Τηγανόψωμα και τυρόψωμα

Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την εποχή που όλα ήταν αλλιώς, για πρωινό ή απογευματινό κολατσιό, αλλά και όταν ζύμωναν ψωμί, οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας έφτιαχναν τηγανόψωμα ή τυρόψωμα.
Γεμιστά με τυρί, ρίγανη ή λιαστή ντομάτα, αλλά και σκέτα ή με μέλι και κανέλλα, όλα είναι νοστιμότατα.


Τηγανόψωμα και τυρόψωμα

Υλικά

•    300 γραμ. προζύμι δικό μας ή απ᾿ το φούρνο της γειτονιάς
•    500 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
•    300 γραμ. αλεύρι μαλακό (άσπρο)
•    1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
•    2
κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 2 ποτήρια)
•    1 κουτ. γλυκού μέλι
•    2
κουτ. σούπας γάλα φρέσκο

•    200 γραμ. φέτα ή ανθότυρο
•    μέλι
•    κανέλλα


Εκτέλεση


Βγάζουμε 2 - 3 ώρες νωρίτερα το προζύμι απ' το ψυγείο, γιατί  πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ, αραιώνουμε το προζύμι με 1 ποτήρι χλιαρό νερό και  προσθέτουμε 8 - 9 κουταλιές της σούπας κοσκινισμένο αλεύρι, (μισό - μισό), ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός.
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τον πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος, όλη νύχτα να ενεργοποιηθεί. (Εάν δεν το κάνουμε απ' το βράδυ, το κάνουμε 2 - 3 ώρες τουλάχιστον, πριν το ζύμωμα). 
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μπολ.
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το προζύμι, το γάλα και το ελαιόλαδο.
Διαλύουμε το αλάτι και το μέλι σε λίγο νερό και το ρίχνουμε στο μπολ.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το νερό, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ.
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τότε μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 10' περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και μαλακή.
Την κάνουμε μπάλα, την τοποθετούμε σ᾿ ένα μπολ και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 1 έως 1½ ώρα, για να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα πιάνουμε κομμάτια ζύμης, τα πατάμε ανάμεσα στις παλάμες μας να πλατύνουν και τα τηγανίζουμε λίγα λίγα σε μπόλικο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά.
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν τα κάνουμε τυρόψωμα, λιώνουμε το τυρί με πηρούνι και γεμίζουμε μ᾿ αυτό κάθε τυρόψωμο. Τα διπλώνουμε, πατάμε καλά τις άκρες να κλείσουν και τα τηγανίζουμε κι αυτά σε μπόλικο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά.
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όπως και να τα κάνουμε, αφού τα τηγανίσουμε, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα πολλά λάδια και έπειτα τα σερβίρουμε.
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανόψωμα και τυρόψωμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν τα φτιάξουμε σκέτα, μπορούμε να τα σερβίρουμε με μέλι και κανέλλα.
Εάν τα θέλουμε γεμιστά, μπορούμε να βάλουμε ότι γέμιση μας αρέσει.
Τρώγονται ζεστά ή κρύα.


2 σχόλια:

  1. Όποιος δεν έχει φάει γεμιστά τηγανοπίταρα (έτσι τα λέμε στο χωριό μου στη Μεσσηνία) με φετούλα δεν ξέρει τι χάνει!!! Μπράβο για τη συνταγή για άλλη μια φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν ήξερα ότι στα μέρη σου τα λέτε τηγανοπίταρα. Όσο για τη φέτα που λες, συμφωνώ και επαυξάνω!

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.