Αυτή είναι η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για να φτιάξουμε ζύμη για τάρτες.
Οι Γάλλοι τη λένε ζύμη μπριζέ και είναι οι πρώτοι που την έκαναν γνωστή στον κόσμο.
Πρόκειται για μια πολύ νόστιμη και τραγανή ζύμη, που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε, ό,τι θέλουμε.
Οι Γάλλοι τη λένε ζύμη μπριζέ και είναι οι πρώτοι που την έκαναν γνωστή στον κόσμο.
Πρόκειται για μια πολύ νόστιμη και τραγανή ζύμη, που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε, ό,τι θέλουμε.
Εύκολη ζύμη για αλμυρές και γλυκιές τάρτες
Υλικά
• 250 γραμ. αλεύρι μαλακό
• 125 γραμ. βούτυρο αγελάδος κομμένο σε κυβάκια παγωμένο
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 1 αυγό
• 1 - 2 κουτ. σούπας κρύο νερό
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι. Μ᾿ ένα μαχαίρι, κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και τα ρίχνουμε στο αλεύρι. |
|
Τρίβουμε με τις παλάμες μας το αλεύρι με το βούτυρο, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Για να μη ζεσταθεί το βούτυρο από τη θερμότητα των χεριών μας, ανασηκώνουμε τα χέρια μας και τρίβουμε τα υλικά ψηλά, αφήνοντας τα να πέφτουν ανάμεσα από τα δάχτυλά μας. |
|
Ρίχνουμε το αυγό και μια - δυο κουταλιές παγωμένο νερό. Ανακατεύουμε το μείγμα με γρήγορες κινήσεις, κυκλικά, παίρνοντας αλεύρι από το πλάι, μέχρι να το πάρει όλο. Συνεχίζουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη σφικτή, δροσερή και στεγνή. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. |
|
Μεταφέρουμε τη ζύμη, στον πάγκο εργασίας και την πιέζουμε με τους καρπούς μας από το κέντρο προς την περιφέρεια, για να χαμηλώσει και να λεπτύνει. | |
Στη συνέχεια την τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και τη σκεπάζουμε με μια δεύτερη λαδόκολλα. | |
Χρησιμοποιώντας έναν χοντρό πλάστη, την ανοίγουμε σε φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρας μας. | |
Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και βουτυρώνουμε καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας, με διάμετρο 24 - 26 εκ. Με το ένα χέρι κρατάμε την ταρτιέρα και με το άλλο χέρι, κρατάμε την κάτω λαδόκολλα, πάνω στην οποία είναι κολλημένο, το φύλλο. Προσεκτικά, αναποδογυρίζουμε το φύλλο, πάνω στην ταρτιέρα. |
|
Εφαρμόζουμε προσεκτικά το φύλλο στην ταρτιέρα και το πατάμε απαλά, να κάτσει στον πάτο και στα τοιχώματα. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Ρολάρουμε τον πλάστη πάνω στην ταρτιέρα και κόβουμε τυχόν περισσεύματα ζύμης. |
|
Με ένα πηρούνι, τρυπάμε πολλές φορές τη βάση της τάρτας και στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλας. | |
Γεμίζουμε την λαδόκολλα με
ρύζι ή όσπρια (αυτά μυρίζουν άσχημα), ή κεραμικές μπίλιες, για να μην
φουσκώσει. Ψήνουµε την τάρτα σε καλά προθερµασµένο φούρνο, στους 175° - 180°C, για 10' - 12'. Αφαιρούµε τη λαδόκολλα µε το ρύζι και ψήνουµε ξανά την τάρτα για 5΄-10΄, μέχρι να ροδίσει καλά (εξαρτάται από το φούρνο). -- Διατηρείται ψημένη για 2 - 3 ηµέρες στο ψυγείο ή για 1 µήνα στην κατάψυξη τυλιγμένη καλά σε μεμβράνη. Για να την χρησιμοποιήσουμε, την ξεπαγώνουµε από την προηγούµενη µέρα στη συντήρηση του ψυγείου. -- Δεν πετάµε το υλικό που χρησιµοποιήσαµε για βάρος (ρύζι, όσπρια, κ.λπ.). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάµε για επόµενες χρήσεις. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.