Header Ads

Κατσικάκι με καλοκαιρινά λαχανικά στη γάστρα

Κατσικάκι με καλοκαιρινά λαχανικά στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με τη γιαγιά μου πηγαίναμε στο περιβόλι, μαζεύαμε τα λαχανικά που θέλαμε και το μαγειρεύαμε στον ξυλόφουρνο, στην πίσω αυλή.
Η κυρία Αλεξάνδρα, η γειτόνισσά μας, έπρεπε οπωσδήποτε να ᾿ρθει να δοκιμάσει, κάθε φορά που το φτιάχναμε και πάντα έλεγε: «λουκούμι έγινε, λουκούμι».


Κατσικάκι με καλοκαιρινά λαχανικά στη γάστρα

Υλικά

•   1½  κιλό κατσικάκι ή αρνάκι
•   2  μεγάλες ντομάτες σε τέταρτα
•   3  ντομάτες τριμμένες ή περασμένες στο μούλτι
•   3 - 4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
•   2  μελιτζάνες κομμένα στα τρία
•   3  κολοκυθάκια κομμένα στα τρία
•   1  πιπεριά κόκκινη κομμένη σε τέταρτα
•   1  πιπεριά πράσινη κομμένη σε τέταρτα
•   2  καρότα κομμένα στα έξι
•   1  μεγάλο κρεμμύδι σε τέταρτα
•   3  σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δύο
•   ⅓  φλυτζ. τσαγιού άσπρο κρασί
•   ½  κουτ. γλυκού ρίγανη
•   ½ 
κουτ. γλυκού θυμάρι
•   ⅓ 
κουτ. γλυκού δενδρολίβανο
•   λίγη μουστάρδα σκόνη
•   1  κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
•   ⅓  φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Πλένουμε το κρέας πολύ καλά και το κόβουμε σε μερίδες.
Το αλείφουμε με το μισό λάδι, το αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την μουστάρδα και το βάζουμε στη γάστρα.
 

Στη συνέχεια πλένουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Κατσικάκι με καλοκαιρινά λαχανικά στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κατσικάκι με καλοκαιρινά λαχανικά στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε τα λαχανικά ανάμεσα στο κρέας, ρίχνουμε το κρασί, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, τη ρίγανη, το βούτυρο και το περιχύνουμε με τη λιωμένη ντομάτα.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 1½ ώρα και στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα περίπου, μέχρι να ξεροψηθεί το φαγητό μας και να μείνει με τη σάλτσα του.

--  Για να μη μυρίζει το κατσικάκι μας, μπορούμε να το μαρινάρουμε σε χυμό λεμονιού, για 1 - 2 ώρες, πριν το μαγειρέψουμε.

Μερίδες:6


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.