Μανταρινόπιτα ή πατσαβουρόπιτα σιροπιαστή
Ένα καταπληκτικό, νοστιμότατο γλυκό, πάρα πολύ εύκολο, που πήρε το όνομά του από τα σουρωμένα φύλλα που περιέχει.
Αν το φτιάξουμε σε εποχή που δεν βρίσκουμε μανταρίνια, γίνεται το ίδιο απολαυστικό και με πορτοκάλια. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!
Μανταρινόπιτα ή πατσαβουρόπιτα της τεμπέλας
Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας (10 φύλλα)
• 400 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
• 200 γραμ. ζάχαρη
• 200 γραμ. αραβοσιτέλαιο
• 2 βανίλιες
• 2 μανταρίνια (το ξύσμα τους)
• 50 γραμ. βούτυρο ή φυτίνη, λιωμένη
Για το σιρόπι
• 3½ νεροπότηρα ζάχαρη
• 2 νεροπότηρα νερό
• 1 νεροπότηρο χυμό μανταρινιού
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• ½ λεμόνι (τη φλούδα του)
• 1 μανταρίνι (τη φλούδα του)
• 1 ξυλάκι κανέλλας
Εκτέλεση
Αν το φτιάξουμε σε εποχή που δεν βρίσκουμε μανταρίνια, γίνεται το ίδιο απολαυστικό και με πορτοκάλια. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!
Μανταρινόπιτα ή πατσαβουρόπιτα της τεμπέλας
Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας (10 φύλλα)
• 400 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
• 200 γραμ. ζάχαρη
• 200 γραμ. αραβοσιτέλαιο
• 2 βανίλιες
• 2 μανταρίνια (το ξύσμα τους)
• 50 γραμ. βούτυρο ή φυτίνη, λιωμένη
Για το σιρόπι
• 3½ νεροπότηρα ζάχαρη
• 2 νεροπότηρα νερό
• 1 νεροπότηρο χυμό μανταρινιού
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• ½ λεμόνι (τη φλούδα του)
• 1 μανταρίνι (τη φλούδα του)
• 1 ξυλάκι κανέλλας
Εκτέλεση
| Βάζουμε σ᾿ ένα μπολ το αραβοσιτέλαιο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5' λεπτά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1' - 2, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. |
|
| Βουτυρώνουμε πολύ καλά το τετράγωνο ταψί της κουζίνας. Τοποθετούμε τα δύο πρώτα φύλλα, στον πάγκο εργασίας, χωρίς να τα βουτυρώσουμε ανάμεσα και απλώνουμε στο επάνω, 2 - 3 κουταλιές από τη γέμιση. |
|
| Σουρώνουμε τα φύλλα και τα μεταφέρουμε στην άκρη του ταψιού. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. (Αν περισσέψει γέμιση, την απλώνουμε από πάνω). |
|
| Ραντίζουμε το γλυκό, με το υπόλοιπο βούτυρο που περίσσεψε από το ταψί. | |
| Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 35' - 40' λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5'- 6', από την ώρα που θα πάρουν βράση. |
|
| Όταν κρυώσει το γλυκό, το περιχύνουμε προσεκτικά, με το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε 2 - 3 ώρες να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι και το απολαμβάνουμε! Δείτε επίσης: Πορτοκαλόπιτα κλασική |
|













4 σχόλια for " Μανταρινόπιτα ή πατσαβουρόπιτα σιροπιαστή"
σας ευχαριστώ θερμά για όλα τα ωραία κ εύκολα που μας δείχνετε.
Με έχουν ενθουσιάσει τα λικέρ σας....
Σκέφτομαι να φτειάξω αυτό με τις καραμέλλες γάλακτος αγελαδίτσα κ θάθελα να μου πείτε εάν μπορώ να αντικαταστήσω τη βότκα με τσίπουρο.
σας ευχαριστώ
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.