Header Ads

Χορτοκεφτέδες με φέτα ή νηστίσιμοι

Χορτοκεφτέδες με φέτα ή νηστίσιμοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάθε φορά που η γιαγιά μου έφτιαχνε χορτόπιτα, κράταγε λίγη (ή και περισσότερη από λίγη) γέμιση και έφτιαχνε αυτούς τους καταπληκτικούς χορτοκεφτέδες.
Όσες φορές την έπειθα να μας τους τηγανίσει στη φωτιά, στο τζάκι, τσακωνόμασταν ποιος θα πάρει τους περισσότερους.

Χορτοκεφτέδες τηγανιτοί με φέτα ή νηστίσιμοι


Υλικά

•   1½ κιλό χόρτα για πίτα, σπανάκι, καυκαλίδες (καυκαλίθρες), μυρώνια, σέσκλα (σέσκουλα), λάπατα (λάπαθα), παπαρούνες, μάραθο ή άνηθο, μαϊντανό κ.α.
•   1 πράσο ψιλοκομμένο
•   2 χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•   2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα ή στο μούλτι
•   100 γραμ. φέτα τρίμμα
•   10 κουτ. σούπας κοφτές καλαμποκάλευρο ή αλεύρι σκληρό (περίπου)
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•   αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το αλεύρωμα
•   ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.
Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε.
Χορτοκεφτέδες με φέτα ή νηστίσιμοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χορτοκεφτέδες με φέτα ή νηστίσιμοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά (σκορπίζοντάς το), 1 κουταλιά αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους. Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ' αφήνουμε να σταθούν για 10' και να βγάλουν τα υγρά τους.
Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της. (Δείτε πιο αναλυτικά τη διαδικασία εδώ: Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα χωριάτικη).
Χορτοκεφτέδες με φέτα ή νηστίσιμοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χορτοκεφτέδες με φέτα ή νηστίσιμοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα ρίχνουμε σε μπολ, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τη φέτα, το πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται (δοκιμάζουμε) και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στο μπολ όσο καλαμποκάλευρο χρειαστεί, (περίπου 10 κουταλιές της σούπας), ώστε να μπορούμε να τα πλάσουμε κεφτέδες.
Παίρνουμε λίγο - λίγο το μείγμα, (περίπου 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας) και το πλάθουμε σε πλατιούς κεφτέδες. 
Χορτοκεφτέδες με φέτα ή νηστίσιμοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χορτοκεφτέδες με φέτα ή νηστίσιμοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κατόπιν τους αλευρώνουμε καλά και τινάζουμε το περισσευούμενο αλεύρι.
Τους τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, σε λίγο και αρκετά ζεστό λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από κάθε πλευρά, γιατί αλλιώς θα ποτίσουνε λάδι και θα μας σκορπίσουν.
Χορτοκεφτέδες με φέτα ή νηστίσιμοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χορτοκεφτέδες με φέτα ή νηστίσιμοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια και τους σερβίρουμε ζεστούς ή και παγωμένους.

-- Χωρίς τη φέτα, είναι ο απόλυτος νηστίσιμος μεζές (η χαρά του πεινασμένου τη Σαρακοστή!).

Δείτε επίσης: Λαχανοπιτάκια ή Σπανακοπιτάκια τηγανιτά με σπιτικό φύλλο

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.