Header Ads

Μπουγάτσα χωριάτικη νηστίσιμη

Μπουγάτσα χωριάτικη νηστίσιμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα γλυκό, που το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, στις περιόδους των νηστειών και ειδικότερα τη Σαρακοστή.
Εκτός από πολύ νόστιμο, είναι πολύ γρήγορο και γίνεται με απλά υλικά, που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια.
Παράλληλα είναι και πολύ θρεπτικό, ότι πρέπει για τα παιδιά μας.

 

Μπουγάτσα χωριάτικη νηστίσιμη


Υλικά

•    1300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    800 γραμ. αλεύρι σκληρό (κίτρινο)
•    1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού
•    1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
•    2 ποτήρια νερού κρασί λευκό
•    1 ποτήρι κρασιού πετιμέζι
•    800 γραμ. ζάχαρη
•    1 μπέικιν πάουντερ
•    1 φακελάκι αμμωνία
•    1 κουτ. σούπας σόδα μαγειρική
•    1½
κουτ. σούπας κανέλλα
•    ½
κουτ. σούπας γαρύφαλλο
•    ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση


Μπουγάτσα χωριάτικη νηστίσιμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπουγάτσα χωριάτικη νηστίσιμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια λεκάνη, χτυπάμε το λάδι, το κρασί και τη ζάχαρη, για 5' λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα, το πετιμέζι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το μπέικιν πάουντερ.
Μπουγάτσα χωριάτικη νηστίσιμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπουγάτσα χωριάτικη νηστίσιμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη σόδα, διαλυμένη (πάνω απ᾿ τη λεκάνη), στο μισό χυμό πορτοκαλιού και την αμμωνία διαλυμένη στον άλλο μισό, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Ακολούθως, προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο, ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή. (Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο).
Μπουγάτσα χωριάτικη νηστίσιμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπουγάτσα χωριάτικη νηστίσιμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί Ν°40 (διαμ. 40 εκ.), αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το πατάμε με την παλάμη μας να απλωθεί καλά, παντού.
Μπουγάτσα χωριάτικη νηστίσιμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπουγάτσα χωριάτικη νηστίσιμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μ᾿ ένα πηρούνι κεντάμε την επιφάνεια της μπουγάτσας, (όπως κάνουμε στα μελομακάρονα).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα για 60' λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Μπουγάτσα χωριάτικη νηστίσιμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπουγάτσα χωριάτικη νηστίσιμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν το γλυκό ξεκολλήσει απ᾿ τα τοιχώματα του ταψιού, δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο, τρυπώντας στο κέντρο του, με μια οδοντογλυφίδα.
Αν βγει στεγνή και καθαρή είμαστε έτοιμοι, αν όχι, το ψήνουμε για λίγο ακόμη.      

-- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τη μπουγάτσα μας με ζάχαρη άχνη ή μέλι.


Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. Ωραία τα υλικά αλλά για πολύ μεγάλο ταψί. Για μικρότερη δόση πως θα ηταν η σωστή αναλογία? Επίσης μπορώ να βάλω και σιρόπι στο τέλος. Θα πήγαινε τέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε βάλε τις μισές ποσότητες των υλικών της συνταγής και φούρνισέ το σε ταψάκι Ν°30 ή 32 (διαμ. 30 ή 32 εκ.). Το μέγεθος το ταψιού, θα το δεις και μόνη/ος σου. Όσο για το σιρόπι που μου λες, δεν το έχω δοκιμάσει (αν το κάνεις περιμένω εντυπώσεις). Αυτό που του ταιριάζει πολύ είναι το μέλωμα, δηλαδή όταν το βγάλουμε από το φούρνο, καυτό όπως είναι, του ρίχνουμε μέλι να πάει παντού και το πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο σουσάμι.

      Διαγραφή
  2. Καλό φαίνεται.
    Αλλά η μπουγάτσα δεν είναι κάτι συγκεκριμένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Νίκο, μπουγάτσες υπάρχουν πολλών ειδών: γλυκές, αλμυρές, με τυρί με κρέμα, νηστίσιμες, Θεσσαλονίκης,κ.α. Κάθε περιοχή του τόπου μας, έχει τη δική της παραλλαγή.

      Διαγραφή
  3. καλησπέρα αντί για κρασί λευκό μπορώ να βάλω ρετσίνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου δεν θα στο συνιστούσα. Η έντονη μυρωδιά του ρετσινιού, δεν νομίζω ότι θα ταίριαζε στη μπουγάτσα. Στην ανάγκη βάλε ό,τι άλλο κρασί έχεις.

      Διαγραφή
  4. χωρίς πετιμέζι θα μπορούσα να το φτιάξω;;
    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον όχι, θα σου έλεγα, χωρίς όμως να το έχω δοκιμάσει.

      Διαγραφή
  5. ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ ΜΟΥ ΘΥΘΜΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΠΟΥ ΕΤΡΩΓΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΈΝΑ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ( ΑΧΑΪΚΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ). ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΦΟΥΣΚΩΤΗ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΠΙΤΑΚΙ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ (!) ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΜΩΣ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ (ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ). ΕΨΑΧΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΑΛΛΑ ΔΕ ΘΑ ΒΑΛΩ BAKING ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ! ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΝ ΤΗΝ "ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΥ"......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντόρις μου χαίρομαι ιδιαίτερα που κατάφερα να σου ξυπνήσω γλυκές αναμνήσεις. Περιμένω τα αποτελέσματα της δοκιμής.

      Διαγραφή
  6. Η μπουγατσα αυτη ειναι παραδοσιακο γλυκο της πελοποννησου....απο την πατρα που μενω εγω..κ σε ολη την επικρατεια...αχαια,αρκαδια,κ.α. κ.α. Για εμενα απο τα πιο εξαιρετικα γλυκισματα που ισως κρυβει πολλες αναμνησεις κ αρωματα χωριου ,γιαγιαδων,και παραδοσης. Σημερα ανακαλυψα τη σελιδα σας κ χαχευω με ευχαριστηση ολες τις συνταγες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασιλική μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Δεν ξέρω αν την φτιάχνουν και στην Αρκαδία, πάντως στην Αχαΐα την βρίσκεις παντού.

      Διαγραφή
  7. Θυμάμαι να την φτιάχνει η γιαγιά μου στις νηστείες με διάφορες... Δεν έβαζε κρασί.... Ενώ το. Λάδι το ζεσταινε και το ετρίβε με το αλευρι και συνέχεια με τα ίδια υλικά.. Τέλος την. Κεντουσε με το πιρουνι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου η μπουγάτσα αυτή είναι από τα πιο παλιά γλυκά που υπάρχουν και, με μικρές διαφορές στα υλικά και την εκτέλεση, φτιάχνεται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.