Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας

Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τι γίνεται αν φτιάξουμε μια παραδοσιακή καρυδόπιτα και τη σκεπάσουμε με γλάσο σοκολάτας; Ένα εξαιρετικό, πολύ εμφανίσιμο γλυκό, με γεύση που εντυπωσιάζει.
Γίνεται τόσο ωραίο, που ακόμα και η γιαγιά μου που δεν ήταν πολύ των αλλαγών, έτσι το έφτιαχνε στις γιορτές, τα τελευταία χρόνια.


Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας


Υλικά

•    300 γραμ. (2 ποτ. νερού) καρύδια ψιλοκομμένα
•    240 γραμ. (2 ποτ. νερού ~ 2 πακέτα μονά) φρυγανιά ή γαλέτα στο μούλτι
•    480 γραμ. (2 ποτ. νερού) ζάχαρη
•    12 αυγά
•    2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
•    270 γραμ. (1 φλυτζ. τσαγιού) γάλα φρέσκο
•    210 γραμ. (1 φλυτζ. τσαγιού) φυτίνη
•    1 κουτ. σούπας κοφτή κανέλλα
•    ½
κουτ. σούπας γαρύφαλλο
•    1 πρέζα αλάτι ψιλό
•    2 βανίλιες

   Για το γλάσο

•    150 γραμ. κουβερτούρα
•    130 γραμ. κρέμα γάλακτος
•    20 γραμ. βούτυρο
 

   Για το σιρόπι

•    4 ποτ. νερού ζάχαρη
•    3½ ποτ. νερού νερό.
•    ½ λεμόνι (το χυμό και τη φλούδα του)

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωρίζουμε τους κρόκους από τ᾿ ασπράδια.
Σ᾿ ένα μπολ χτυπάμε τ᾿ ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπάμε τη φυτίνη με τη ζάχαρη για 4' με 5', μέχρι ν᾿ ασπρίσει και να κρεμώσει.

Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε τους κρόκους, κι όταν απορροφηθούν απ᾿ το μείγμα, ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα, τις βανίλιες και το γαρύφαλλο.
Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζουμε ρίχνοντας τη φρυγανιά και το γάλα εναλλάξ και μετά προσθέτουμε το καρύδι.
Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο λιγότερο, προσθέτουμε τη μαρέγκα και χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί Ν°38 (διαμ. 38 εκ.) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165°C στη μεσαία σχάρα, σε αέρα, για 60' περίπου.
Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν το γλυκό ξεκολλήσει απ᾿ τα τοιχώματα του ταψιού, δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο, τρυπώντας στο κέντρο του, με μια οδοντογλυφίδα.
Αν βγει στεγνή και καθαρή είμαστε έτοιμοι, αν όχι, το ψήνουμε για λίγο ακόμη.

Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 - 3 ώρες. 
Αφού κρυώσει το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και το βράζουμε (απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση), για 4' - 5'.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το σιρόπι, ρίχνοντας μια σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας.
Αν σταθεί και δεν απλώσει, είναι σωστά δεμένο.
Σιροπιάζουμε το παγωμένο γλυκό με το ζεστό σιρόπι, πολύ προσεκτικά, με μιά κουτάλα.
Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μετά από τρεις - τέσσερις ώρες, αφού παγώσει το γλυκό, ετοιμάζουμε το γλάσο.
Βάζουμε την κρέµα γάλακτος σε µια κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε σε µέτρια φωτιά.
Λίγο πριν φουσκώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα, το βούτυρο, κι ανακατεύουμε µε ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να σφίξει λίγο, κι είναι έτοιμο.
Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια απλώνουμε το γλάσο πάνω στην καρυδόπιτα, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, φροντίζοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια και το βάζουμε στο ψυγείο.

Έπειτα από δυο - τρεις ώρες, είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

-- Όπως σε όλα τα γλυκά, για κανένα λόγο, δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 30'.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.