Φύλλο για πίτες τραγανό (κουρού)

Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες τραγανό (κουρού)
Γιατί να αγοράζουμε φύλλα, όταν μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας, καλύτερα από του εμπορίου;
Πολύ ωραίο φύλλο, τραγανό, κατάλληλο για τυρόπιτες, αλλά και όποια άλλη πιτούλα θέλουμε.
Είναι εύκολο, γρήγορο και τρίβει στο στόμα.



Φύλλο για πίτες τραγανό (κουρού)

Υλικά

•    500 - 550 γραμ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του (up)
•    250 γραμ. μαργαρίνη (σε κυβάκια)
•    200 γραμ. ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι, στραγγιστό
•    1 αυγο
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες τραγανό (κουρού)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες τραγανό (κουρού)
Σ᾿ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι.
Μ᾿ ένα μαχαίρι, κόβουμε την μαργαρίνη σε κομματάκια και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.

Τρίβουμε με τις παλάμες μας το αλεύρι με τη μαργαρίνη, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Χτυπάμε το γιαούρτι με το αυγό ελαφρά και το προσθέτουμε στο μείγμα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες τραγανό (κουρού)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες τραγανό (κουρού)
Ανακατεύουμε κυκλικά, παίρνοντας αλεύρι από το πλάι, μέχρι να το πάρει όλο.

Μεταφέρουμε τη ζύμη, στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε µε το χέρι, 4' με 5' λεπτά, μέχρι να γίνει απαλή, εύπλαστη και ελαστική, (δεν θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί θα λιώσει η μαργαρίνη).

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες τραγανό (κουρού)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες τραγανό (κουρού)
Tα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα, να ξεκουραστούν και να παγώσει η μαργαρίνη.

Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο, (προσέχουμε να μην τα κάνουμε λεπτά).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες τραγανό (κουρού)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φύλλο για πίτες τραγανό (κουρού)
Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°36 και με μια σπάτουλα (γιατί κολλάει), ανασηκώνουμε λίγο το φύλλο, το τυλίγουμε στον πλάστη και το στρώνουμε στο ταψί.
Εάν μας τρυπήσει, απλά το ενώνουμε με τα χέρια μας.

Τοποθετούμε τη γέμιση της αρεσκείας μας, βρέχουμε με λίγο νερό το κάτω φύλλο, γύρω - γύρω και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.


Με τον πλάστη, κόβουμε το περιττό, όπως στη λαχανόπιτα και με τσιμπιές ενώνουμε τα δύο φύλλα.


Χαράζουμε και αλείφουμε την πίτα με ελαιόλαδο ή μαργαρίνη και ψήνουμε στους 180°C έως 200°C, με αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με την πίτα.


-- Αν θέλουμε, μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζύμη, χωρισμένη στα δύο, τυλιγμένη με μεμβράνη τροφίμων, για δυο μέρες στη συντήρηση, ή σε σακουλάκια, για τουλάχιστον ένα μήνα στην κατάψυξη.


2 σχόλια:

  1. Σε ποια φάση έχουμε τη δυνατότητα να καταψύξουμε το φύλλο για μελλοντική χρήση;
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Αφού χωρίσουμε τη ζύμη στα δύο, βάζουμε κάθε κομμάτι χωριστά σε σακουλάκια για κατάψυξη, τα πατάμε να γίνουνε πλακέ (για να αποθηκεύονται πιο εύκολα) και τα φυλάμε στην κατάψυξη.
      Για να τα χρησιμοποιήσουμε, τα αποψύχουμε από την προηγούμενη μέρα στη συντήρηση.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους