Αυτή είναι η συνταγή για το σάμαλι, που έφτιαχνε η προγιαγιά μου στην Πόλη.
Εκτός από την καταπληκτική του γεύση, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το σχέδιο στο κόψιμο των κομματιών, που θυμίζει ιστό αράχνης.
Φτιάξτε το και απολαύστε το παρέα με παγωτό καϊμάκι, που του πάει απίστευτα!
Υλικά
• 350 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
• 150 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
• 200 γραμ. ζάχαρη άχνη
• 700 γραμ. γιαούρτι αγελαδινό
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• χυμό από ½ λεμόνι
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• 4 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
• 4 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο
• 1 βανίλια
• αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση
Για το σιρόπι
• 4 κούπες ζάχαρη
• 3½ κούπες νερό
• φλούδα από 1 λεμόνι
• χυμό από ½ λεμόνι
• 2 βανίλιες
• 1 ξύλλο κανέλλας
Εκτέλεση
Εκτός από την καταπληκτική του γεύση, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το σχέδιο στο κόψιμο των κομματιών, που θυμίζει ιστό αράχνης.
Φτιάξτε το και απολαύστε το παρέα με παγωτό καϊμάκι, που του πάει απίστευτα!
Σάμαλι Πολίτικο χωρίς Μαστίχα Χίου
Υλικά
• 350 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
• 150 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
• 200 γραμ. ζάχαρη άχνη
• 700 γραμ. γιαούρτι αγελαδινό
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• χυμό από ½ λεμόνι
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• 4 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
• 4 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο
• 1 βανίλια
• αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση
Για το σιρόπι
• 4 κούπες ζάχαρη
• 3½ κούπες νερό
• φλούδα από 1 λεμόνι
• χυμό από ½ λεμόνι
• 2 βανίλιες
• 1 ξύλλο κανέλλας
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ, βάζουμε τα σιμιγδάλια με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τ᾿ ανακατεύουμε. Βάζουμε σ᾿ ένα άλλο μπολ το γιαούρτι, ρίχνουμε τη σόδα στο λεμόνι, ανακατεύουμε, (προσοχή γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε στο γιαούρτι. |
|
Ανακατεύουμε με το γιαούρτι και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα σιμιγδάλια. Με τον αυγοδάρτη ή με το μίξερ, δουλεύουμε τα υλικά, ώσπου να βραχεί καλά όλο το σιμιγδάλι και να ομογενοποιηθούν. (Το μείγμα, πρέπει να είναι σφιχτό). |
|
Αδειάζουμε
το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι με διάμετρο 32 εκ. και στρώνουμε
την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα, βρέχοντάς την συνεχώς. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί 2 - 3 ώρες στο ψυγείο, σκεπασμένο με μια μεμβράνη φαγητού, για να φουσκώσει το σιμιγδάλι. |
|
Στη συνέχεια, κόβουμε το σάμαλι με ένα μαχαίρι, σε κομμάτια, φτιάχνοντας όποιο σχέδιο θέλουμε. | |
Στολίζουμε το γλυκό μας, βάζοντας από μισό αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις (ή στους 165°C στον αέρα), για 50' - 60' περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. |
|
Όταν
είναι έτοιμο, βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και χρησιμοποιώντας ένα
πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια με το βούτυρο και το αφήνουμε να
κρυώσει. Μετά από μία - μιάμιση ώρα, αφού κρυώσει το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και το βράζουμε (απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση), για 4' - 5'. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το σιρόπι, ρίχνοντας μια σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας. Αν σταθεί και δεν απλώσει, είναι σωστά δεμένο. |
|
Σιροπιάζουμε το παγωμένο γλυκό με το ζεστό σιρόπι, πολύ προσεκτικά, με μιά κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βγάζουμε τα κομμάτια σε πιατέλα. Το φυλάμε μέσα σε μπολ που κλείνει καλά ή σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη, στο ψυγείο, για να μη στεγνώσει. -- Όπως ισχύει για όλα τα γλυκά που ψήνουμε, για κανένα λόγο, δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν περάσουν τα πρώτα 30'. -- Αν θέλουμε, αφού ρίξουμε το σιρόπι, το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει και έπειτα ξαναχαράζουμε τα κομμάτια, για να το απορροφήσει πιο γρήγορα. |
20 Σχόλια
Γιώτα καλησπέρα! Το υπέροχο blog σου το βρήκα ψάχνοντας συνταγή για σάμαλι. Μιας και δεν είχα όλα τα υλικά, τελικά το έφτιαξα νηστίσιμο. Βγήκε πολύ ωραίο, αλλά θέλω πολύ να δοκιμάσω τη συνταγή σου με το γιαούρτι, γιατί φαίνεται πολύ λαχταριστή! Άλλωστε, έχω καταγωγή από την Πόλη, είναι υποχρέωσή μου να το δοκιμάσω χαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλεάννα μου, σ᾿ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου πέτυχε το γλυκό και ακόμη περισσότερο που το έκανες και νηστίσιμο (κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω κι έτσι). Και βέβαια, να το δοκιμάσεις και με γιαούρτι, πιστεύω θα σου αρέσει.
ΔιαγραφήΓεια σας και Χρονια Πολλα.Βγηκε πολυ ωραιο γευστικα,αλλα δεν μου φουσκωσε καθολου.Τι μπορει να εκανα λαθος ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε/η γειά σου. Το σάμαλι, επειδή είναι «βαρύ» γλυκό, δεν φουσκώνει πολύ.
ΔιαγραφήΤώρα, αν στο ψήσιμο δεν φούσκωσε καθόλου, ειλικρινά δεν ξέρω, ίσως να μην ήταν καλό το μπέικιν πάουντερ που χρησιμοποίησες.
Πάντως, σε όλους μας τυχαίνει κάποιες φορές, χωρίς προφανή αιτία, να μην γίνει κάποιο γλυκό.
Ελπίζω την επόμενη φορά να σου πετύχει.
Σου εύχομαι καλή χρονιά. Γιώτα
Βάλε το λεμονι με τη σοδα λιγο πριν το ψησιμο
ΔιαγραφήΓεια σας θα ήθελα να ρωτήσω όταν εννοείται λέτε για κούπα τι εννοέιται? ...Την κούπα του καφέ?μπορώ αντι για κούπα να τα μετρήσω σε φλιτζάνι του τσαγιου?ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι φίλη μου, μπορείς να μετρήσεις με φλυτζάνι του τσαγιού, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί να μετρήσεις όλα τα υλικά με το ίδιο φλυτζάνι.
Διαγραφήκαλησπέρα σας.ευχαριστώ για την απάντησή σας.Θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι επιπλέον.Το γιαούρτι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου?...Έχω γιαούρτι 2% κάνει η θέλει πλήρες γιαούρτι?όταν κόβουμε σε κομμάτια το Σάμαλι πρέπει να κόψουμε μέχρι την μέση η μέχρι τέλος?Και κάτι τελευταίο...Όταν σιροπιάζουμε το γλυκό τρυπάμε τις άκρες του γλυκού με οδοντογλυφιδα?ευχαριστω και συγγνώμη αν σας κούρασα με τόσες ερωτήσεις....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου όλα τα υλικά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
ΔιαγραφήΑν και δεν το έχω φτιάξει με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, φτιάξτω με ό,τι έχεις.
Τα κομμάτια τα κόβουμε μέχρι κάτω.
Αν το βιαζόμαστε, μισή ώρα αφού το σιροπιάσουμε, ξαναχαράζουμε τα κομμάτια, για να το απορροφήσει πιο γρήγορα.
Πολίτικο μεν χωρίς μαστίχα δε??
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η συνταγή δεν έχει μαστίχα. Βεβαίως όποιος θέλει μπορεί να βάλει. Το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει.
ΔιαγραφήΣκέφτομαι να τη δοκίμασω αλλά έχω μια ερώτηση το σαμάλι που πωλείται στα ζαχαροπλαστεια είναι σιρόπιαστο μεν αλλά πάνω η κόρα είναι σκληρή δε..Πρέπει να πατήσεις το πιρουνι με λιγη δυναμη για να κοπεί. .Αυτό αποτέλεσμα θέλω να πετύχω ..Έτσι είναι η κόρα του γλυκού σε αυτή τη συνταγή ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ ..
Φίλη/ε, στη συνταγή αυτή η κόρα είναι λίγο σκληρή, όχι όμως τόσο, που να θέλει δύναμη για να κοπεί. Είναι το κλασικό σάμαλι που φτιάχνουμε στο σπίτι. Δεν το ξέρω με τόσο σκληρή κόρα.
ΔιαγραφήΑ και κάτι τελευταίο στη Ξάνθη το φτιάχνουν με σκληρή κόρα; )
ΔιαγραφήΔυστυχώς δεν γνωρίζω.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για την απάντηση θα το δοκιμάσω με τα μισά υλικά να δω πως θα μου βγει ..Έχω μια συνταγή για σαμαλι που τη φτιάχνω δεύτερη φορά και είναι καλή αλλά όχι όπως το θέλω ..το γεγονός ότι το μίγμα πρέπει να είναι σφιχτό μου δίνει ελπίδες για ποθητό αποτέλεσμα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ηθελα να σε παρακαλέσω να γράφεις την ποσότητα δηλ, τις μερίεδες που βγαίνουν στο περίπου..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια τα κομμάτια, γιατί η κάθε μια τα κόβει σε διαφορετικό μέγεθος. Δίνω όμως το μέγεθος του ταψιού, ώστε να ξέρετε την ποσότητα που θα βγει.
ΔιαγραφήΓιωτα οση ωρα αφησουμε το σαμαλι στο ψυγειο (2 με 3 ωρες που γραφεις),χρειαζεται να ειναι σκεπασμενο με καποια μεμβρανη?εχει κινδυνο να ξεραθει η επιφανεια επειδη θα ειναι αψητο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ. Ζετα
Ζέτα μου καλό είναι να το σκεπάσεις με μια μεμβράνη ή ένα αλουμινόχαρτο.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.