Header Ads

Αρνί με ξερά φασόλια στη γάστρα

Αρνί με ξερά φασόλια στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα παραδοσιακό φαγητό, πολύ νόστιμο, και υγιεινό, που δεν το φτιάχνουμε και πολύ συχνά στις μέρες μας.
Είναι πολύ εύκολο και δεν σε θέλει από πάνω του. Αν μάλιστα έχουμε κάνει προεργασία από βραδύς, τότε το φτιάχνουμε σε χρόνο ρεκόρ.

Αρνί με ξερά φασόλια στη γάστρα


Υλικά

•    1200 - 1500 γραμ. αρνάκι ή κατσικάκι
•    500 γραμ. φασόλια ξερά
•    1 κιλό ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•    1 κόκκινη ή πορτοκαλί πιπεριά ψιλοκομμένη
•    2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    1 καρότο σε ροδέλες
•    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 κούπα ελαιόλαδο
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
 
Από βραδύς, βάζουμε τα φασόλια σε νερό, να φουσκώσουν.
Την άλλη μέρα, τα στραγγίζουμε, τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15' και μετά τα σουρώνουμε.
Αρνί με ξερά φασόλια στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αρνί με ξερά φασόλια στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε ½ κούπα λάδι και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να θωρακιστεί και έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Όταν το κρεμμύδι γίνει διάφανο, σβήνουμε με το κρασί και τ᾿ αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αρνί με ξερά φασόλια στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αρνί με ξερά φασόλια στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τη ντομάτα και το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε 1½ κούπα νερό.
Αρνί με ξερά φασόλια στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αρνί με ξερά φασόλια στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για 90' περίπου.
Δέκα λεπτά πριν το τέλος, βγάζουμε το καπάκι της γάστρας και συνεχίζουμε το ψήσιμο, για να ροδίσει το κρέας και να μείνει με το λάδι του.

-- Ο χρόνος βρασμού και η ποσότητα του νερού, εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας.

Δείτε επίσης: Αρνί ψητό της κατσαρόλας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια