Header Ads

Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο)

Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το λικέρ Μέσκουλο, όπως το λέμε στην Πάτρα, ή Μούσμουλο, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, είναι από τα ωραιότερα και πιο εύκολα, να γίνουν, σπιτικά λικέρ, με πολλούς και φανατικούς φίλους.
Ανάλογα με τον τρόπο παρασκεύης του, έχει πολύ έντονο άρωμα και γεύση, που θυμίζει το αμαρέτο (πικραμύγδαλο), χωρίς όμως να είναι καθόλου πικρό ή είναι πιο φίνο, μαλακό και ευγενικό στον ουρανίσκο μας, όπως σε αυτήν εδώ την συνταγή.

Λικέρ μούσμουλο (μέσκουλο) με ολόκληρα τα φρούτα

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

•    14 - 16 μούσμουλα (μέσκουλες) ολόκληρα
•    8 - 10 κουκούτσια από μούσμουλα (30 γρ.)
•    550 ml τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) κονιάκ ή βότκα
•    60 γραμ. 2 κουτ. σούπας ζάχαρη

   Για το σιρόπι

•    280 γραμ. ζάχαρη
•    250 γραμ. νερό
•    1/2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Αγοράζουμε ή ακόμα καλύτερα μαζεύουμε τις μέσκουλες (μούσμουλα), ώριμες, αλλά όχι παραγινωμένες.
Τις πλένουμε, τις σκουπίζουμε πολύ καλά, τις καθαρίζουμε, τις χαράζουμε 2 - 3 φορές και στη συνέχεια βάζουμε τις μέσκουλες, σ᾿ ένα μεγάλο, καθαρό βάζο ή μπουκάλι, μαζί με τα κουκούτσια, τη ζάχαρη και το τσίπουρο ή όποιο άλλο αλκοόλ επιλέξουμε.
Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε πλαστική μεμβράνη στο στόμιο, για να σφραγίσει καλά το βάζο ή το μπουκάλι, το κλείνουμε με το καπάκι του και το ανακινούμε 2 - 3 φορές.

Το αφήνουμε σε μέρος που να το "βλέπει" ο ήλιος αρκετές ώρες (ιδανικά σε βεράντα), για 30 - 40 μέρες, ανακινώντας το βάζο ή το μπουκάλι 1 φορά την εβδομάδα.
Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα μπωλ, στρώνουμε ένα τούλι, αδειάζουμε το ποτό μαζί μαζί τις μέσκουλες, αφαιρούμε τα κουκούτσια, δένουμε το τούλι και το βάζουμε να στραγγίσει.

Στο μεταξύ, έχουμε βάλει σ᾿ ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 3', από την ώρα που θα πάρει βράση. Έπειτα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τοποθετούμε τις μέσκουλες στο σιρόπι και βράζουμε για 5' λεπτά, από την ώρα που θα ξαναρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Σουρώνουμε το ποτό με ένα σουρωτήρι και τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), διπλωμένο 1 - 2 φορές ή βαμβάκι, για να αφαιρέσουμε τυχόν υπολείμματα που μπορεί να υπάρχουν και προσθέτουμε το σιρόπι.Ανακατεύουμε το σουρωμένο ποτό με το σιρόπι, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια που κλείνουν καλά και το αφήνουμε 5 - 6 μέρες να ωριμάσει.
Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Μέσκουλο (Μούσμουλο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα, το ξανασουρώνουμε, με φίλτρο του καφέ, αν χρειαστεί και απολαμβάνουμε την υπέροχη, δυνατή γεύση του και το πολύ ωραίο άρωμά του.

-- Αν δεν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά λικέρ, βάζουμε 100 γραμ. σιρόπι λιγότερο, δοκιμάζουμε το αποτέλεσμα και ανάλογα, το φέρνουμε στη γεύση μας.

-- Όσον αφορά το θόρυβο που έχει γίνει κατά καιρούς, όσον αφορά την ασφάλεια στην κατανάλωση κουκουτσιών από πυρηνόκαρα, πικραμυγδάλων και αμυγδάλων, κατά συνέπεια και των ποτών που τα περιέχουν, η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής, όταν ξέρουμε τα εξής: (Δείτε εδώ).


Δείτε επίσης: Λικέρ Μαστίχα Χίου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια