Header Ads

Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο

Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα παλιότερα χρόνια, οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες αποτελούσαν την εύκολη, και γρήγορη, λύση, για ένα νοστιμότατο κέρασμα, σε όλες τις νηστείες της χρονιάς.
Αν και τους έχουμε συνδέσει κυρίως με τα Χριστούγεννα, οι κουραμπιέδες πρωταγωνιστούσαν σε όλες τις γιορτές, και  ειδικά σε γάμους και βαφτίσεις.
Στην Ελλάδα τους έφεραν οι Μικρασιάτες προσφυγές, κυρίως από την Σμύρνη, και γρήγορα αγαπήθηκαν απ' όλους.

Κουραμπιέδες νηστίσιμοι τραγανοί

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά για 40 κομμάτια

•    1 νεροπότηρο ηλιέλαιο
•    ½ νεροπότηρο ζάχαρη άχνη
•    χυμό από ½ και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•    ½ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ½ κρασοπότηρο κονιάκ ή ούζο ή τσίπουρο
•    2 βανίλιες
•    ½ κουτ. γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
•    1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•    ½ - ¾ κούπας καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
•    450 - 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο (περίπου)

•    ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
•    ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για τ᾿ αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τ᾿ αμύγδαλα, για 1΄- 2΄ λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε.
Τα ξεπλένουμε και πάλι και τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν.

Έπειτα τα χοντροκόβουµε στο μούλτι, τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη άχνη, και τα χτυπάμε για 6΄- 7΄, να αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλλα, τις βανίλιες και 2 - 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι μας.
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ακολούθως, ρίχνουμε το ούζο εναλλάξ με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, και μετά, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού (προσέχοντας γιατί φουσκώνει).

Δείτε κι αυτό: Μελομακάρονα με ελαιόλαδο και σιμιγδάλι

Στη συνέχεια σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε απαλά με το χέρι, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15' στο ψυγείο.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας).
Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 15' - 20', μέχρι να ροδίσουν.
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι με ηλιέλαιο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα ή δίσκο και κοσκινίζουμε λίγη - λίγη την άχνη να κάνει στρώση.

Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 5΄ να κρυώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα. Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ούζο και τους πασπαλίζουμε µε άχνη.

Τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.

Δείτε επίσης: Κουραμπιέδες με φυτίνη

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.