Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγήΑνάλογα για ποια χρήση τη θέλουμε, μπορούμε να την φτιάξουμε μόνο με γάλα (αντικαταστούμε την κρέμα με γάλα), ή αλλάζοντας τις αναλογίες στο κορν φλάουρ με το αλεύρι.
Για να φτιάξουμε κρέμα σοκολάτας, αφαιρούμε τη βανίλια και προσθέτουμε στο τέλος την κουβερτούρα.


 

Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή

Υλικά

•    300 ml. γάλα
•    200 ml. κρέμα γάλακτος
•    90 γραμ. ζάχαρη (4 κουτ. σούπας)
•    1 αυγό
•    3 κρόκους αυγών
•    30 γραμ. κορν φλάουρ (3 κουτ. σούπας)
•    10 γραμ. αλεύρι (1 κουτ. σούπας κοφτή)
•    1 μπαστουνάκι φρέσκια βανίλια ή 2 βανίλιες σκόνη
•    1 πρέζα αλάτι
•    1 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη

    Για κρέμα σοκολάτας

•    125 γραμ. κουβερτούρα ή 4 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
•    2 - 3 κουτ. σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Σ᾿ ένα μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, τ᾿ αυγό, τους κρόκους, το κορν φλάουρ, το αλάτι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε για 2' - 3', μέχρι να ενωθούν τα υλικά. 
Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά,  ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Όταν ζεσταθούν ελαφρά, ρίχνουμε μια κουτάλα από το ζεστό μείγμα γάλακτος και κρέμας στο μείγμα των αυγών.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μόλις είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, μέχρι να ενσωματωθεί.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Έπειτα, τοποθετούμε (χωρίς να καούμε), μια μεμβράνη που να ακουμπάει πάνω στην κρέμα, για να μην "πιάσει" κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Για να κάνουμε την κρέμα σοκολατένια, δεν βάζουμε βανίλια, αλλά μαζί με το βούτυρο ρίχνουμε 125 γραμ. κουβερτούρα και 2 - 3 κουτ. σούπας ζάχαρη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα με το βούτυρο και να ενσωματωθούν στην κρέμα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής (creme patisserie) βασική συνταγή
Έπειτα, τοποθετούμε (χωρίς να καούμε), μια μεμβράνη που να ακουμπάει πάνω στην κρέμα, για να μην "πιάσει" κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
 
Όταν οι κρέμες έρθουν σε θερµοκρασία δωµατίου, τις φυλάµε στο ψυγείο µέχρι να τις χρησιµοποιήσουµε.
Λίγο πριν τις χρησιμοποιήσουμε, για να γίνουν πιο αφράτες, τις χτυπάμε για λίγο με τον αυγοδάρτη.

 -- Αν χρησιμοποιήσουμε μπαστουνάκι βανίλιας, το χαράζουµε κατά μήκος και μ᾿ ένα μαχαιράκι, αφαιρούμε τα σπόρια και τα ρίχνουμε στο γάλα. Για περισσότερο άρωµα, ρίχνουμε και το μπαστουνάκι, το οποίο θα το αφαιρέσουµε µόλις βράσει η κρέµα, και μπορούμε να το φυλάξουμε για επόμενη χρήση.

-- Αν στην κρέμα σοκολάτας χρησιμοποιήσουμε κακάο και τη θέλουμε πιο σκούρα, μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα, αλλά δοκιμάζοντας θα αυξήσουμε και τη ζάχαρη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.