Header Ads

Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά

Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ίσως να είναι το ωραιότερο χωριάτικο φύλλο, που μπορούμε να κάνουμε.
Ανοίγει πάρα πολύ εύκολα και έχει σίγουρη επιτυχία, όποια πίτα κι αν φτιάξουμε. 
Είναι ιδανικό για τραγανές κρεατόπιτες, κοτόπιτες, κιμαδόπιτες, αλλά και για χορτόπιτες, τυροπιτάκια ή ατομικά σπανακοπιτάκια.


Χωριάτικο φύλλο για πίτες με δύο αλεύρια και μαγιά


Υλικά


•    250 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
•    250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό)
•    1 φακελάκι ξερή μαγιά
•    150 - 200 ml χλιαρό νερό (όσο πάρει)
•    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    3
κουτ. σούπας φρέσκο γάλα
•    1 αυγό
•    2
κουτ. σούπας ξύδι
•    αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε 4 - 5 κουταλιές από το αλεύρι μας και τ᾿ αφήνουμε 5', μέχρι ν᾿ αφρίσει η επιφάνειά του.
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το αυγό, το γάλα, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και το μείγμα της μαγιάς.
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με κυκλικές κινήσεις, μέχρι η ζύμη να γίνει μπάλα και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα.
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 15' περίπου, μέχρι να γίνει μαλακή κι ελαστική.
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Για να δούμε αν η ζύμη είναι έτοιμη, την πιέζουμε με μέτρια δύναμη, με το δάχτυλό μας.
Αν η δαχτυλιά χαθεί σε 2 - 3 δευτερόλεπτα, η ζύμη είναι έτοιμη, αλλιώς συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ξαναβάζουμε τη ζύμη στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει.
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωρίζουμε τη ζύμε σε δύο μέρη, ένα λίγο μεγαλύτερο για το κάτω φύλλο, κι ένα μικρότερο για το επάνω.
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παίρνουμε πρώτα το μεγαλύτερο κομμάτι, το βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ανοίγουμε με πλάστη.
Αλευρώνουμε το ζυμάρι για να μην μας κολλήσει και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, λίγο μεγαλύτερο απ᾿ το ταψί μας. 
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν το κάνουμε μεγαλύτερο από το ταψί μας, (ακουμπάμε πάνω το ταψί και πρέπει να περισσεύει σχεδόν μια παλάμη γύρω - γύρω), το τυλίγουμε στον πλάστη.
Λαδώνουμε το ταψί, μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει.
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω.


Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο.

-- Αν η ζύμη μας βγει σφιχτή, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμη.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια