Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία)

Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η αρτοκλασία, είναι μια ακολουθία που ψάλλεται συνήθως στον Εσπερινό και γίνεται σε ανάμνηση των πέντε άρτων, που ευλόγησε ο Κύριος στην έρημο και με αυτούς χόρτασαν πολύ περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνθρωποι.
Στην τελετή, που συνήθως πραγματοποιείται κατά τις

Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές, αλλά και των μεγάλων Αγίων, τους άρτους προσφέρουν οι πιστοί, συνήθως οι εορτάζοντες και αφού ευλογηθούν, στη συνέχεια μοιράζονται σε όλους τους εκκλησιαζόμενους.

Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία)


Υλικά

•      1100 - 1300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•      60 γραμ. νωπή μαγιά
•      1 κουτ. γλυκού γεμάτο μπέικιν πάουντερ
•      250 γραμ. ζάχαρη (1 φλ. τσαγιού)
•      ½ κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη (μαζί με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη)
•      ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο λίγο κοπανισμένο
•      130 γραμ. σπορέλαιο (½ φλ. τσαγιού)
•      2 φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
•      1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο (50 ml.)
•      1 κουτ. γλυκού κανέλλα
•      1 κουτ. γλυκού αλάτι
•      1 κουτ. γλυκού ζάχαρη διαλυμένο σε 2 κουτ. γλυκού νερό
•      ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση


Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το 1 φλυτζάνι νερό χλιαρό, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, από τη ζυγισμένη και τη μαγιά.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και προσθέτουμε αλεύρι, από το ζυγισμένο, περίπου 10 κουταλιές της σούπας, μέχρι να γίνει ένας χυλός. (Αναλυτικά εδώ)
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 15' με 20', να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εν το μεταξύ, σε μια λεκανίτσα ή στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό, το ούζο, την κοπανισμένη μαστίχα, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το αλάτι και τα χτυπάμε για 3' - 4' περίπου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρεμώδες.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά, το μπέικιν πάουντερ, το κόλιανδρο, την κανέλλα, συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να  ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ακολούθως προσθέτουμε λίγο - λίγο τα ⅔ από το αλεύρι, χτυπώντας μέχρι να απορροφηθεί τελείως.
Αφού ενσωματωθεί το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ και, ή τοποθετούμε το εξάρτημα για ζύμωμα (τους γάντζους), αν συνεχίσουμε το ζύμωμα στο μίξερ, ή μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη πολύ μαλακή, που να κολλάει στα χέρια. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
(Επειδή η ζύμη κολλάει στα χέρια, για να μπορούμε να τη δουλέψουμε, ρίχνουμε σε μια άκρη στον πάγκο μας 2 - 3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και με αυτό αλείφουμε τα χέρια μας).
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζυμώνουμε για 10' - 15' και αφού λαδώσουμε καλά τα χέρια μας με σπορέλαιο, την κάνουμε μπάλα.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, με διάμετρο 32 εκ., τοποθετούμε μέσα τη ζύμη και με λαδωμένα τα χέρια μας, την πιέζουμε να απλωθεί παντού.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και από πάνω με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη, σε ζεστό μέρος, περίπου για μιάμιση ώρα, μέχρι να διπασιαστεί σε όγκο.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν η ζύμη φτάσει στο χείλος του ταψιού, με μία οδοντογλυφίδα τρυπάμε στις τέσσερις άκρες στην επιφάνεια, με προσοχή, για να μην μας ξεφουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν βγάλουμε τον άρτο από το φούρνο, τον αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσει για 5΄, κι έπειτα προσεκτικά, αναποδογυρίζοντάς τον, τον βγάζουμε από το ταψί.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε τον άρτο πάνω σε μια σχάρα ή μια πετσέτα, για να μην ιδρώσει και ζεστός όπως είναι, τον αλείφουμε με ένα πινέλο με το ζαχαρόνερο και τον πασπαλίζουμε με την άχνη.
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν παγώσει τελείως, τον τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και τον μεταφέρουμε στην εκκλησία.

-- Σε περίπτωση που δεν βγαίνει από το ταψί, τον ξεκολλάμε από τα τοιχώματα μ᾿ ένα μαχαίρι.

Καλή επιτυχία και βοήθειά σας!


14 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία συνταγή !!! Θα την δοκιμάσω σίγουρα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια συνταγή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτος ειναι ενας αρτος; κανουμε ακομη τεσσερις η μπορουμε να τους κανουμε πιο μικρους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου η συνταγή και τα υλικά είναι για έναν άρτο. Αν θέλεις να φτιάξεις πέντε, υπολόγισε τα ανάλογα υλικά. Τους άρτους, απ' ότι ξέρω, δεν τους κάνουμε μικρούς.

      Διαγραφή
  4. Μαρία από Πύργο Ηλείας 05-02-2015 Συγχαρητήρια μοναδική και πανεύκολη συνταγή τέλεια!!!!!! να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα !!Έκανα την συνταγή σας αλλά μου έπεσε λίγο παραπάνω αλεύρι.Δεν κόλλαγε στα χέρια:((Λέτε να μην μου πετύχει?Τώρα τον έχω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει,
    Ιωάννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννα μου δεν νομίζω να έχει πρόβλημα. Το πολύ - πολύ να σου γίνει λίγο πιο σφιχτός. Καλή επιτυχία και βοήθειά σου.

      Διαγραφή
  6. Η συνταγη ειναι τελεια μπραβο σου....θα την κανω σιγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, καλή επιτυχία και βοήθειά σου.

      Διαγραφή
  7. φαινεται πολυ ομορφη και ευκολη συνταγη θα την επιχειρησω αυριο με την βοηθεια του Θεου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου δεν θα 'χεις πρόβλημα· καλή επιτυχία και βοήθειά σου.

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία συνταγή μετα ίδια υλικά βγαίνουν 5 μικρότεροι η θέλει τα δίπλα υλικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου τα υλικά της συνταγής, είναι για έναν κανονικό άρτο. Αν θέλεις περισσότερους και πιο μικρούς, κανόνισέ το ανάλογα.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους