Header Ads

Πίτσα σκεπαστή (καλτσόνε - calzone) με κατσικίσιο τυρί

Πίτσα σκεπαστή (καλτσόνε - calzone) με κατσικίσιο τυρί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Mια εναλλακτική συνταγή για πίτσα, εκτός της κανονικής, είναι και η σκεπαστή.
Είναι το ίδιο νόστιμη, μόνο που επειδή κρατά μέσα στο ζυμάρι όλα τα ζουμάκια, γίνεται ακόμη πιο αφράτη, γεμάτη αρώματα και γεύση.
Δοκιμάστε την με τα κλασικά υλικά για πίτσα, ή όποια άλλα σας αρέσουν.



Πίτσα σκεπαστή με κατσικίσιο τυρί (καλτσόνε - calzone)


Υλικά

   Για την ζύμη

•    600 γραμ. περίπου αλεύρι σκληρό
•    360 ml. χλιαρό νερό περίπου
•    1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή
•    ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

•    μαργαρίνη για το φύλλο
•    1½ κουτ. γλυκού αλάτι
•    ½
κουτ. γλυκού ρίγανη

   Για τη γέμιση

•    250 γραμ. κατσικίσιο τυρί ή χαλλούμι σε φέτες
•    2 ώριμες ντομάτες σε φέτες
•    1 πιπεριά σε λωρίδες
•    5 φέτες μπέικον
•    10 μανιτάρια μέτρια σε φέτες
•    1 - 2 φυλλαράκια βασιλικό ψιλικομμένα
•    4 - 5 φύλλα δυόσμο ψιλικομμένα
•    2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    ρίγανη
•    αλάτι

Εκτέλεση


Σ' ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 6 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15', να ενεργοποιηθεί η μαγιά.


Στο μπολ με τη μαγιά, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε ώσπου να απορροφήσει όλο το αλεύρι και να μην κολλάει στα χέρια.
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5'- 7', ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την ξαναβάζουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για μία ώρα περίπου σε ζεστό μέρος.
Πίτσα σκεπαστή (καλτσόνε - calzone) με κατσικίσιο τυρί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα σκεπαστή (καλτσόνε - calzone) με κατσικίσιο τυρί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια, ένα μεγαλύτερο για κάτω και ένα μικρότερο για επάνω. 
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι, διαμέτρου 30 - 32 εκ. και ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας, φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τα υλικά της γέμισης,
αρχίζοντας με τα μυρωδικά.
Πίτσα σκεπαστή (καλτσόνε - calzone) με κατσικίσιο τυρί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα σκεπαστή (καλτσόνε - calzone) με κατσικίσιο τυρί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα απλώνουμε τις ντομάτες, (περίπου τη μία και κάτι), τα μανιτάρια και τις πιπεριές.
Πίτσα σκεπαστή (καλτσόνε - calzone) με κατσικίσιο τυρί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα σκεπαστή (καλτσόνε - calzone) με κατσικίσιο τυρί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζουμε με το μπέικον, στρώνουμε το τυρί και τελειώνουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες, τη ρίγανη, το λάδι και το αλάτι.
Πίτσα σκεπαστή (καλτσόνε - calzone) με κατσικίσιο τυρί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα σκεπαστή (καλτσόνε - calzone) με κατσικίσιο τυρί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανοίγουμε και απλώνουμε πάνω στο ταψί το δεύτερο φύλλο, πατάμε τις άκρες να μπούνε μέσα, βουτυρώνουμε το φύλλο και το τρυπάμε μ᾿ ένα πηρούνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C για 45΄- 50΄ περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.

-- Μπορούμε αν θέλουμε, να φτιάξουμε και ατομικά καλτσόνε. 
Απλώνουμε το κάθε φύλλο, μοιράζουμε την γέμιση και την τοποθετούμε στο μισό φύλλο, να καλύψει ένα ημικύκλιο.
Έπειτα σηκώνουμε το υπόλοιπο μισό φύλλο, το διπλώνουμε πάνω στο άλλο μισό και καλύπτουμε την γέμιση.
Βρέχουμε και πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι να κλείσουν καλά και είμαστε έτοιμοι.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια