Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά

Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιάΈνα φύλλο, για να φτιάξετε νόστιμες κρεατόπιτες, κοτόπιτες, κιμαδόπιτες, αλλά και χορτόπιτες.
Ανοίγει εύκολα και θα έχετε σίγουρη επιτυχία.

Ιδανικό για σπανακοπιτάκια και τυροπιτάκια.


 



Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά

Υλικά


•    250 γρ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
•    250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό)
•    1 φακελάκι ξερή μαγιά
•    150 - 200 ml χλιαρό νερό (όσο πάρει)
•    4 κ. σ. ελαιόλαδο
•    3 κ. σ. γάλα
•    1 αυγό
•    2 κ. σ. ξύδι
•    αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Σ᾿ ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε 4 - 5 κουταλιές αλεύρι και τ᾿ αφήνουμε 5', μέχρι ν᾿ αφρίσει η επιφάνειά του.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το αυγό, το γάλα, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και το μείγμα της μαγιάς.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με κυκλικές κινήσεις, μέχρι η ζύμη να γίνει μπάλα και να ξεκολάει απ᾿ τα τοιχώματα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 15' περίπου, μέχρι να γίνει μαλακή, κι ελαστική.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Για να δούμε αν η ζύμη είναι έτοιμη, την πιέζουμε με μέτρια δύναμη, με το δάχτυλό μας.
Αν η δαχτυλιά φύγει σε 2 - 3 δευτερόλεπτα, η ζύμη είναι έτοιμη, αλλιώς συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Ξαναβάζουμε τη ζύμη στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Χωρίζουμε τη ζύμε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο για το κάτω φύλλο, κι ένα μικρότερο για το επάνω.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Παίρνουμε πρώτα το μεγαλύτερο κομμάτι, το βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ανοίγουμε με πλάστη.
Αλευρώνουμε το ζυμάρι για να μην μας κολλήσει και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, λίγο μεγαλύτερο απ᾿ το ταψί μας. 
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο φύλλο για πίτες με μαγιά
Όταν το κάνουμε μεγαλύτερο από το ταψί μας, (ακουμπάμε πάνω το ταψί και πρέπει να περισσεύει σχεδόν μια παλάμη γύρω - γύρω), το τυλίγουμε στον πλάστη.
Λαδώνουμε το ταψί, μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει.
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω.


Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο.

-- Αν η ζύμη μας βγει σφιχτή, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους