Τάρτα με μανιτάρια πράσα και τυριά

Τάρτα με μανιτάρια πράσα και τυριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρόκειται για μια πολύ τραγανή πίτα, φτιαγμένη όμως με τη ζύμη για τάρτες. Η γέμιση με τα μανιτάρια, τα πράσα, τη φετούλα και το ανθότυρο, είναι τόσο ωραία, που δεν θα το πιστεύετε. Φτιάξτε τη και προσθέστε ή αφαιρέστε υλικά, ώστε να πετύχετε το γευστικό αποτέλεσμα που προτιμάτε.


Τάρτα με μανιτάρια πράσα και τυριά


Υλικά
 

  Για τάρτα διαμ. 26 εκατ.

•    250 γραμ. αλεύρι μαλακό
•    125 γραμ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, παγωμένο
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    1 αυγό φρέσκο
•    1 - 2 κουτ. σούπας κρύο νερό

  Για τη γέμιση

•    3 πράσα σε ροδέλες (250 γρ. καθαρισμένα)
•    300 γραμ. μανιτάρια σε φέτες (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    2
κουτ. σούπας γεμάτες φυτίνη ή μαργαρίνη
•    200 γραμ. φέτα τρίμμα
•    200 γραμ. ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη
•    100 γραμ. κρέμα γάλακτος
•    2 αυγά φρέσκα
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την ζύμη, ψήνουμε την τάρτα και τη αφήνουμε να κρυώσει. (Αναλυτικές οδηγίες για την τάρτα: Εδώ).
Τάρτα με μανιτάρια πράσα και τυριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τάρτα με μανιτάρια πράσα και τυριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα, πολύ καλά, κρατώντας το λευκό μέρος και το τρυφερό πράσινο, και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε  τα πράσα, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τη φυτίνη και το αλατοπίπερο.
Τάρτα με μανιτάρια πράσα και τυριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τάρτα με μανιτάρια πράσα και τυριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει για 10'.
Έπειτα ρίχνουμε τη φέτα και το ανθότυρο, (αφού την θρυμματίσουμε με τα χέρια μας ή με πηρούνι) και ανακατεύουμε καλά.
Τάρτα με μανιτάρια πράσα και τυριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τάρτα με μανιτάρια πράσα και τυριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χτυπάμε ελαφρά, τ᾿ αυγά με την κρέμα γάλακτος, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τ᾿ ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στην τάρτα και ψήνουµε σε καλά προθερµασµένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 30' - 40', μέχρι να ροδίσει καλά (εξαρτάται από το φούρνο).
Τάρτα με μανιτάρια πράσα και τυριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τάρτα με μανιτάρια πράσα και τυριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν είναι έτοιμη, την βγάζουμε απ᾿ τον φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί για 10' και την απολαμβάνουμε.

Μερίδες: 6


2 σχόλια:

  1. Καταπληκτική!! Η βάση τραγανή κ η γέμιση πεντανόστιμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευγενία μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.