Σάμαλι Πολίτικο

Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Αυτό είναι το σάμαλι, όπως το έφτιαχνε η προγιαγιά μου στην Πόλη.
Τα κομμάτια είναι κομμένα σαν ιστός αράχνης, ένα σχέδιο που το έφτιαχνε η προγιαγιά μου, για να φοβίζει τους "ποντικούς", (τη γιαγιά μου και τον αδερφό της) που αλλιώς, θα έκαναν επιθέσεις στο ταψί, μέχρι να το

αδειάσουν.

Σάμαλι Πολίτικο

Υλικά

•     350 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
•     150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
•     200 γρ. ζάχαρη άχνη
•     700 γρ. γιαούρτι
•     1  κ. γλ. σόδα
•     χυμό από ½ λεμόνι
•     1  φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•     4  κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού
•     4  κ. σ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο
•     1  βανίλια
•     αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση

   Για το σιρόπι

•     4 κούπες ζάχαρη
•     3½ κούπες νερό
•     φλούδα από 1 λεμόνι
•     χυμό από ½ λεμόνι
•    2 βανίλιες

•    1 ξύλλο κανέλλας
 
Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Σ' ένα μπολ, βάζουμε τα σιμιγδάλια με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τ᾿ ανακατεύουμε.
Βάζουμε σ᾿ ένα άλλο μπολ το γιαούρτι, ρίχνουμε τη σόδα στο λεμόνι, ανακατεύουμε, (προσοχή γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε στο γιαούρτι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Ανακατεύουμε με το γιαούρτι και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα σιμιγδάλια. 
Με τον αυγοδάρτη ή με το μίξερ, δουλεύουμε τα υλικά, ώσπου να βραχεί καλά όλο το σιμιγδάλι και να ομογενοποιηθούν. (Το μείγμα, πρέπει να είναι σφιχτό).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι με διάμετρο 32 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα, βρέχοντάς την συνεχώς.
Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί 2 - 3 ώρες στο ψυγείο, για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Στη συνέχεια, κόβουμε το σάμαλι με μαχαίρι, σε κομμάτια, φτιάχνοντας όποιο σχέδιο θέλουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Στολίζουμε το γλυκό μας, βάζοντας μισό αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις (ή στους 165°C στον αέρα), για 50' - 60' περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια με το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μετά από μία -μιάμιση ώρα, αφού κρυώσει το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και το βράζουμε (απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση), για 4' - 5'.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το σιρόπι, ρίχνοντας μια σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας.
Αν σταθεί και δεν απλώσει, είναι σωστά δεμένο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάμαλι Πολίτικο
Σιροπιάζουμε το παγωμένο γλυκό με το ζεστό σιρόπι, πολύ προσεκτικά, με μιά κουτάλα.

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βγάζουμε τα κομμάτια σε πιατέλα. 

Το φυλάμε σε μπολ που κλείνει καλά, ή  σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη, στο ψυγείο, για να μη στεγνώσει.

-- Όπως σε όλα τα γλυκά, για κανένα λόγο, δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 30'.


-- Αν θέλουμε, αφού ρίξουμε το σιρόπι, το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει και ξαναχαράζουμε τα κομμάτια, για να το απορροφήσει πιο γρήγορα.


18 σχόλια:

  1. Γιώτα καλησπέρα! Το υπέροχο blog σου το βρήκα ψάχνοντας συνταγή για σάμαλι. Μιας και δεν είχα όλα τα υλικά, τελικά το έφτιαξα νηστίσιμο. Βγήκε πολύ ωραίο, αλλά θέλω πολύ να δοκιμάσω τη συνταγή σου με το γιαούρτι, γιατί φαίνεται πολύ λαχταριστή! Άλλωστε, έχω καταγωγή από την Πόλη, είναι υποχρέωσή μου να το δοκιμάσω χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελεάννα μου, σ᾿ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου πέτυχε το γλυκό και ακόμη περισσότερο που το έκανες και νηστίσιμο (κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω κι έτσι). Και βέβαια, να το δοκιμάσεις και με γιαούρτι, πιστεύω θα σου αρέσει.

      Διαγραφή
  2. Γεια σας και Χρονια Πολλα.Βγηκε πολυ ωραιο γευστικα,αλλα δεν μου φουσκωσε καθολου.Τι μπορει να εκανα λαθος ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε/η γειά σου. Το σάμαλι, επειδή είναι «βαρύ» γλυκό, δεν φουσκώνει πολύ.
      Τώρα, αν στο ψήσιμο δεν φούσκωσε καθόλου, ειλικρινά δεν ξέρω, ίσως να μην ήταν καλό το μπέικιν πάουντερ που χρησιμοποίησες.
      Πάντως, σε όλους μας τυχαίνει κάποιες φορές, χωρίς προφανή αιτία, να μην γίνει κάποιο γλυκό.
      Ελπίζω την επόμενη φορά να σου πετύχει.
      Σου εύχομαι καλή χρονιά. Γιώτα

      Διαγραφή
    2. Βάλε το λεμονι με τη σοδα λιγο πριν το ψησιμο

      Διαγραφή
  3. Γεια σας θα ήθελα να ρωτήσω όταν εννοείται λέτε για κούπα τι εννοέιται? ...Την κούπα του καφέ?μπορώ αντι για κούπα να τα μετρήσω σε φλιτζάνι του τσαγιου?ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φίλη μου, μπορείς να μετρήσεις με φλυτζάνι του τσαγιού, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί να μετρήσεις όλα τα υλικά με το ίδιο φλυτζάνι.

      Διαγραφή
  4. καλησπέρα σας.ευχαριστώ για την απάντησή σας.Θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι επιπλέον.Το γιαούρτι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου?...Έχω γιαούρτι 2% κάνει η θέλει πλήρες γιαούρτι?όταν κόβουμε σε κομμάτια το Σάμαλι πρέπει να κόψουμε μέχρι την μέση η μέχρι τέλος?Και κάτι τελευταίο...Όταν σιροπιάζουμε το γλυκό τρυπάμε τις άκρες του γλυκού με οδοντογλυφιδα?ευχαριστω και συγγνώμη αν σας κούρασα με τόσες ερωτήσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου όλα τα υλικά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
      Αν και δεν το έχω φτιάξει με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, φτιάξτω με ό,τι έχεις.
      Τα κομμάτια τα κόβουμε μέχρι κάτω.
      Αν το βιαζόμαστε, μισή ώρα αφού το σιροπιάσουμε, ξαναχαράζουμε τα κομμάτια, για να το απορροφήσει πιο γρήγορα.

      Διαγραφή
  5. Πολίτικο μεν χωρίς μαστίχα δε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η συνταγή δεν έχει μαστίχα. Βεβαίως όποιος θέλει μπορεί να βάλει. Το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

      Διαγραφή
  6. Σκέφτομαι να τη δοκίμασω αλλά έχω μια ερώτηση το σαμάλι που πωλείται στα ζαχαροπλαστεια είναι σιρόπιαστο μεν αλλά πάνω η κόρα είναι σκληρή δε..Πρέπει να πατήσεις το πιρουνι με λιγη δυναμη για να κοπεί. .Αυτό αποτέλεσμα θέλω να πετύχω ..Έτσι είναι η κόρα του γλυκού σε αυτή τη συνταγή ;
    Ευχαριστώ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε, στη συνταγή αυτή η κόρα είναι λίγο σκληρή, όχι όμως τόσο, που να θέλει δύναμη για να κοπεί. Είναι το κλασικό σάμαλι που φτιάχνουμε στο σπίτι. Δεν το ξέρω με τόσο σκληρή κόρα.

      Διαγραφή
    2. Α και κάτι τελευταίο στη Ξάνθη το φτιάχνουν με σκληρή κόρα; )

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστώ για την απάντηση θα το δοκιμάσω με τα μισά υλικά να δω πως θα μου βγει ..Έχω μια συνταγή για σαμαλι που τη φτιάχνω δεύτερη φορά και είναι καλή αλλά όχι όπως το θέλω ..το γεγονός ότι το μίγμα πρέπει να είναι σφιχτό μου δίνει ελπίδες για ποθητό αποτέλεσμα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα ηθελα να σε παρακαλέσω να γράφεις την ποσότητα δηλ, τις μερίεδες που βγαίνουν στο περίπου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια τα κομμάτια, γιατί η κάθε μια τα κόβει σε διαφορετικό μέγεθος. Δίνω όμως το μέγεθος του ταψιού, ώστε να ξέρετε την ποσότητα που θα βγει.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.