Header Ads

Μανταρινόπιτα ή πατσαβουρόπιτα σιροπιαστή

Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα καταπληκτικό, νοστιμότατο γλυκό, πάρα πολύ εύκολο, που πήρε το όνομά του από τα σουρωμένα φύλλα που περιέχει.
Αν το φτιάξουμε σε εποχή που δεν βρίσκουμε μανταρίνια, γίνεται το ίδιο απολαυστικό και με πορτοκάλια. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

Μανταρινόπιτα ή πατσαβουρόπιτα της τεμπέλας


Υλικά

•    1 πακέτο φύλλο κρούστας (10 φύλλα)
•    400 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
•    200 γραμ. ζάχαρη
•    200 γραμ. αραβοσιτέλαιο
•    2 βανίλιες
•    2 μανταρίνια (το ξύσμα τους)
•    50 γραμ. βούτυρο ή φυτίνη, λιωμένη

   Για το σιρόπι

•    3½ νεροπότηρα ζάχαρη
•    2 νεροπότηρα νερό
•    1 νεροπότηρο χυμό μανταρινιού
•    1 λεμόνι (το χυμό του)
•    ½ λεμόνι (τη φλούδα του)
•    1 μανταρίνι (τη φλούδα του)
•    1 ξυλάκι κανέλλας

Εκτέλεση


Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε σ᾿ ένα μπολ το αραβοσιτέλαιο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5' λεπτά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1' - 2, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το τετράγωνο ταψί της κουζίνας.
Τοποθετούμε τα δύο πρώτα φύλλα, στον πάγκο εργασίας, χωρίς να τα βουτυρώσουμε ανάμεσα και απλώνουμε στο επάνω, 2 - 3 κουταλιές από τη γέμιση.
Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σουρώνουμε τα φύλλα και τα μεταφέρουμε στην άκρη του ταψιού.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. (Αν περισσέψει γέμιση, την απλώνουμε από πάνω).
Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ραντίζουμε το γλυκό, με το υπόλοιπο βούτυρο που περίσσεψε από το ταψί. 
Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 35' - 40' λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5'- 6', από την ώρα που θα πάρουν βράση.
Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν κρυώσει το γλυκό, το περιχύνουμε προσεκτικά, με το ζεστό σιρόπι.
Το αφήνουμε 2 - 3 ώρες να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι και το απολαμβάνουμε!

Δείτε επίσης: Πορτοκαλόπιτα κλασική

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. το ευτιαξα σε διαφορες παραλλαγες και ηταν υπεροχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα δεν θελει αβγα η συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Αυτή η συνταγή είναι χωρίς αυγά. Με αυγά είναι αυτή η συνταγή: Πορτοκαλόπιτα http://faghta-giagias.blogspot.com/2012/05/blog-post_30.html

      Διαγραφή
  3. Γειά σας κα Γιώτα,
    σας ευχαριστώ θερμά για όλα τα ωραία κ εύκολα που μας δείχνετε.
    Με έχουν ενθουσιάσει τα λικέρ σας....
    Σκέφτομαι να φτειάξω αυτό με τις καραμέλλες γάλακτος αγελαδίτσα κ θάθελα να μου πείτε εάν μπορώ να αντικαταστήσω τη βότκα με τσίπουρο.
    σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η απάντηση σε αυτό που με ρωτάς είναι ναι και όχι, κι αυτό γιατί το τσίπουρο έχει πολύ έντονη γεύση και άρωμα, σε αντίθεση με τη βότκα που είναι σχεδόν άγευστη, οπότε θα «καπελώσει» τη γεύση της καραμέλας. Και μια θερμή παράκληση· αν θέλεις μετέφερε το σχόλιό σου στο συγκεκριμένο λικέρ, ώστε να μπορούν να το διαβάζουν και οι άλλοι φίλοι που ενδιαφέρονται.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.