Πορτοκαλόπιτα κλασική

Πορτοκαλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όποιος δοκιμάσει αυτήν την πορτοκαλόπιτα, αποκλείεται να μην θέλει και δεύτερο (και τρίτο...) κομμάτι!
Γίνεται πολύ εύκολα, πάρα πολύ γρήγορα και από γεύση;
Τι να πω· με το σιροπάκι της, απλά υπέροχη.
Πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσετε και θα με θυμηθείτε.

 

Πορτοκαλόπιτα με τριμμένο φύλλο

 
Υλικά

•     1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ.)
•     1 ποτήρι νερού αραβοσιτέλαιο
•     1 ποτήρι νερού ζάχαρη
•     1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•     400 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
•     4 αυγά
•    
ξύσμα από δύο πορτοκάλια

  Σιρόπι

•     3½ ποτήρια ζάχαρη
•     3 ποτήρια νερό
•     1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
•     φλούδες από δύο πορτοκάλια
•     χυμό από ένα πορτοκάλι


Εκτέλεση

Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και πάνω σε πάγκο ή σε τραπέ-

ζι , το κομματιάζουμε  σε μικρά κομμάτια με τα χέρια, ή με ένα ψαλίδι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165°C σε αέρα ή στους 200°C σε αντιστάσεις.
Πορτοκαλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πορτοκαλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χτυπάμε τ' ασπράδια μαρέγκα και σ' ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 3'.
Στη συνέχεια, στο μπολ με τους κρόκους προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ, το γιαούρτι και τελευταία τη μαρέγκα.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3' ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε το φύλλο στο μείγμα και ανακατεύουμε με δύο πηρούνια, μέχρι να μουσκέψει καλά, προσπαθώντας να μην δημιουργηθούν σκληρές μάζες ζύμης.
Πορτοκαλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πορτοκαλόπιτα κλασική - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βουτυρώνουμε καλά 1 ταψί με 36 εκ. διάμετρο και αδειάζουμε, μέσα, όλο το υλικό.
Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 35' - 40' λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά.

Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7' - 8' λεπτά και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο, ρίχνοντας μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρα μας.  Εάν σταθεί και δεν απλώσει, είναι έτοιμο.

Όπως είναι καυτό περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.

Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα με
πορτοκάλι γλυκό κουταλιού ή παγωτό.


5 σχόλια:

  1. ειναι πολυ καλη............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παρα πολυ νοστιμη μολις την εφτιαξα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χωρις αβγα γινεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΗ.....ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους