Header Ads

Τσουρεκάκια με πετιμέζι

Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με καταπληκτική γεύση και πολλές βιταμίνες, τα τσουρεκάκια αυτά, είναι ιδανικά για το σχολείο, αλλά και τη δουλειά.
Τρώγονται όλες τις ώρες, από μικρούς και μεγάλους, ενώ όσα και να φτιάξουμε, δεν είναι ποτέ αρκετά!
Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε και θα με θυμηθείτε!

Τσουρεκάκια με πετιμέζι


Υλικά

•      1 κρασοπότηρο πετιμέζι (210 γραμ.)
•      1400 - 1500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•      90 γραμ. νωπή μαγιά
•      1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•      250 γραμ. ζάχαρη (1 φλυτζ. τσαγιού)
•      1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
•      ¼ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα λεμονιού
•      130 γραμ. σπορέλαιο (½ φλυτζ. τσαγιού)
•      2 φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
•      1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο (50 ml.)
•      1 κουτ. σούπας κοφτή κανέλλα
•      1½ κουτ. γλυκού αλάτι
•      1 αυγό 

•      1 κρόκο αυγού για επικάλυψη
 
Εκτέλεση


Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το 1 φλυτζάνι νερό χλιαρό, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, από τη ζυγισμένη και τη μαγιά.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και προσθέτουμε αλεύρι, από το ζυγισμένο, περίπου 10 κουταλιές της σούπας, μέχρι να γίνει ένας χυλός. (Αναλυτικά εδώ).

Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 15' με 20', να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κατόπιν, σε μια λεκανίτσα ή στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το πετιμέζι, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο και τα χτυπάμε για 4' - 5' περίπου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρεμώδες. 
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, το ούζο, το μπέικιν πάουντερ, το μαχλέπι, τον κακουλέ, την κανέλλα, συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και λίγο - λίγο τα ⅔ από το αλεύρι, χτυπώντας μέχρι να απορροφηθεί τελείως. 
Αφού ενσωματωθεί το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ και, ή τοποθετούμε το εξάρτημα για ζύμωμα (τους γάντζους), αν συνεχίσουμε το ζύμωμα στο μίξερ, ή μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας.
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη πολύ μαλακή, που να κολλάει λίγο, στα χέρια. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
(Επειδή η ζύμη κολλάει στα χέρια, για να μπορούμε να τη δουλέψουμε, ρίχνουμε σε μια άκρη στον πάγκο μας 2 - 3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και με αυτό αλείφουμε τα χέρια μας).
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 10' - 15' και την κάνουμε μπάλα.
Λαδώνουμε καλά με σπορέλαιο μια λεκάνη και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και μια ελαφριά κουβερτούλα, και αφήνουμε τη ζύμη, σε ζεστό μέρος, περίπου για μία με μιάμιση ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, χωρίζουμε τη ζύμη σε 27 - 30 κομμάτια, (90 - 100 γραμ. το καθένα) και αφού τα πλάσουμε και τους δώσουμε σχήμα, τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα.
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τ᾿ αφήνουμε περίπου 30' να φουσκώσουν και μ᾿ ένα πινέλο, πολύ προσεκτικά, τ᾿ αλείφουμε με ένα κρόκο, αραιωμένο και ελαφρά χτυπημένο, με μια κουταλιά νερό.
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τσουρεκάκια με πετιμέζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C, σε αέρα για 20' περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα τσουρέκια μας.


Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Πολύ ωραία συνταγή για τσουρεκάκια διαφορετική με το πετιμέζι και την κανέλα!
    Πολύ ωραίο σνάκ για όλους!!
    Καλή εβδομάδα Γιώτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως φαίνεται πολύ καλή η συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.