Header Ads

Τζιγεροσαρμάδες

Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ο παππούς μου έσφαζε αρνί ή κατσίκι, η γιαγιά μου έπαιρνε τη συκωταριά, κι αν δεν την έκανε λαδορίγανη, με φώναζε να φτιάξουμε μαζί τζιγεροσαρμάδες.
Και κάθε φορά, την ώρα που τους φτιάχναμε, μου έλεγε ιστορίες που της είχε πει η προγιαγιάς μου, από τη ζωή της στην Πόλη.

Τζιγεροσαρμάδες παραδοσιακοί


Υλικά
    
•     1 αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά
•     1 αρνίσια μπόλια (σκέπη)
•     5 - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•     1 κρεμμύδι τριμμένο
•     5 πατάτες κυδωνάτες
•     1 ματσάκι άνηθο
•     ½ ματσάκι μαϊντανό
•     1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
•     1 αυγό φρέσκο
•     3 κουτ σούπας ρύζι καρολίνα πλυμένο
•     ½ κουτ. γλυκού κοφτό κανέλλα
•     1 κουτ. γλυκού κοφτό μπαχάρι τριμμένο
•     2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•     ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
     
Εκτέλεση

Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά, αφαιρούμε τα περισσότερα λίπη, την ψιλοκόβουμε μ᾿ ένα ψαλίδι κουζίνας και την αφήνουμε να στραγγίσει.
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις δυο κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο.
Όταν γίνει διάφανο, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε μαζί για 2' ακόμη.
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα ρίχνουμε τα εντόσθια, τα μπαχαρικά, τον άνηθο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι ν᾿ αλλάξει χρώμα η συκωταριά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν παγώσει λίγο, ρίχνουμε το αυγό, χτυπημένο και ανακατεύουμε.

Βάζουμε τη μπόλια σ᾿ ένα κατσαρολάκι με χλιαρό νερό, (όχι καυτό γιατί θα διαλυθεί) και την αφήνουμε να μαλακώσει, για να μπορούμε να την ανοίξουμε εύκολα.
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν μαλακώσει, την απλώνουμε και την κόβουμε σε μεγάλα, τετράγωνα κομμάτια.

Παίρνουμε ένα μικρό μπολάκι ή μια κουτάλα της σούπας και βάζουμε μέσα 1 κομμάτι μπόλια, (πρέπει να περισσεύει απ’ το χείλος για να καλύψουμε όλο τον τζιγεροσαρμά).
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γεμίζουμε το μπολάκι ή την κουτάλα με γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα την μπόλια που περισσεύει, κλείνοντάς την καλά.
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αναποδογυρίζουμε τον τζιγεροσαρμά σε ταψί με την ένωση προς τα κάτω.

Όταν τα τελειώσουμε όλα, βάζουμε ανάμεσά τους, πατάτες κομμένες κυδωνάτες και αλατισμένες.
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τζιγεροσαρμάδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Περιχύνουμε με το λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, τελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει το φαγητό και να μείνει με το λάδι του.

-- Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ψήσουμε και στη σχάρα.

Δείτε επίσης: Κοκορέτσι παραδοσιακό ή κοκορετσάκια

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Γεια σας! Θα μπορουσα να ετοιμασω το φαγητο μια δυο μερες νωριτερα και να το ψησω την ημερα που το θελω?? να το βαλω καταξυψη??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε, επειδή πρόκειται για εντόσθια, που είναι πολύ ευαίσθητα και θέλουν μεγάλη προσοχή στη διαχείρηση, δεν θα σου το συνιστούσα. Ακόμη κι αν η συκωταριά δεν είναι αποψυγμένη, (αν ήταν απαγορεύεται να ξαναπαγώσει), το γεγονός ότι με το σωτάρισμα έχει ανέβει η θερμοκρασία του κρέατος, χωρίς να έχει φτάσει σε βρασμό, κάνει την κατάψυξή του επισφαλή.

      Διαγραφή
  2. Ποσα εντόσθια βάζουμε; Δεν το βλεπω καπου στα υλικα...
    Τα παίρνουμε ετοιμα καθαρισμένα απο τον κρεοπώλη ή τα καθαρίζουμε εμείς τα εντόσθια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύα μου γράφω μια ολόκληρη συκωταριά, κι αυτό θα ζητήσεις από τον κρεοπώλη σου. Το μόνο που θέλει η συκωταριά, είναι να αφαιρέσουμε τυχόν λίπη και έπειτα ένα καλό πλύσιμο· αν «ψήσεις» τον κρεοπώλη να σου το κάνει...

      Διαγραφή
    2. Δεν ειχα ιδεα απο τζιγεροσαρμαδες. Ειμαι νεα νοικοκυρα βλέπετε αλλά τους εκανα χθες και βγήκαν πολύ ωραίοι! Ξετρελαθηκαν ολοι!
      Αλλά πολύ πλύσιμο!! και η συκωταρια και η σκέπη θέλει πολυ καλο πλύσιμο, είναι πολυ σημαντικό..! Σας ευχαριστώ πολύ για τις συνταγές σας, με έχετε βοηθήσει παρα πολύ.

      Διαγραφή
    3. Εύα μου να είσαι καλά. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε.

      Διαγραφή
  3. για οποιες δυσκολεύεστε με τις συκωταριές k όλα αυτά σας συνιστώ για πιο εύκολη λύση να πάρετε είτε καταψυγμένο είτε φρέσκο κοκορέτσι από το super market "βραστετο" για 10 λεπτά k μετά "κοψτετο" έχει τα ίδια υλικά έτσι κάνω επίσης k την μαγειρίτσα για να μην παιδεύεστε.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι μερακλιδικος μεζες ειναι αυτος! Τους συνοδεψα με τσιπουρακι και ηταν ονειρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ μόλις έκανα τη συνταγή σας πρωτη φορα μέχρι στιγμής έγινε τέλια τώρα τα έβαλα για ψυσιμο

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.