Κατσικάκι με μάραθο και αγκινάρες στη γάστρα

Κατσικάκι με μάραθο και αγκινάρες στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το αγαπημένο φαγητό του παππού και του μπαμπά μου.
Συνήθως η γιαγιά μου το έψηνε στον ξυλόφουρνο και κάθε φορά έλεγε: «Όποιος δεν έχει φάει αυτό το φαΐ ψημένο στα ξύλα, δεν πρόκειται να πάει ποτέ στον Παράδεισο». Και μεταξύ μας μάλλον δίκιο είχε, γιατί η γεύση του γίνεται θεϊκή!



Κατσικάκι ή αρνάκι με μάραθο και αγκινάρες στη γάστρα


Υλικά

•    1 μπούτι κατσικίσιο ή χεράκι
•    8 αγκινάρες
•    4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
•    2 ματσάκια μάραθος ψιλοκομμένος
•    3 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
•    4 ντομάτες ώριμες στο μούλτι
•    1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Πλένουμε καλά, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας και τις αγκινάρες (αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Κατσικάκι με μάραθο και αγκινάρες στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κατσικάκι με μάραθο και αγκινάρες στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κρέας και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σε μια γάστρα, τοποθετούμε το κρέας και γύρω - γύρω, βάζουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες.
Κατσικάκι με μάραθο και αγκινάρες στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κατσικάκι με μάραθο και αγκινάρες στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Από πάνω απλώνουμε το μάραθο, τα κρεμμυδάκια και περιχύνουμε με το λάδι και το χυμό ντομάτας.
Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την γάστρα.
Κατσικάκι με μάραθο και αγκινάρες στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κατσικάκι με μάραθο και αγκινάρες στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C για 2 ώρες περίπου, μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μείνει με το λαδάκι του. 

-- Το σερβίρουμε ζεστό, με χωριάτικη φέτα και φρέσκο ξεροψημένο ψωμί.

--  Αν δεν έχουμε γάστρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί και να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, κλείνοντάς το όσο καλύτερα μπορούμε. 


6 σχόλια:

  1. Γίνεται να παραλείψω τις αγγινάρες;, (δεν αρέσουν στην οικογένεια)..
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζίνα μου και βέβαια γίνεται.
      Μπορείς αντί για αγκινάρες, να το κάνεις με κουκιά (καθαρισμένα), ή να βάλεις περισσότερες πατάτες.
      Και πάλι λουκούμι θα ᾿ναι.
      Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Πωπω, τι ωραίο φαγάκι! Γεια σου Γιώτα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το φαγάκι τπ φτιάχναμε στή μαμά μου με άγριες αγγινάρες.Τώρα θα πάθω υπογλυκαιμία αφου πρώτα κλάψω για την μαμά που δεν το φτειάχνει πιά.
    Πάντως τα φαγιά της γιαγιάς τα έχω φάει όλα σχεδόν και τα περισσότερα τα μαγειρεύω.Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου κι εγώ στη θέση σου το ίδιο θα 'κανα. Άγριες αγκινάρες είπες; απίθανες!

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους