Header Ads

Μανιταροπιτάκια τρίγωνα

Μανιταροπιτάκια τρίγωνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα πιτάκια αυτά, θυμάμαι τη γιαγιά μου να τα φτιάχνει από τότε που ήμουνα μικρό παιδί.
Η μόνη διαφορά είναι, ότι αντί για μπέικον, η γιαγιά μου τα έφτιαχνε με τσιγαρίδες.
Αν είστε τυχεροί και καταφέρετε να βρείτε τσιγαρίδες, δοκιμάστε τα έτσι, οπωσδήποτε.


Μανιταροπιτάκια τρίγωνα

Υλικά για 25 πιτάκια

•    5 φύλλα χοντρά για πίτες κομμένα κάθετα στα πέντε
•    500 γραμ. μανιτάρια σε φέτες
•    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
•    7 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
•    1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
•    150 γραμ. κασέρι τριμμένο
•    50 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
•    ½ κρασοπότηρο κρασί
•    2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    μαργαρίνη για τα φύλλα
•    αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση

Μανιταροπιτάκια τρίγωνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μανιταροπιτάκια τρίγωνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά και το μπέικον.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μπέικον και σοτάρουμε ελαφρά, μέχρι να γυαλίσουν.
Έπειτα σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε.
Μανιταροπιτάκια τρίγωνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μανιταροπιτάκια τρίγωνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να πιεί τελείως το ζουμί του.
Όταν το πιει, αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη, για 10΄ περίπου, μέχρι να κρυώσει λίγο.
Στο μεταξύ, ξεδιπλώνουμε τα φύλλα και όπως είναι, το ένα πάνω στο άλλο, τα κόβουμε κάθετα στα πέντε.
Έπειτα τα σκεπάζουμε, για να μη μας ξεραθούν.
Μανιταροπιτάκια τρίγωνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μανιταροπιτάκια τρίγωνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού κρυώσει λίγο η γέμιση, ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά και το αυγό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας, τα λαδώνουμε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη, βάζουμε στην άκρη κάθε φύλλου μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τα πιτάκια μας. (Αναλυτικά οδηγίες για το τύλιγμα εδώ).
Μανιταροπιτάκια τρίγωνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μανιταροπιτάκια τρίγωνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζουμε, μέχρι να διπλώσουμε όλα τα πιτάκια.
Κάθε ένα πιτάκι που τυλίγουμε, το τοποθετούμε όρθιο σε ένα δίσκο. 
Σε αυτή τη φάση, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη, αν τα βάλουμε σ᾿ ένα μπολ, με καπάκι που κλείνει καλά, χωρίζοντας κάθε στρώση με λαδόκολλα.
Μανιταροπιτάκια τρίγωνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μανιταροπιτάκια τρίγωνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το αραβοσιτέλαιο και τηγανίζουμε τα μανιταροπιτάκια μας, για 1΄ - 2΄ από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν λίγο και τα σερβίρουμε ζεστά.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια