Header Ads

Τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ντομάτα και πιπεριά

Τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ντομάτα και πιπεριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τυρόπιτες υπάρχουν πολλές, νοστιμότερη όμως απ᾿ αυτή που σας δίνω, δεν υπάρχει!
Δοκιμάστε τη πιο τέλεια, καλοκαιρινή εκδοχή της τυρόπιτας που μπορεί να γίνει.
Είναι απίστευτα νόστιμη, πανεύκολη και η γεύση της ντομάτας αρέσει παρα πολύ στα παιδιά.


Τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ντομάτα και πιπεριά

Υλικά

• 2 φύλλα χωριάτικα, (½ δόση ζύμης για χωριάτικο φύλλο πίτας)
• 600 γραμ. φέτα σκληρή τρίμματα
• 100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
• 1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
• 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 1 μικρή κρέμα γάλακτος (200 ml)
•  2 κουτ. σούπας φυτίνη λιωμένη
•  2
κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
•  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση


Τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ντομάτα και πιπεριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ντομάτα και πιπεριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ετοιμάζουμε την ζύμη για φύλλο, τη χωρίζουμε στα δύο, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί.

Σ᾿ ένα μπολ βάζουμε όλα μας τα υλικά και τ᾿ ανακατεύουμε καλά μ᾿ ένα κουτάλι.
Παίρνουμε τις δυο μπάλες ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε δυο φύλλα, με διάμετρο 33 εκατοστά. (Λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας).
Τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ντομάτα και πιπεριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ντομάτα και πιπεριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε λαδωμένο, ρηχό, ταψί για πίτες Ν° 30 ή 32 (με διάμετρο 30 ή 32 εκ.), στρώνουμε το ένα φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με ένα κουτάλι, φροντίζοντας να πάει παντού.
Τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο, αλείφοντάς το με λίγο ελαιόλαδο.
Τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ντομάτα και πιπεριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ντομάτα και πιπεριά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαράζουμε σε οχτώ κομμάτια, (κάνουμε 2 σταυρούς), ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η τυρόπιτα.

Εάν μας αρέσουν χοντρές οι πίτες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψί Ν° 30, όπως αυτό στη φωτογραφία και να μας βγει η πίτα, με πάχος 3 εκαταστά περίπου. 

Διαφορετικά, αν τη θέλουμε λεπτότερη, μπορούμε να τη βάλουμε σε ταψί Ν° 32.


Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Απλα υπεροχη, εγω που δεν τρωω πολυ τυροπιτες αυτην εδω την τσακισα, την κανω πολυ συχνα, μπραβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι παρα πολυ ωραια εγω βαζω 500 γρ. Φετα κ 200 γρ. κιτρινα τυρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμμμμ θα ψηθεί για πάρτυ αποκριάτικο στον παιδικό σταθμό...!!!! Με γονείς και παιδιά...Μου πήρε παραπάνω αλεύρι πάντως για να μην κολλάει στα χέρια...Ελπίζω να γίνει όπως πρέπει το φύλλο τραγανό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και το αποτέλεσμα σούπερ! Μου έδωσαν πολλά συγχαρητήρια για την πίτα αυτή! Πολύ νόστιμη και με πικάντικη γεύση, ξετρελάθηκαν! Ευχαρστούμε πολύ!! Έκανα και το φύλλο για πίτες και έγινε τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε.

      Διαγραφή
  5. Μπορώ μολις την φτιάξω να μπει.κΑτάψυξη και να ψηθει αλλη ωρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φίλη μου, μπορούμε να καταψύξουμε την πίτα μόλις την φτιάξουμε και να την ψήσουμε άλλη μέρα.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.