Header Ads

Λαγάνα παραδοσιακή

Λαγάνα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Δεν υπάρχει Μάρτης, χωρίς Σαρακοστή και Καθαρά Δευτέρα, χωρίς λαγάνες!
Τα παλιότερα χρόνια η λαγάνα ήταν ένας άζυμος άρτος, το ζυμάρι της δηλαδή δεν περιείχε προζύμι.
Σήμερα πλέον, οι πιο πολλές νοικοκυρές, την φτιάχνουν με μαγιά, που της χαρίζει μια πιο ανάλαφρη και μαλακιά υφή.

Λαγάνα παραδοσιακή με μαγιά


Υλικά

•    900 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    300 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
•    30 γραμ. μαγιά νωπή
•    600 - 650 γραμ. χλιαρό νερό
•    80 γραμ. ελαιόλαδο
•    25 γραμ. αλάτι
•    20 γραμ. ζάχαρη
•    100 γραμ. σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση


Σ᾿ ένα μπωλ βάζουμε την μαγιά και μ᾿ ένα πηρούνι (ή τα χέρια μας), την τρίβουμε.
Ρίχνουμε τα 100 γραμμάρια χλιαρό νερό απ᾿ το συνολικό, τη μισή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε 3 - 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός. (Δείτε εδώ αναλυτικά: Πώς αναπιάνουμε τη μαγιά)
Λαγάνα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαγάνα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια ψιλή κουβερτούλα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15′ λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε ένα μεγάλο μπωλ, βάζουμε τα αλεύρια κοσκινισμένα και κάνουμε μία λακκούβα στη μέση.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυλό της μαγιάς, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι γύρω - γύρω, ώστε να μην έρθει σε επαφή απευθείας με την μαγιά, γιατί επηρεάζει το φούσκωμα της ζύμης.
Λαγάνα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαγάνα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μαζεύοντας το αλεύρι, με κυκλικές κινήσεις, από τα τοιχώματα του μπωλ, προς το κέντρο.
Προσθέτουμε λίγο - λίγο το χλιαρό νερό, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη, ελαστική και μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 15'- 20'.
Λαγάνα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαγάνα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασπαλίζουμε τον πάτο του μπωλ με λίγο αλεύρι, βάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια ψιλή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 45'- 60', μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαγάνα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαγάνα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν γίνει η ζύμη μας, τη χωρίζουμε σε δύο ίσια κομμάτια.
Λαδώνουμε μια λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας μας), τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι ζύμης και με τα δάχτυλά μας αρχίζουμε να το απλώνουμε, για να του δώσουμε το σχήμα της λαγάνας.
Λαγάνα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαγάνα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν την απλώσουμε, με το χέρι μας την βρέχουμε με λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Σκεπάζουμε ξανά την λαγάνα, με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 20' - 30', να φουσκώσει πάλι.
Λαγάνα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαγάνα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν φουσκώσει, την πατάμε μέχρι κάτω με τα δάχτυλά μας και τις κάνουμε βαθουλώματα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C, για 30' - 40' περίπου, ανάλογα με τη δύναμη της κουζίνας μας, ώσπου να ροδοκοκκινίσει.
Όταν την βγάλουμε, την ακουμπάμε σε καθαρή πετσέτα ή πάνω σε σχάρα να κρυώσει.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για την δεύτερη λαγάνα.

Τα υλικά είναι για δύο λαγάνες.

