Όταν ακούμε για πίτα με γλυκιά κολόκυθα, το μυαλό μας συνήθως πάει στην παλιά, κλασική κολοκυθόπιτα με τις σταφίδες, που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, τα παλιότερα χρόνια.
Κι όμως, υπάρχει κι αυτή εδώ η συνταγή, για να κάνουμε την καλύτερη και πιο νόστιμη γλυκιά πίτα που υπάρχει.
Υλικά
• 750 γραμ. γλυκιά κολοκύθα τριμμένη
• 300 γραμ. καρυδόψυχα χοντροτριμμένη
• 1½ φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
• 170 γραμ. μέλι
• 170 γραμ. ζάχαρη
• 60 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
• 2 κουτ. γλυκού κοφτά κανέλλα
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
• 1 πακέτο φύλλα κρούστας
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
Για το σιρόπι
• ½ φλυτζ. τσαγιού μέλι
• ½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Κι όμως, υπάρχει κι αυτή εδώ η συνταγή, για να κάνουμε την καλύτερη και πιο νόστιμη γλυκιά πίτα που υπάρχει.
Κολοκυθόπιτα σιροπιαστή με γλυκιά κολοκύθα
Υλικά
• 750 γραμ. γλυκιά κολοκύθα τριμμένη
• 300 γραμ. καρυδόψυχα χοντροτριμμένη
• 1½ φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
• 170 γραμ. μέλι
• 170 γραμ. ζάχαρη
• 60 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
• 2 κουτ. γλυκού κοφτά κανέλλα
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
• 1 πακέτο φύλλα κρούστας
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
Για το σιρόπι
• ½ φλυτζ. τσαγιού μέλι
• ½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη, την αλατίζουμε και τη βάζουμε σε σουρωτήρι για 15' να στραγγίσει. | |
Αφού στύψουμε, με τις παλάμες μας, καλά την κολοκύθα, βάζουμε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το λάδι και σωτάρουμε την κολοκύθα για 5' - 7', ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. | |
Όταν
πιεί τα υγρά της, την αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύοντας μέχρι να δυαλυθεί. Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη, την καρυδόψυχα, τη φρυγανιά, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, κι ανακατεύουμε καλά. |
|
Παίρνουμε ένα ταψί Ν°32 (32 εκ. διάμετρο), το λαδώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε τα μισά από τα φύλλα μας, λαδώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά. Τα δύο πρώτα φύλλα τα τοποθετούμε ακτινωτά και τα υπόλοιπα 3 - 4, διπλωμένα στη μέση και με λάδι ανάμεσα. | |
Απλώνουμε
τη γέμιση, γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, αφού τα λαδώσουμε καλά και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα 3 - 4 πρώτα τα βάζουμε διπλωμένα στη μέση και λαδωμένα και τα τελευταία δύο απλωμένα σταυρωτά. Λαδώνουμε καλά την πίτα και μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το φύλλο, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια. |
|
Δεν
σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να
μην φτάνει μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει,
περίπου μέχρι τη μέση. Έπειτα ραντίζουμε με μπόλικο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 10' και μετά στους 180°C για 35' περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η κολοκυθόπιτά μας. Την αφήνουμε να κρυώσει για 1½ τουλάχιστον ώρα, πριν της ρίξουμε το σιρόπι. |
|
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5'. Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στην παγωμένη κολοκυθόπιτα, ρίχνοντάς το λίγο - λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού. Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι και μετά... |
5 Σχόλια
Θα δοκιμάσω σύντομα τη συνταγή! επειδή δεν μας αρέσουν τα καρύδια, θα μπορούσαμε να τα αντικαταστήσουμε με σταφίδες & αν ναι, ποια είναι η ποσότητα;
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ,
Σύλβια
Σύλβια αν δεν σας αρέσουν τα καρύδια, καλύτερα βάλε ίδια ποσότητα αμύγδαλα, δεν θα σου συνιστούσα να βάλεις σταφίδες.
ΔιαγραφήΗ κολοκύθα θα γίνει καλύτερη δεν θα έχει βαριά μωρουδια αν την κόψετε ξεφλουδισμενη και την βράσετε με ένα ποτήρι νερό μόνο γιατί βγάζει.τα κομμάτια να είναι μεγαλουτσικα αφου βράσουν τα στραγγίζουμε σε ένα τουλουπανι όλη νύχτα.τηναλλη μέρα την σωταρουμε με κανελογαρυφαλο λάδι λίγη ζάχαρη εκτος από καρύδια προσθέσετε καβουρντισμενο και τριμμενο σουσάμι καλη επιτυχιε
ΔιαγραφήΚαλησπέρα! Πολύ ωραίο το site σας 💛 μπράβο !!! Εάν δεν έχω καρύδια δεν θα βγει καλή η γέμιση ε;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΉθελα να την κανω τώρα γιατί την φλερτάρω καιρό και σαν εγκυουλα που είμαι, την λαχταρισα.
Επίσης μου τελείωσε το μέλι.
Μπορώ να αντικαταστήσω με ζάχαρη; Ευχαριστώ
Κορίτσι μου πρώτα απ΄όλα καλή λευτεριά.
ΔιαγραφήΧωρίς μέλι γίνεται η κολοκυθόπιτα (το αντικαθιστάς με ζάχαρη), χωρίς καρύδι δυστυχώς όχι. Λυπάμαι αλλά θα πρέπει να βρεις καρύδι.
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.