Τη συνταγή αυτή για το πάστωμα του γαύρου, μου την έδωσε ένας καλός μας φίλος και παλιός ψαράς, ο Γρηγόρης, λέγοντάς μου ότι με αυτόν τον τρόπο, οι γαύροι μένουν πιο μαλακοί, από ότι με την κλασική μέθοδο.
Δοκίμασα λοιπόν τη συνταγή του και πραγματικά το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.
Υλικά
2 κιλά φρέσκος γαύρος χοντρός ή σαρδέλες
1 κιλό αλάτι ημίχονδρο ή χοντρό
Εκτέλεση
Δοκίμασα λοιπόν τη συνταγή του και πραγματικά το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.
Γαύρος παστός (αντζούγιες) ψημένος στο ζουμί του
Υλικά
2 κιλά φρέσκος γαύρος χοντρός ή σαρδέλες
1 κιλό αλάτι ημίχονδρο ή χοντρό
Εκτέλεση
Διαλέγουμε φρέσκα ψάρια, όσο πιο χοντρά μπορέσουμε να βρούμε και τα πλένουμε καλά. Τα καθαρίζουμε, πιάνοντας με τα δαχτυλά μας και τραβώντας το κεφάλι, μαζί με τα εντόσθια. Ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας την κοιλιά τα ξαναπλένουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι, να στραγγίξουν καλά. |
|
Όταν
στραγγίξουν τα αλατίζουμε, βάζουμε σε ένα μπολ μία στρώση αλάτι
χοντρό και πάνω του, απλώνουμε τους γαύρους με την σειρά, προσέχοντας οι
κοιλιές να είναι όλες προς τη μια μεριά. Φροντίζουμε τα ψάρια να είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνουν κενά μεταξύ τους, και το αλάτι να τα σκεπάζει και να καλύπτει τις τυχόν τρύπες. Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τελειώσουν όλα τα ψάρια και να καλυφθούν καλά με αλάτι. Όταν τελειώσουμε, σκεπάζουμε καλά το μπολ και το τοποθετούμε σε δροσερό μέρος, ή καλύτερα στο ψυγείο. |
|
Αφήνουμε
το γαύρο για ένα 24ωρο στο ψυγείο, χωρίς να τον πειράξουμε, κι αφήνουμε
το αλάτι να τον «ψήσει» σταδιακά. Την άλλη μέρα, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, στραγγίζουμε καλά τα υγρά που θα έχει βγάλει και χωρίς να πλύνουμε το γαύρο τον στρώνουμε πάλι σε άλλο μπολ με την σειρά, με καινούργιο αλάτι, όπως κάναμε και την πρώτη φορά. Όταν τελειώσουμε, καλύπτουμε το γαύρο πολύ καλά με αλάτι, σκεπάζουμε το μπολ και το φυλάμε στο ψυγείο. Μία φορά την εβδομάδα και για όσο καιρό βγάζουν υγρά, ανοίγουμε το μπολ και κρατώντας τα ψάρια με την παλάμη μας, τα στραγγίζουμε καλά. Συμπληρώνουμε αλάτι από πάνω και ξανά στο ψυγείο. |
|
Ο γαύρος είναι έτοιμος να τον απολαύσουμε μετά από 3 - 4 μέρες, οπότε και μπορούμε να βγάζουμε λίγο - λίγο και να τρώμε. Διατηρείται στο ψυγείο πολύ περισσότερο από ένα χρόνο. Όταν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε, τον ξεπλένουμε από το αλάτι, με τρεχούμενο νερό, τον στραγγίζουμε και τον σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι. Μπορούμε ακόμη να τον κάνουμε και μαρινάτο. -- Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε και τις σαρδέλες, αφού αφαιρέσουμε πρώτα τα λέπια τους. |
12 Σχόλια
Καλησπερα σας
ΑπάντησηΔιαγραφήτο γαυρο τον αφηνουμε στο μπολ για ενα χρονο μεσα στοαλατι ή τον μεταφερουμε σε βαζα? Δεν μπορουμε να τον αφησουμε εκτος ψυγειου? ευχαριστω
Το γαύρο τον αφήνουμε στο μπολ με το αλάτι και τον φυλάμε καλύτερα στο ψυγείο, ή αν θέλουμε, τον μεταφέρουμε σε γυάλινο αποστειρωμένο βάζο, πάλι σε στρώσεις με αλάτι και το φυλάμε σε καθαρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος.
ΔιαγραφήΚαθε φορα που θα στραγγιζουμε τα υγρα θα ριχνουμε αλατι απο πανω μονο η θα βαζουμε αλατι σε στρωσεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε φορά που θα στραγγίζουμε τα υγρά, θα συμπληρώνουμε λίγο αλάτι από πάνω. Όχι σε στρώσεις, δεν χρειάζεται.
ΔιαγραφήΕπισης δεν εχω καταλαβει ποσο χρονο το αφηνουμε για να διατηρηθει ενα χρονο, γιατι λετε εδω:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μία φορά την εβδομάδα και για όσο καιρό βγάζουν υγρά, ανοίγουμε το μπολ και κρατώντας τα ψάρια με την παλάμη μας, τα στραγγίζουμε καλά."
Αλλα ποιο κατω λετε :
"Ο γαύρος είναι έτοιμος να τον απολαύσουμε μετά από 3 - 4 μέρες, οπότε και μπορούμε να βγάζουμε λίγο - λίγο και να τρώμε. "
Η τρόπος για να διατηρηθεί 1 τουλάχιστον χρόνο ο γαύρος, είναι να τον παστώσουμε σωστά, δηλαδή θα πρέπει να σταματήσει να βγάζει ζουμιά. Όσο καιρό βγάζει ζουμιά, εμείς τον στραγγίζουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι από πάνω, μέχρι να σταματήσει. Τότε μπορούμε να τον φυλάξουμε, αφού βεβαιωθούμε ότι η επιφάνεια των ψαριών, είναι καλά σκεπασμένη με αλάτι.
ΔιαγραφήΌσο για το πότε μπορούμε να αρχίσουμε να τρώμε, οι γαύροι (αναλογα και με το μέγεθός τους), είναι έτοιμοι μετά από 3 - 5 μέρες. Το σημάδι ότι είναι έτοιμοι είναι το χρώμα που έχει η σάρκα τους, που από κόκκινη γίνεται άσπρη.
Παρακαλώ εξηγήστε μου όμως οι αντζουγιες που παίρνουμε απο το σουπερ μάρκετ (οι οποίες απο τι διαβάζω είναι ο γαύρος) έχουν καφε-κοκκινο - κεραμυδι χρώμα μετα το πάστωμα και όχι ασπρο χρώμα
ΔιαγραφήΑγαπητέ Γιώργο, αν κατάλαβα καλά με ρωτάτε γιατί οι αντζούγιες τού εμπορίου έχουν διαφορετικό χρώμα από της σπιτικές. Αυτό οφείλεται στο ότι στα μαγαζιά, οι αντζούγιες μένουν εκτεθειμένες στον αέρα, αφού δεν είναι σκεπασμένες τελείως με αλάτι, οπότε αλλάζουν χρώμα.
ΔιαγραφήΚαλησπερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν παστωσουμε το γαυρο μετα πω τον διατηρουμε εκτος ψυγειου?
Φίλη/ε, αν πρόκειται να διατηρήσουμε το γαύρο εκτός ψυγείου, ακολουθούμε ακριβώς την συνταγή όπως περιγράφεται, αλλά δεν τον βάζουμε στο ψυγείο σε κανένα στάδιο της επεξεργασίας του, αλλά σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, χωρίς έντονες μυρωδιές.
ΔιαγραφήΑυτό που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, είναι τα ψάρια να είναι πάντα καλά σκεπασμένα με αλάτι, αλλιώς θα μας χαλάσουν.
Καλημερα, εγω το αφησα στο αλατι για 40 μερες στο ψυγειο. Τωρα δεν μπορω να τις ξαναστρωσω σε τενεκε με αλατι και να τις αφησω εκτος ψυγειου?
ΔιαγραφήΦίλη/ε, το θέμα είναι η αλλαγή θερμοκρασίας. Δεν πρέπει να γίνει στο σκεύος που θα τον αποθηκεύσουμε. Καλύτερα να βγάλεις το γαύρο από το ψυγείο, να τον αφήσεις στο σκεύος που τον έχεις, κι αφού βεβαιωθείς ότι είναι τελείως σκεπασμένος με αλάτι, να τον αφήσεις να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τότε τον τοποθετείς σε τενεκέ με αλάτι και τον αποθηκεύεις.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.