Header Ads

Καρύδα γλυκό

Καρύδα γλυκό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα απ' τα λατρεμένα μου γλυκά, χειμώνα - καλοκαίρι, που γίνεται πάρα πολύ εύκολα και έχει καταπληκτική γεύση ινδοκάρυδου.
Είναι εξαιρετικό για κέρασμα, αφού γίνεται πολύ νόστιμο και σερβίρεται πολύ εύκολα, ενώ η γεύση της καρύδας αρέσει σε όλους.
Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε.

Σιροπιαστό γλυκό με Ινδοκάρυδo


 Υλικά

•    1 κόκκινη φαρίνα κοσκινισμένη (500 γρ.)
•    250 γραμ.  μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
•    2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
•    180 γραμ.  ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο)
•    1  ποτήρι του νερού γάλα φρέσκο
•    8 αυγά (χωρισμένα) σε θερμοκρασία δωματίου
•    1 ποτήρι του κρασιού ούζο
•    1 φακελάκι (20 γραμμ.) μπέικιν πάουντερ
•    2 βανίλιες

    Για το σιρόπι

•    4 ποτήρια νερό
•    4 ½  ποτήρια ζάχαρη
•    ½  κ. γλ. χυμό λεμονιού
•    1 φλ. τσαγιού καρύδα για το γαρνίρισμα

 Εκτέλεση

Χωρίζουμε τους κρόκκους από τ' ασπράδια, τα βάζουμε σε ξεχωριστά σκεύη και ξεκινάμε χτυπώντας με το μίξερ τ' ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Καρύδα γλυκό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρύδα γλυκό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 5΄ να αφρατέψει και να γίνει κρέμα.
Καρύδα γλυκό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρύδα γλυκό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μετά προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα για 3' - 4' ακόμη.
Καρύδα γλυκό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρύδα γλυκό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε 3 - 4 κουταλιές από το αλεύρι, έπειτα το γάλα και τις βανίλιες, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ προσθέτουμε, τη μαρέγκα και το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το ούζο.
Καρύδα γλυκό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρύδα γλυκό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά, ρίχνουμε την καρύδα, και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί τελείως.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί Νο 36 (με διάμετρο 36 εκ.) πολύ καλά βουτυρωμένο και το κουνάμε πολύ ελαφρά, για να απλωθεί παντού.
Καρύδα γλυκό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρύδα γλυκό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε το γλυκό στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο και στη μεσαία σχάρα, για περίπου 60΄, ώσπου να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, το περιχύνουμε προσεκτικά με το καυτό σιρόπι.
Καρύδα γλυκό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καρύδα γλυκό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και πασπαλίζουμε το γλυκό με την καρύδα.
Αφήνουμε το γλυκό και το σερβίρουμε.

-- Ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί, φεύγει η κρούστα του γλυκού και χαλάει η εμφάνισή του.

Για το σιρόπι: Βράζουμε τα υλικά για 6΄- 7΄. Περιχύνουμε το παγωμένο γλυκό με καυτό σιρόπι.

Δείτε επίσης:  Πίτα με γλυκιά κολοκύθα σιροπιαστή

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Καλό σου απόγευμα Γιώτα και Χρόνια Πολλά! Έφτιαξα το γλυκό πριν 1 περίπου μήνα. Έγινε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ. Μόνο που αφού το άφησα μια νύχτα να πιει όσο σιρόπι "ήθελε", το υπόλοιπο (σιρόπι) το πέταξα,επειδή δεν το ήθελα πολύ γλυκό. Και κάτι ακόμη:Το έβαζα στο ψυγείο για συντήρηση και έβγαζα όσα κομμάτια χρειαζόμουν. Το γλυκό έμενε αναλλοίωτο σε γεύση και μυρωδιές! Μπορώ να σου πω πως όσο περνούσαν οι μέρες, γινόταν περισσότερο εύγευστο!!! Αυτή την "συμπεριφορά", δεν την έχω ξαναδεί σε γλυκό που έχει για υλικό και αυγά!!! Περιμένω αυτές τις μέρες τον γιο μου και θα του φτιάξω! Αφού σε ευχαριστήσω για μια ακόμη από τις πολύ όμορφες συνταγές σου, σου εύχομαι υγεία, ευτυχία, αγάπη, όμορφες συνταγές για το 2019!!! Ευχές και στην οικογένειά σου και σε όλους τους φίλους του μπλόγκ, που γεύονται τις όμορφες συνταγές σου. Δέσποινα Τελώνη Γαύριο Άνδρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινά μου σ' ευχαριστώ πολύ, για τα ευγενικά σου σχόλια και τις θερμές ευχές. Με το καλό να υποδεχθείς το γιο σου.
      Εύχομαι ολόψυχα η νέα χρονιά να σου φέρει, υγεία, αγάπη και οικογενειακή ευτυχία.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα! Έχω φτιάξει ξανά στο παρελθόν την συνταγή σας και είναι υπέροχη! Αυτήν την φορά θα ήθελα όμως να κάνω ταψί 40αρι. Μπορείτε να μου πείτε ποιες αλλαγές μπορώ να κάνω στα υλικά για να μου πετύχει και πάλι το γλυκό; Αν γίνεται βέβαια. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τώρα, για την αλλαγή στα υλικά ώστε το γλυκό να βγει μεγαλύτερο, θα σου έλεγα να μην το δοκιμάσεις. Δυστυχώς στη ζαχαροπλαστική τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως στη μαγειρική, επειδή τα γλυκά θέλουν μεγάλη ακρίβεια στις αναλογίες, οπότε καλό είναι να μην τα πειράζουμε, γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο το αποτέλεσμα που θα έχουμε.

      Διαγραφή
  3. Πραγματικά φανταστικό! Και επειδή γενικά προτιμώ το ελαιόλαδο αντί του βουτύρου, πηρα το ρίσκο να το "πειράξω" λίγο. Έβαλα 200 gr ελαιόλαδο και 6 αυγά, με όλα τα υπόλοιπα υλικά τα ίδια. Τολμώ να πω πως βγήκε και καλύτερο! Οπωσδήποτε στο ψυγείο για συντήρηση, όλο και καλύτερο κάθε μέρα! Ευχαριστούμε για τις καταπληκτικές συνταγές! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου άρεσε το γλυκό.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.