Επειδή το σπιτικό γλυκό είναι πάντα καλύτερο από το έτοιμο, ιδού η συνταγή για την καλύτερη σοκολατίνα που υπάρχει..
Ακόμη κι αν δεν έχετε φτιάξει ποτέ γλυκό στη ζωή σας, η επιτυχία είναι σίγουρη.
Φτιάξτε τη και απολαύστε την.
Υλικά
Για το παντεσπάνι σοκολάτας
Ακόμη κι αν δεν έχετε φτιάξει ποτέ γλυκό στη ζωή σας, η επιτυχία είναι σίγουρη.
Φτιάξτε τη και απολαύστε την.
Τούρτα σοκολατίνα με συνταγή από τα παλιά
Υλικά
Για το παντεσπάνι σοκολάτας
• 150 γραμ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτίνη
• 150 γραμ. ζάχαρη
• 6 αυγά
• 60 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
• 60 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
• 50 γραμ. πούδρα αμυγδάλου
• 30 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την κρέμα σοκολάτας
• 800 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
• 800ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
• 150 γραμ. ζάχαρη
Για το γλάσο σοκολάτας
• 125 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)
• 100ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
• 20 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
Για την διακόσμηση
• 250 γραμ. σαντιγύ
• αμύγδαλα καβουρντισμένα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το παντεσπάνι. | |
Πρώτα χωρίζουμε τ᾿ ασπράδια από τους κρόκους. Έπειτα βάζουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και τη λιώνουμε. Μετά χτυπάμε τ᾿ ασπράδια στο μίξερ, μέχρι να γίνουν σφιχτή µαρέγκα. Έπειτα βάζουμε στον κάδο του µίξερ το βούτυρο µε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα µε το σύρµα, για 7'- 8', µέχρι ν᾿ ασπρίσουν. Μειώνουμε την ταχύτητα στο μισό και προσθέτουμε τους κρόκους έναν - έναν, συνεχίζοντας να χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα, την πούδρα αμυγδάλου και κοσκινισμένα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. |
|
Όταν ενωθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις, για να μην μας ξεφουσκώσει. Καλύπτουμε μια φόρµα, με 25 - 26 εκ. διάμετρο, µε χαρτί ψησίµατος, το βουτυρώνουμε καλά, ρίχνουμε το µείγµα και ισιώνουμε την επιφάνεια µε µια σπάτουλα. Βάζουμε τη φόρµα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165°C και ψήνουμε, στη µεσαία σχάρα, στον αέρα για 50'. Στα 50', καρφώνουμε το γλυκό στη μέση, με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή, είναι έτοιµο, αλλιώς το ψήνουμε λίγο ακόμη. Ξεφορµάρουμε και αφήνουμε το πεντεσπάνι 6 - 8 ώρες να σταθεί και να κρυώσει. (Καλύτερα να το φτιάξουμε από βραδύς, για την επόμενη μέρα. |
|
Φτιάχνουμε την κρέμα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Κόβουμε σε κοµµάτια την κουβερτούρα και όταν η κρέµα γάλακτος ζεσταθεί αρκετά, (λίγο πριν αρχίσει να φουσκώνει), αποσύρουμε την κατσαρόλα απ᾿ τη φωτιά και ρίχνουμε µέσα τη σοκολάτα. Περιμένουμε 1΄ και μετά ανακατεύουμε καλά µε ξύλινη σπάτουλα, µέχρι να λιώσει και να οµογενοποιηθεί το μείγμα. Την βάζουμε στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες, να σφίξει, κι είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσουμε. |
|
Συναρμολόγηση: Παίρνουμε το παντεσπάνι και μ᾿ ένα μαχαίρι ψωμιού, αφού το κρατήσουμε με την παλάμη μας πατημένο ελαφρά, το κόβουμε οριζόντια σε τρία κομμάτια και τα τοποθετούμε σε µια µεγάλη πιατέλα. Αλείφουμε την επιφάνειά τους µε την κρέµα σοκολάτας και τα τοποθετούμε το ένα επάνω στο άλλο, χτίζοντας την τούρτα. |
|
Έπειτα βάζουμε τα παντεσπάνια στο ψυγείο να κρυώσουν, για τουλάχιστον 1 ώρα. | |
Φτιάχνουμε το γλάσο: Βάζουμε την κρέµα γάλακτος σε µια κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε, σε µέτρια φωτιά. Λίγο πριν φουσκώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το βούτυρο σε κύβους και ανακατεύουμε µε ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, να σφίξει λίγο και είναι έτοιμο. |
|
Στη συνέχεια, βγάζουμε τα παντεσπάνια από το ψυγείο και τα καλύπτουμε με το γλάσο, (χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μαχαίρι), σε όλη την επιφάνεια και περιμετρικά. Γαρνίρουμε με τη σαντιγύ και το αμύγδαλο. |
3 Σχόλια
καλησπερα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν θελει το παντεσπανι λιγο σιροπιασμα???
Δεν είναι απαραίτητο, γιατί το παντεσπάνι είναι πολύ μαλακό.
ΔιαγραφήΑν πάντως θέλεις, μπορείς να του βάλεις λίγο σιρίπι με ένα πινέλο.
Πωπωπω τί ωραίο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.