Header Ads

Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία)

Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η αρτοκλασία, είναι μια ακολουθία που ψάλλεται συνήθως στον Εσπερινό και γίνεται σε ανάμνηση των πέντε άρτων, που ευλόγησε ο Κύριος στην έρημο και με αυτούς χόρτασαν πολύ περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνθρωποι.
Στην τελετή, που συνήθως πραγματοποιείται κατά τις Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές, αλλά και των μεγάλων Αγίων, τους άρτους προσφέρουν οι πιστοί, συνήθως οι εορτάζοντες και αφού ευλογηθούν, στη συνέχεια μοιράζονται σε όλους τους εκκλησιαζόμενους.

Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία)

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

•      1100 - 1300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•      60 γραμ. νωπή μαγιά
•      1 κουτ. γλυκού γεμάτο μπέικιν πάουντερ
•      250 γραμ. ζάχαρη (1 φλ. τσαγιού)
•      ½ κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη (μαζί με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη)
•      ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο λίγο κοπανισμένο
•      130 γραμ. σπορέλαιο (½ φλ. τσαγιού)
•      2 φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
•      1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο (50 ml.)
•      1 κουτ. γλυκού κανέλλα
•      1 κουτ. γλυκού αλάτι
•      1 κουτ. γλυκού ζάχαρη διαλυμένο σε 2 κουτ. γλυκού νερό
•      ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το 1 φλυτζάνι νερό χλιαρό, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, από τη ζυγισμένη και τη μαγιά.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και προσθέτουμε αλεύρι, από το ζυγισμένο, περίπου 10 κουταλιές της σούπας, μέχρι να γίνει ένας χυλός. (Αναλυτικά εδώ)
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 15' με 20', να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εν το μεταξύ, σε μια λεκανίτσα ή στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό, το ούζο, την κοπανισμένη μαστίχα, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το αλάτι και τα χτυπάμε για 3' - 4' περίπου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρεμώδες.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά, το μπέικιν πάουντερ, το κόλιανδρο, την κανέλλα, συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να  ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ακολούθως προσθέτουμε λίγο - λίγο τα ⅔ από το αλεύρι, χτυπώντας μέχρι να απορροφηθεί τελείως.
Αφού ενσωματωθεί το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ και, ή τοποθετούμε το εξάρτημα για ζύμωμα (τους γάντζους), αν συνεχίσουμε το ζύμωμα στο μίξερ, ή μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη πολύ μαλακή, που να κολλάει στα χέρια. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
(Επειδή η ζύμη κολλάει στα χέρια, για να μπορούμε να τη δουλέψουμε, ρίχνουμε σε μια άκρη στον πάγκο μας 2 - 3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και με αυτό αλείφουμε τα χέρια μας).
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζυμώνουμε για 10' - 15' και αφού λαδώσουμε καλά τα χέρια μας με σπορέλαιο, την κάνουμε μπάλα.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, με διάμετρο 32 εκ., τοποθετούμε μέσα τη ζύμη και με λαδωμένα τα χέρια μας, την πιέζουμε να απλωθεί παντού.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και από πάνω με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη, σε ζεστό μέρος, περίπου για μιάμιση ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν η ζύμη φτάσει στο χείλος του ταψιού, με μία οδοντογλυφίδα τρυπάμε στις τέσσερις άκρες στην επιφάνεια, με προσοχή, για να μην μας ξεφουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν βγάλουμε τον άρτο από το φούρνο, τον αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσει για 5΄, κι έπειτα προσεκτικά, αναποδογυρίζοντάς τον, τον βγάζουμε από το ταψί.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε τον άρτο πάνω σε μια σχάρα ή μια πετσέτα, για να μην ιδρώσει και ζεστός όπως είναι, τον αλείφουμε με ένα πινέλο με το ζαχαρόνερο και τον πασπαλίζουμε με την άχνη.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν παγώσει τελείως, τον τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και τον μεταφέρουμε στην εκκλησία.

-- Σε περίπτωση που δεν βγαίνει από το ταψί, τον ξεκολλάμε από τα τοιχώματα μ᾿ ένα μαχαίρι.

Καλή επιτυχία και βοήθειά σας! 

Δείτε επίσης: Πρόσφορο ἤ Λειτουργιά

Δημοσίευση σχολίου

38 Σχόλια

  1. Πολύ ωραία συνταγή !!! Θα την δοκιμάσω σίγουρα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια συνταγή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτος ειναι ενας αρτος; κανουμε ακομη τεσσερις η μπορουμε να τους κανουμε πιο μικρους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου η συνταγή και τα υλικά είναι για έναν άρτο. Αν θέλεις να φτιάξεις πέντε, υπολόγισε τα ανάλογα υλικά. Τους άρτους, απ' ότι ξέρω, δεν τους κάνουμε μικρούς.

