Τούρτα σοκολατίνα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σοκολατίνα
Επειδή το σπιτικό είναι πάντα καλύτερο από το έτοιμο.
Ακόμη κι αν ποτέ δεν έχετε φτιάξει γλυκό στη ζωή σας, η επιτυχία είναι σίγουρη.

Φτιάξτε τη και απολαύστε την.

 





Τούρτα σοκολατίνα

Υλικά

   Για το παντεσπάνι σοκολάτας

•    150 γρ.  βούτυρο αγελαδινό ή φυτίνη
•    150 γρ. ζάχαρη
•    6 αυγά
•    60 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
•    60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
•    50 γρ. πούδρα αμυγδάλου
•    30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

   Για την κρέμα σοκολάτας

•    800 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
•    800ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
•    150 γρ. ζάχαρη

   Για το γλάσο σοκολάτας

•    125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)
•    100ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
•    20 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Για την διακόσμηση

•    250 γρ. σαντιγύ
•    αμύγδαλα καβουρντισμένα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το παντεσπάνι:
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Χωρίζουμε τ᾿ ασπράδια από τους κρόκους.
Βάζουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και τη λιώνουμε.
Χτυπάμε τ᾿ ασπράδια στο μίξερ, μέχρι να γίνουν σφιχτή µαρέγκα.
Έπειτα βάζουμε στον κάδο του µίξερ το βούτυρο µε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα µε το σύρµα, για 7'- 8', µέχρι ν᾿ ασπρίσουν.
Μειώνουμε την ταχύτητα στο μισό και προσθέτουμε τους κρόκους έναν - έναν, συνεχίζοντας να χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Συνεχίζοντας να χτυπάμε, ρίχνουμε τη σοκολάτα, την πούδρα αμυγδάλου και κοσκινισμένα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Όταν ενωθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις, για να μην μας ξεφουσκώσει.
Καλύπτουμε μια φόρµα, με 25 - 26 εκ. διάμετρο, µε χαρτί ψησίµατος, το βουτυρώνουμε καλά, ρίχνουμε το µείγµα και ισιώνουμε την επιφάνεια µε µια σπάτουλα.
Βάζουμε τη φόρµα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165°C και ψήνουμε, στη µεσαία σχάρα, στον αέρα για 50'.
Στα 50', καρφώνουμε το γλυκό στη μέση, με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή, είναι έτοιµο.
Ξεφορµάρουμε και αφήνουμε το πεντεσπάνι 6 - 8 ώρες να σταθεί.
(Καλύτερα να το φτιάξουμε από βραδύς, για την επόμενη μέρα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής σοκολάτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα ζαχαροπλαστικής σοκολάτα
Φτιάχνουμε την κρέμα:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, σε µέτρια φωτιά.
Κόβουμε σε κοµµάτια την κουβερτούρα και όταν η κρέµα γάλακτος ζεσταθεί αρκετά, (λίγο πριν αρχίσει να φουσκώνει), αποσύρουμε την κατσαρόλα απ᾿ τη φωτιά και ρίχνουμε µέσα τη σοκολάτα.
Περιμένουμε 1΄ και μετά ανακατεύουμε καλά µε ξύλινη σπάτουλα, µέχρι να λιώσει και να οµογενοποιηθεί το μείγμα.
Την βάζουμε στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες, να σφίξει, κι είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σοκολατίνα
Συναρμολόγηση:
Παίρνουμε το παντεσπάνι και μ᾿ ένα μαχαίρι ψωμιού, αφού το κρατήσουμε με την παλάμη μας πατημένο ελαφρά, το κόβουμε οριζόντια σε τρία κομμάτια και τα τοποθετούμε σε µια µεγάλη πιατέλα.
Αλείφουμε την επιφάνειά τους µε την κρέµα σοκολάτας και τα τοποθετούμε το ένα επάνω στο άλλο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σοκολατίνα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σοκολατίνα
Έπειτα βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να κρυώσει, για τουλάχιστον 1 ώρα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Γλάσο σοκολάτας
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σοκολατίνα
Φτιάχνουμε το γλάσο:
Βάζουμε την κρέµα γάλακτος σε µια κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε, σε µέτρια φωτιά.
Λίγο πριν φουσκώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το βούτυρο σε κύβους και ανακατεύουμε µε ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, να σφίξει λίγο και είναι έτοιμο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σοκολατίνα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τούρτα σοκολατίνα
Στη συνέχεια, βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και την καλύπτουμε με το γλάσο, (χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μαχαίρι), σε όλη την επιφάνεια και περιμετρικά.

Γαρνίρουμε με τη σαντιγύ και το αμύγδαλο.


2 σχόλια:

  1. καλησπερα!!!
    δεν θελει το παντεσπανι λιγο σιροπιασμα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι απαραίτητο, γιατί το παντεσπάνι είναι πολύ μαλακό.
      Αν πάντως θέλεις, μπορείς να του βάλεις λίγο σιρίπι με ένα πινέλο.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.