί, τον ξεκολλάμε από τα τοιχώματα μ᾿ ένα μαχαίρι. Καλή επιτυχία και βοήθειά σας! Δείτε επίσης: Πρόσφορο ἤ Λειτουργιά |
38 Σχόλια
Πολύ ωραία συνταγή !!! Θα την δοκιμάσω σίγουρα !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια συνταγή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτος ειναι ενας αρτος; κανουμε ακομη τεσσερις η μπορουμε να τους κανουμε πιο μικρους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία μου η συνταγή και τα υλικά είναι για έναν άρτο. Αν θέλεις να φτιάξεις πέντε, υπολόγισε τα ανάλογα υλικά. Τους άρτους, απ' ότι ξέρω, δεν τους κάνουμε μικρούς.
ΔιαγραφήΜαρία από Πύργο Ηλείας 05-02-2015 Συγχαρητήρια μοναδική και πανεύκολη συνταγή τέλεια!!!!!! να είστε καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα !!Έκανα την συνταγή σας αλλά μου έπεσε λίγο παραπάνω αλεύρι.Δεν κόλλαγε στα χέρια:((Λέτε να μην μου πετύχει?Τώρα τον έχω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει,
ΑπάντησηΔιαγραφήΙωάννα.
Ιωάννα μου δεν νομίζω να έχει πρόβλημα. Το πολύ - πολύ να σου γίνει λίγο πιο σφιχτός. Καλή επιτυχία και βοήθειά σου.
ΔιαγραφήΗ συνταγη ειναι τελεια μπραβο σου....θα την κανω σιγουρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια, καλή επιτυχία και βοήθειά σου.
Διαγραφήφαινεται πολυ ομορφη και ευκολη συνταγη θα την επιχειρησω αυριο με την βοηθεια του Θεου
ΑπάντησηΔιαγραφήΡάνια μου δεν θα 'χεις πρόβλημα· καλή επιτυχία και βοήθειά σου.
ΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή μετα ίδια υλικά βγαίνουν 5 μικρότεροι η θέλει τα δίπλα υλικά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου τα υλικά της συνταγής, είναι για έναν κανονικό άρτο. Αν θέλεις περισσότερους και πιο μικρούς, κανόνισέ το ανάλογα.
ΔιαγραφήΤον εχω κανει πολλες φορες και ειναι τελειος.Συγχαρητηρια
ΑπάντησηΔιαγραφήΜολις τελείωσα, ετοιμάζομαι για την εκκλησία.φαίνεται τελειος!!!!!!!!!Ευχαριστούμε.ειναι και πανευκολη συνταγη
ΑπάντησηΔιαγραφήΡάνια μου χαίρομαι πολύ, βοήθειά σου.
ΔιαγραφήΟ κοπανισμενος κολιαντρος ταιριάζει σε γεύση για αρτο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου η γεύση του κόλιανδρου ταιριάζει πολύ στον άρτο και όταν είναι κοπανισμένος, χρειάζεται λιγότερη ποσότητα.
ΔιαγραφήΚαλημέρα κυρία Γιώτα εάν βάλω φακελάκι μαγιά πόσα γραμμάρια θα βάλω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρυσάνθη μου αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ξηρή, αντί για νωπή, μαγιά θα βάλεις 2 φακελάκια.
Διαγραφή2Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Γιώτα μου.είστε πολύ Νοικοκυρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο απογευματάκι κυρία Γιώτα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν τέλειος ο Αρτος.
Στο εκκλησάκι τηςΑγίας Κυριακής.
Δέν τον χωρτένανε οι γυναίκες. Τι ωραίος που ειναι μου λέγανε.
Χρυσάνθη μου χαίρομαι πάρα πολύ. Βοήθειά σας η Αγία.
ΔιαγραφήΚαλησπερα.ΗΘελα να σας ρωτησω μπορουμε να μην βαλουμε το ουζο η το τσιπουρο υπαρχει προβλημα στο τελικο γευστικο αποτελεσμα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίδα μου καλό είναι να μην αφαιρέσεις το ούζο. Το αλκοόλ εξατμίζεται και μένει μόνο το άρωμα.
ΔιαγραφήΑλεύρι για όλες τις χρήσεις πια μάρκα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσπασία μου δεν υπάρχει πρόβλημα, όποια μάρκα θέλεις εσύ.
ΔιαγραφήΘεϊκή συνταγή γιώτα μου το έφτιαξα το άρτο έγινε αφρατος Θα φτιαξω του αγίου Δημητρίου στην γιωρτη του άντρα μου καλό μεσημέρι !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσπασία μου ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Βοήθειά σας ο Άγιος Δημήτριος και χρόνια πολλά για τον άντρα σου.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα και εμενα φίλη μου εγεινε παρα πολυ αφρατος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μου ζητήσανε την συνταγήΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.
ΗΤΑΝ ΕΓΡΙΝΕ ΑΦΑΝΤΟΣ.ΣΤΗΝ ΦΣΝΕΡΩΜΕΝΗ ΛΡΥΚΑΔΟΣ..
Στα
Χρυσάνθη μου χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε ο άρτος. Βοήθειά σας η Παναγιά μας.
ΔιαγραφήΚυρια Γιωτα συνταγη για 2 προσφορα θα ηθελα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοσο αλευρι θα βαλω και στα δυο. Με προζυμη.
Χρυσάνθη μου δες εδώ τη συνταγή για: Πρόσφορο ἤ Λειτουργιά
ΔιαγραφήXerete, na me sinchoresete ja ta elinika mou. Den echo xana kani arto, tora sin Theo tha ithela na ftiaxo ena. Mono pu den echo ti masticha, birazi poly? I mipos boro na tin antikatastiso, anti ja masticha, kati alo? Efcharisto poly, Sosanna
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοσάννα μου αν δεν έχεις μαστίχα μπορείς να μην βάλεις, δεν υπάρχει πρόβλημα.
ΔιαγραφήΘα μπορούσα να βάλω αλεύρι για τσουρέκια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου δεν έχω φτιάξει άρτο με αλεύρι για τσουρέκια, οπότε δεν ξέρω να σου απαντήσω. Αν το δοκιμάσεις, σε παρακαλώ γράψε μας τι έγινε.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.