      Διαγραφή
  4. Μαρία από Πύργο Ηλείας 05-02-2015 Συγχαρητήρια μοναδική και πανεύκολη συνταγή τέλεια!!!!!! να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα !!Έκανα την συνταγή σας αλλά μου έπεσε λίγο παραπάνω αλεύρι.Δεν κόλλαγε στα χέρια:((Λέτε να μην μου πετύχει?Τώρα τον έχω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει,
    Ιωάννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννα μου δεν νομίζω να έχει πρόβλημα. Το πολύ - πολύ να σου γίνει λίγο πιο σφιχτός. Καλή επιτυχία και βοήθειά σου.

      Διαγραφή
  6. Η συνταγη ειναι τελεια μπραβο σου....θα την κανω σιγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, καλή επιτυχία και βοήθειά σου.

      Διαγραφή
  7. φαινεται πολυ ομορφη και ευκολη συνταγη θα την επιχειρησω αυριο με την βοηθεια του Θεου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου δεν θα 'χεις πρόβλημα· καλή επιτυχία και βοήθειά σου.

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία συνταγή μετα ίδια υλικά βγαίνουν 5 μικρότεροι η θέλει τα δίπλα υλικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου τα υλικά της συνταγής, είναι για έναν κανονικό άρτο. Αν θέλεις περισσότερους και πιο μικρούς, κανόνισέ το ανάλογα.

      Διαγραφή
  9. Τον εχω κανει πολλες φορες και ειναι τελειος.Συγχαρητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μολις τελείωσα, ετοιμάζομαι για την εκκλησία.φαίνεται τελειος!!!!!!!!!Ευχαριστούμε.ειναι και πανευκολη συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο κοπανισμενος κολιαντρος ταιριάζει σε γεύση για αρτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου η γεύση του κόλιανδρου ταιριάζει πολύ στον άρτο και όταν είναι κοπανισμένος, χρειάζεται λιγότερη ποσότητα.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα κυρία Γιώτα εάν βάλω φακελάκι μαγιά πόσα γραμμάρια θα βάλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσάνθη μου αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ξηρή, αντί για νωπή, μαγιά θα βάλεις 2 φακελάκια.

      Διαγραφή
  13. 2Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Γιώτα μου.είστε πολύ Νοικοκυρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλο απογευματάκι κυρία Γιώτα μου.
    Ήταν τέλειος ο Αρτος.
    Στο εκκλησάκι τηςΑγίας Κυριακής.
    Δέν τον χωρτένανε οι γυναίκες. Τι ωραίος που ειναι μου λέγανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπερα.ΗΘελα να σας ρωτησω μπορουμε να μην βαλουμε το ουζο η το τσιπουρο υπαρχει προβλημα στο τελικο γευστικο αποτελεσμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα μου καλό είναι να μην αφαιρέσεις το ούζο. Το αλκοόλ εξατμίζεται και μένει μόνο το άρωμα.

      Διαγραφή
  16. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις πια μάρκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασπασία μου δεν υπάρχει πρόβλημα, όποια μάρκα θέλεις εσύ.

      Διαγραφή
  17. Θεϊκή συνταγή γιώτα μου το έφτιαξα το άρτο έγινε αφρατος Θα φτιαξω του αγίου Δημητρίου στην γιωρτη του άντρα μου καλό μεσημέρι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασπασία μου ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Βοήθειά σας ο Άγιος Δημήτριος και χρόνια πολλά για τον άντρα σου.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα και εμενα φίλη μου εγεινε παρα πολυ αφρατος.
    Και μου ζητήσανε την συνταγήΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.
    ΗΤΑΝ ΕΓΡΙΝΕ ΑΦΑΝΤΟΣ.ΣΤΗΝ ΦΣΝΕΡΩΜΕΝΗ ΛΡΥΚΑΔΟΣ..
    Στα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσάνθη μου χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε ο άρτος. Βοήθειά σας η Παναγιά μας.

      Διαγραφή
  19. Κυρια Γιωτα συνταγη για 2 προσφορα θα ηθελα .
    Ποσο αλευρι θα βαλω και στα δυο. Με προζυμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Xerete, na me sinchoresete ja ta elinika mou. Den echo xana kani arto, tora sin Theo tha ithela na ftiaxo ena. Mono pu den echo ti masticha, birazi poly? I mipos boro na tin antikatastiso, anti ja masticha, kati alo? Efcharisto poly, Sosanna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοσάννα μου αν δεν έχεις μαστίχα μπορείς να μην βάλεις, δεν υπάρχει πρόβλημα.

      Διαγραφή
  21. Θα μπορούσα να βάλω αλεύρι για τσουρέκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου δεν έχω φτιάξει άρτο με αλεύρι για τσουρέκια, οπότε δεν ξέρω να σου απαντήσω. Αν το δοκιμάσεις, σε παρακαλώ γράψε μας τι έγινε.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.