Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η γιαγιά μου φρόντιζε να κάνει τις προμήθειές της σε αμπελόφυλλα, για να έχει όλο το χρόνο να φτιάχνει ντολμάδες.
Για να τα διατηρήσει, ειδικά τα παλιότερα χρόνια, έπρεπε να τα βάλει σε άλμη.
Τώρα πια μπορούμε, αφού τα
ζεματίσουμε, να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Υλικά
• 60 - 70 αμπελόφυλλα τρυφερά και αράντιστα
• 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
• 1 - 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
• νερό
Εκτέλεση
Για να τα διατηρήσει, ειδικά τα παλιότερα χρόνια, έπρεπε να τα βάλει σε άλμη.
Τώρα πια μπορούμε, αφού τα
ζεματίσουμε, να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα - πως τα αποθηκεύουμε
Υλικά
• 60 - 70 αμπελόφυλλα τρυφερά και αράντιστα
• 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
• 1 - 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
• νερό
Εκτέλεση
Διαλέγουμε τρυφερά αμπελόφυλλα, χωρίς σκισίματα και σημάδια, που να μην είναι ραντισμένα. | |
Τα πλένουμε πολύ καλά, όπως τα χόρτα και στο τελευταίο νερό, βάζουμε μια κουταλιά καλό ξύδι. Τ᾿ αφήνουμε να σταθούν για λίγο. Στη συνέχεια κόβουμε τα κοτσάνια, (όχι σύριζα, αφήνουμε 1 - 1½ εκατοστό, για να μην σκιστεί το φύλλο). Τα στοιβάζουμε σε εικοσάδες, ή εικοσιπεντάδες, τοποθετώντας τα με την εσωτερική τους πλευρά προς τα επάνω, με τέτοιο τρόπο που, το κοτσάνι του δεύτερου, να μπαίνει δίπλα στου πρώτου, με το κενό του δεύτερου φύλλου, προς την ίδια μεριά με του πρώτου. |
|
Στη συνέχεια, τα τυλίγουμε σε ρολά, ξεκινώντας από τις άκρες των αμπελόφυλλων και έπειτα τα βάζουμε στριμωχτά, σε βάζο που να τα χωράει. | |
Ρίχνουμε το αλάτι, το χυμό του λεμονιού, το γεμίζουμε με νερό, μέχρι επάνω και το κλείνουμε σφιχτά. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό, σε χαμηλή φωτιά, (όχι να κοχλάζει), στους 80°C και τοποθετούμε μέσα το βάζο με τα φύλλα. |
|
Το βράζουμε για 20 λεπτά, το βγάζουμε και το αφήνουμε να παγώσει. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος, για ένα χρόνο. |
|
Εναλλακτικά, αντί να τα παστεριώσουμε, μπορούμε να τα ζεματίσουμε και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, μαζί με το αλάτι και το λεμόνι, να πάρουν μια βράση. Τοποθετούμε μέσα τα ματσάκια με τα φύλλα, (μαζεμένα όπως είναι) για 1' - 2'. Όταν αλλάξουν χρώμα, τα γυρίζουμε με τρυπητή κουτάλα από την άλλη μεριά και έπειτα τα βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα τοποθετούμε όρθια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να στεγνώσουν τελείως. Τα βάζουμε σε σακούλα για τρόφιμα, τα κλείνουμε καλά και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη. Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν εκτός ψυγείου, τα ξεπλένουμε με νερό της βρύσης και είναι σαν τα φρέσκα. Δείτε επίσης: Κονσερβοποίηση τροφίμων στο σπίτι |
4 Σχόλια
Η μητέρα μου έχει βρει ένα διαφορετικό τρόπο αποθήκευσης ..μαζεύει τα φύλλα και τα τυλίγει σε ρολά όπως εσείς στη συνέχεια τα βάζει σε πλαστικά μεγάλα μπουκάλια αναψυκτικών ..χωρις τίποτα μέσα ..αντέχουν πάρα πολύ καιρό .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα ή μαμά μου τα τυλίγει ρολά σε ρόλο κουζίνας και τα βάζει κατάψυξη.οταν είναι νατα βγάλει τα βάζει κάτω από το νερό της βρύσης ξεκολαει το χαρτί φεύγει και τα ρίχνει κατευθείαν σε νερό που βράζει για να τα ζεματισει...ούτε χαλάνε ούτε κολλάνε τίποτα
ΔιαγραφήΣse avtin tin periptosi den plenoume ta fila gia na min exoun igrasia ke sapisoune nomizo an den kano lathos
ΔιαγραφήΚι εγω ετσι διατηρω τα αμπελοφυλλα με βρασιμο στις γυαλες λιγο μπελαλιδικη συνταγη αλλα αξιζει τον κοπο γιατι τα φυλλα παραμενουν ξανθα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.