Η γιαγιά μου, τις αλιάδες και τις ταραμοσαλάτες τις έφτιαχνε πάντα στο γουδί.
Βέβαια έχει περισσότερη φασαρία απ' ότι στο μπλέντερ και η ταραμοσαλάτα γίνεται λιγότερο λεία, αλλά η γεύσεις της "ακούγονται" πεντακάθαρα στη γλώσσα.
Πάντως, όπως και να την φτιάξουμε, αξίζει τον κόπο.
ΥλικάΒέβαια έχει περισσότερη φασαρία απ' ότι στο μπλέντερ και η ταραμοσαλάτα γίνεται λιγότερο λεία, αλλά η γεύσεις της "ακούγονται" πεντακάθαρα στη γλώσσα.
Πάντως, όπως και να την φτιάξουμε, αξίζει τον κόπο.
Ταραμοσαλάτα παραδοσιακή με ψωμί
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.• 125 γραμ. ταραμά (λευκό ή κόκκινο)
• 250 γραμ. ψωμί μπαγιάτικο
• 250 γραμ. αραβοσιτέλαιο
• 2 λεμόνια (το χυμό τους)
• 1 μέτριο κρεμμύδι
• λίγο άνηθο για διακόσμηση
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό και έπειτα το στύβουμε καλά. Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη ή στο μούλτι. | |
Βάζουμε στο γουδί ή στο μπλέντερ το κρεμμύδι, τον ταραμά και το χυμό απ᾿ το ένα λεμόνι και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. | |
Έπειτα προσθέτουμε λίγο - λίγο το λάδι, (όπως στη μαγιονέζα) και τέλος το υπόλοιπο λεμόνι, δοκιμάζοντας πόσο ξυνό το θέλουμε. | |
Τη σερβίρουμε γαρνιρισμένη με άνηθο, ή και τουρσιά και τη συνοδεύουμε με καψαλισμένο ψωμί. -- Αν δεν την θέλουμε νηστίσιμη, μπορούμε να βάλουμε μισό - μισό ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο. Μπορούμε να τη φτιάξουμε και μόνο με ελαιόλαδο, αλλά θα μας γίνει πολύ βαριά και ίσως να ταγκίζει και λίγο. -- Εναλλακτικά, αντί για ψωμί, μπορούμε να τη φτιάξουμε με βρασμένες πατάτες. -- Η επιτυχία της ταραμοσαλάτας είναι η ποιότητα του ταραμά, το πολύ καλό χτύπημα (καλύτερα σε γουδί) και η προσθήκη του λαδιού λίγο - λίγο. Η ταραμοσαλάτα, είναι ο πιο κλασικός σαρακοστιανός μεζές, που τρώγεται συνήθως την Καθαρή Δευτέρα. Είναι πολύ νόστιμη, αλμυρή στη γεύση και κρεμώδης, με κύριο υλικό της τον ταραμά, που προέρχεται από αυγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου (αυγοτάραχο). Ταραμά βρίσκουμε δύο ειδών, τον άσπρο και τον κόκκινο. Ο άσπρος είναι ανώτερης ποιότητας, γιατί ο κόκκινος παίρνει το χρώμα αυτό, έπειτα από προσθήκη χρωστικών ουσιών, προκειμένου να είναι πιο ελκυστικός για τον κόσμο. Τα αυγά αφαιρούνται από τα ψάρια, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση, συνήθως μέσα σε ξύλινα βαρέλια, για κάποιες μέρες, ενώ στη συνέχεια ανακατεύονται και επεξεργάζονται, δημιουργώντας τον ταραμά. Δείτε επίσης: Ταραμοσαλάτα με πατάτα |
5 Σχόλια
Ωραία συνταγή αλλά έχω μια απορία: δηλαδή με το αραβοσιτέλαιο είναι νηστίσιμη; Νομίζω ότι όλα τα έλαια τα φυτικά είναι στην ίδια κατηγορία από άποψη νηστείας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές Απόκριες και καλή Σαρακοστή!
Οι περισσότεροι ιερείς που έχω συζητήσει, για το θέμα της νηστείας, είναι της άποψης ότι όλα τα φυτικά λάδια είναι νηστίσιμα, εκτός από το ελαιόλαδο.
ΔιαγραφήΕίναι στην ίδια λογική που λέει, ότι τρώμε τις ελιές, αλλά όχι το ελαιόλαδο.
Καλές Απόκριες και καλή Σαρακοστή.
Πολύ ενδιαφέρον! Ειλικρινά δεν το ήξερα και ευχαριστώ για την πληροφορία. Θα ρωτήσω και τον δικό μου ιερέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκ. Γιώτα καλημέρα! Καλή Σαρακοστή! θα ήθελα να σας ρωτήσω μήπως έχετε κάποια συνταγή για το πως φτιάχνεται η μουστάρδα;;; αυτές του εμπορίου έχουν όλες ζάχαρη. Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεωργία μου καλή Σαρακοστή επίσης. Έχω μια συνταγή για μουστάρδα και θα την δημοσιεύσω τις επόμενες μέρες.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.