Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα

Τα φαγητά της γιαγιάς -  Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα
Ένα καταπληκτικό, νοστιμότατο γλυκό, πάρα πολύ εύκολο, που πήρε το όνομά του από τα σουρωμένα φύλλα που έχει.
Αν το φτιάξουμε σε εποχή που δεν βρίσκουμε μανταρίνια, γίνεται το ίδιο απολαυστικό και με πορτοκάλια.
Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!


 Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα

 Υλικά

•    1 πακέτο φύλλο κρούστας (10 φύλλα)
•    400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
•    200 γρ. ζάχαρη
•    200 γρ. αραβοσιτέλαιο
•    2 βανίλιες
•    2 μανταρίνια (το ξύσμα τους)
•    50 γρ. βούτυρο ή φυτίνη, λιωμένη

   Για το σιρόπι

•    3½ νεροπότηρα ζάχαρη
•    2 νεροπότηρα νερό
•    1 νεροπότηρο χυμό μανταρινιού
•    1 λεμόνι (το χυμό του)
•    ½ λεμόνι (τη φλούδα του)
•    1 μανταρίνι (τη φλούδα του)
•    1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς -  Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα
Τα φαγητά της γιαγιάς -  Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα
Βάζουμε σ᾿ ένα μπολ το αραβοσιτέλαιο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5' λεπτά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1' - 2, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Τα φαγητά της γιαγιάς -  Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα
Τα φαγητά της γιαγιάς -  Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το τετράγωνο ταψί της κουζίνας.
Τοποθετούμε τα δύο πρώτα φύλλα, στον πάγκο εργασίας, χωρίς να τα βουτυρώσουμε ανάμεσα και απλώνουμε στο επάνω, 2 - 3 κουταλιές από τη γέμιση.
Τα φαγητά της γιαγιάς -  Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα
Τα φαγητά της γιαγιάς -  Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα
Σουρώνουμε τα φύλλα και τα μεταφέρουμε στην άκρη του ταψιού.
 Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. (Αν περισσέψει γέμιση, την απλώνουμε από πάνω).
Τα φαγητά της γιαγιάς -  Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα
Τα φαγητά της γιαγιάς -  Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα
Ραντίζουμε το γλυκό, με το υπόλοιπο βούτυρο που περίσσσεψε από το ταψί. 
Τα φαγητά της γιαγιάς -  Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα
Τα φαγητά της γιαγιάς -  Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 35' - 40' λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5'- 6', από την ώρα που θα πάρουν βράση.
Τα φαγητά της γιαγιάς -  Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα
Τα φαγητά της γιαγιάς -  Μανταρινόπιτα ή πατσαβούρα
Όταν κρυώσει το γλυκό, το περιχύνουμε προσεκτικά, με το ζεστό σιρόπι.
Το αφήνουμε 2 - 3 ώρες να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι και το απολαμβάνουμε!


3 σχόλια:

  1. το ευτιαξα σε διαφορες παραλλαγες και ηταν υπεροχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα δεν θελει αβγα η συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Αυτή η συνταγή είναι χωρίς αυγά. Με αυγά είναι αυτή η συνταγή: Πορτοκαλόπιτα http://faghta-giagias.blogspot.com/2012/05/blog-post_30.html

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους