Header Ads

Μακαρονάδα καρμπονάρα

Μακαρονάδα καρμπονάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η απόλυτη μακαρονάδα που δεν μπορεί να της αντισταθεί κανείς, είτε είναι μακαρονάς είτε όχι!
Βεβαίως οι φίλοι Ιταλοί, στην αυθεντική καρμπονάρα δεν βάζουν τόσα τυριά, ούτε μανιτάρια, ζαμπόν και κρέμα γάλακτος, όπως κάνουμε εμείς. Το ποια θα επιλέξετε, το αποφασίζετε εσείς.


Μακαρονάδα καρμπονάρα, αλά ελληνικά


Υλικά


•    500 γρ. μακαρόνια Νο 6 ή 7
•   400 γραμ. κρέμα γάλακτος (2 μικρά κουτιά)
•   5 - 6 μανιτάρια σε φέτες
•   ½ πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη

•   6 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
•   1 φλυτζ. τσαγιού ζαμπόν ψιλοκομμένο
•   1 φλυτζ. τσαγιού γκούντα τριμμένη
•   ½ φλυτζ. τσαγιού ένταμ τριμμένο
•   1 φλυτζ. τσαγιού παρμεζάνα
•   2 κρόκοι αυγών (προαιρετικά)
•   ½ φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
•   1 κουτ. γλυκού φυτίνη
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε αλ τέντε (1' λιγότερο απ' ότι γράφουν οι οδηγίες της συσκευασίας). Έπειτα τα στραγγίζουμε και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Μακαρονάδα καρμπονάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μακαρονάδα καρμπονάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζεσταίνουμε σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι τη φυτίνη και ρίχνουμε τα μανιτάρια.
Τα γυρίζουμε για λίγο και όταν μαλακώσουν ρίχνουμε την πιπεριά και μετά από 1' το μπέικον.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να μαραθεί η πιπεριά και να σοταριστεί λίγο το μπέικον, οπότε χαμηλώνουμε την κουζίνα στο μισό, και ρίχνουμε το ζαμπόν, σκορπίζοντάς το στο τηγάνι, την κρέμα γάλακτος και το γάλα.
Μακαρονάδα καρμπονάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μακαρονάδα καρμπονάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα ανακατεύουμε σιγά - σιγά, μέχρι να πάρει βράση η κρέμα γάλακτος και τότε ρίχνουμε τη γκούντα, το ένταμ και λίγη παρμεζάνα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να κρεμώσει ελαφρά και σβήνουμε την κουζίνα, ενώ ανακατεύουμε για 1 - 2' ακόμα.


Στη συνέχεια, ρίχνουμε την σάλτσα μας στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια και ανακατεύουμε, ή μπορούμε να ρίξουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι.

Τα σερβίρουμε και τα πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
 

-- Αν θέλουμε να βάλουμε αυγά στη σάλτσα μας, την ώρα που σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, τραβάμε το τηγάνι στην άκρη και ανακατεύουμε να πέσει, λίγο η θερμοκρασία της κρέμας.
Τότε ρίχνουμε τους κρόκους, ανακατεύοντάς τους γρήγορα και όταν ενσωματωθούν στην κρέμα, ξαναβάζουμε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας, ανακατεύοντας για 1 - 2' ακόμα, με τη θερμοκρασία που ήδη έχει το μάτι.
Έπειτα ρίχνουμε την σάλτσα μας στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με παρμεζάνα.


Μερίδες: 6


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια