Το πιο αγαπημένο φαγητό του παππού και του μπαμπά μου.
Συνήθως η γιαγιά μου το έψηνε στον ξυλόφουρνο και κάθε φορά έλεγε: «Όποιος δεν έχει φάει αυτό το φαΐ ψημένο στα ξύλα, δεν πρόκειται να πάει ποτέ στον Παράδεισο». Και μεταξύ μας μάλλον δίκιο είχε, γιατί η γεύση του είναι θεϊκή!
Υλικά
• 1 μπούτι κατσικίσιο ή χεράκι
• 8 αγκινάρες
• 4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
• 2 ματσάκια μάραθος ψιλοκομμένος
• 3 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
• 4 ντομάτες ώριμες στο μούλτι
• 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Συνήθως η γιαγιά μου το έψηνε στον ξυλόφουρνο και κάθε φορά έλεγε: «Όποιος δεν έχει φάει αυτό το φαΐ ψημένο στα ξύλα, δεν πρόκειται να πάει ποτέ στον Παράδεισο». Και μεταξύ μας μάλλον δίκιο είχε, γιατί η γεύση του είναι θεϊκή!
Κατσικάκι ή αρνάκι με μάραθο και αγκινάρες στη γάστρα
Υλικά
• 1 μπούτι κατσικίσιο ή χεράκι
• 8 αγκινάρες
• 4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
• 2 ματσάκια μάραθος ψιλοκομμένος
• 3 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
• 4 ντομάτες ώριμες στο μούλτι
• 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας και τις αγκινάρες (αναλυτικές οδηγίες Εδώ). | |
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κρέας και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Σε μια γάστρα, τοποθετούμε το κρέας και γύρω - γύρω, βάζουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες. |
|
Από πάνω απλώνουμε το μάραθο, τα κρεμμυδάκια και περιχύνουμε με το λάδι και το χυμό ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την γάστρα. |
|
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C για 2 ώρες περίπου, μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μείνει με το λαδάκι του. -- Το σερβίρουμε ζεστό, με χωριάτικη φέτα και φρέσκο ξεροψημένο ψωμί. -- Αν δεν έχουμε γάστρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί και να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, κλείνοντάς το όσο καλύτερα μπορούμε. Δείτε επίσης: Αρνάκι ή κατσικάκι κοκκινιστό με φασολάκια χλωρά |
6 Σχόλια
Γίνεται να παραλείψω τις αγγινάρες;, (δεν αρέσουν στην οικογένεια)..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Τζίνα μου και βέβαια γίνεται.
ΔιαγραφήΜπορείς αντί για αγκινάρες, να το κάνεις με κουκιά (καθαρισμένα), ή να βάλεις περισσότερες πατάτες.
Και πάλι λουκούμι θα ᾿ναι.
Πολλά φιλιά.
Πωπω, τι ωραίο φαγάκι! Γεια σου Γιώτα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Έρη μου, χαίρομαι που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΑυτό το φαγάκι τπ φτιάχναμε στή μαμά μου με άγριες αγγινάρες.Τώρα θα πάθω υπογλυκαιμία αφου πρώτα κλάψω για την μαμά που δεν το φτειάχνει πιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως τα φαγιά της γιαγιάς τα έχω φάει όλα σχεδόν και τα περισσότερα τα μαγειρεύω.Φιλιά
Ειρήνη μου κι εγώ στη θέση σου το ίδιο θα 'κανα. Άγριες αγκινάρες είπες; απίθανες!
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.