Καλή Σαρακοστή

Δείτε επίσης: Ταραμοσαλάτα με πατάτα

Δημοσίευση σχολίου

23 Σχόλια

  1. κλ αυτη η λαγανα ειναι φανταστικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΕΝΗ . ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑΓΑΝΑΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΑΚΡΙΒΩΣ . ΑΠΛΑ ΕΓΩ ΕΔΩΣΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΙΝΕΛΙΑ . ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΚΑΠΟΙΑ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ . 4 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΚΡΑΣΙ ΛΕΥΚΟ ΞΗΡΟ ΜΕ ΦΡΟΥΤΩΔΗ ΓΕΥΣΗ . ΕΠΕΙΤΑ ΠΡΟΣΘΕΣΑ 1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΤΑΧΙΝΙ . ΤΟ ΕΝΑ ΑΛΕΥΡΙ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΛΟΥ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΦΑΡΙΝΑ . ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ. ΕΓΙΝΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ! ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία η λαγάνα σου!!Αν βάλουμε όλο σκληρό αλεύρι θα έχει διαφορά? που εννοείται ότι είναι το αλεύρι που κάνουμε ψωμιά?
    Πολλά φιλιά, καλό τριήμερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να σου πω την αλήθεια, δεν την έχω φτιάξει μόνο με σκληρό αλεύρι. Υποθέτω όμως, ότι θα έχει μια μικρή διαφορά.

      Διαγραφή
    2. Μόνο με σκληρό αλεύρι (π.χ. Λήμνος) θα γίνει νοστιμότερη. Θα γίνει επίσης πολύ καλύτερη αν χρησιμοποιήσεις προζύμι αντί μαγιάς. Για αρχή φτιάξε με λίγη ξερή μαγιά, σκληρό αλεύρι και χλιαρό νερό λίγη μαλακιά ζύμη. Βάλε την σε ένα μπωλάκι σε θερμοκρασία δωματίου και χρησιμοποίησέ την επόμενη αντί μαγιάς. Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  4. η πρωτη μου βγηκε πολυ καλη η δευτερη δεν φουσκωσε πολυ, νομιζω οτι ξερω γιατι. χρησιμοποιησα τον φουρνο για τα φουσκωματα στο 50 και στη δευτερη ητανηδη πολυ ζεστοσ οφουρνος και δεν μπορεσα να τον κρυωσω καλα και την πατησα.....παντωσ εγιναν πολυ καλεσ
    κυριωσ η πρωτη που την εκανα κατα γραμμα
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. I am not from here, my husband is Greek, and first time I try to make my own Lagana, I followed the instruction well, and I did well, perpect very nice, then next time I do my own Lagana again, thanks from the menu.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου χαίρομαι πολύ που σου πέτυχε η λαγάνα. Σου εύχομαι και του χρόνου να είσαι καλά, να ξαναφτιάξεις. Καλή Σαρακοστή.

      Διαγραφή
  6. Καταπληκτική συνταγή την έκανα φέτος και ένα θα πω ξεπέρασε της γιαγιάς μου. Όλο το μυστικό νομίζω είναι στο πολύ ζύμωμα, μου έφυγαν τα χέρια αλλά χαλάλι. Σίγουρα θα την κάνω και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε και του χρόνου να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  7. Αυτη η συνταγη ειναι υπεροχη.νομιζω καθε χρονο πλεον δε θα αγοραζουμε.ηθελα να ρωτησω ομως το ταχινι δε θα της ταιριαζε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπερα.αυτη τη λαγανα την ειχα κανει περσυ και ηταν υπεροχη.θα ηθελα να ρωτησω εαν μπορουμε να παραλειψουμε το λαδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το αντικαταστήσουμε με άλλο λάδι ναι, να το παραλείψουμε όχι, δεν θα το έκανα.

      Διαγραφή
    2. Αν βαλουμε π.χ ηλιελαιο θα βαλουμε την ιδια ποσοτητα?

      Διαγραφή
    3. Ναι βάζουμε ίδια ποσότητα, ότι λάδι κι αν χρησιμοποιήσουμε.

      Διαγραφή
  9. Το κακό με αυτές τις λαχανες ειναι οτι τη μια την εχεις φάει ήδη μεχρι να βγει η αλλη απο το φούρνο!!!πολυ νόστιμες!!!καλη Σαρακοστή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φαίνεται εύκολη η συνταγή με ξηρή μαγιά δεν γίνεται ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αφροδίτη μου γίνεται· γι' αυτή την λαγάνα, με την συγκεκριμένη ποσότητα αλευριού, θέλουμε 14 - 15 γραμμάρια ξηρής μαγιάς.

      Διαγραφή
  11. Μπορουμε να μην βάλουμε ταχίνι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.