Header Ads

Σοκολατάκια με καραμέλα

Σοκολατάκια με καραμέλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια εξαιρετικά απλή συνταγή για πολύ νόστιμα σοκολατάκια, που τρώγονται μετά μανίας.
Γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα, ειδικά αν έχουμε μια φόρμα για σοκολατάκια.
Η συνταγή και η φωτογραφίες είναι της πολύ καλής μου φίλης Βαρβάρας από την Κύπρο και την ευχαριστώ πολύ.

Σοκολατάκια με καραμέλα και κρέμα γάλακτος


Υλικά για την καραμέλα

•  125 γραμ. ζάχαρη
•  100 ml κρέμα γάλακτος
•  30 γραμ. βούτυρο ανάλατο

Υλικά για τα σοκολατάκια (περίπου 24 - 25 σοκολατάκια)

•  200 περίπου γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος
•  1 -2 μπισκότα digestive  ή
•  καβουρδισμένα φουντούκια (1 για κάθε σοκολατάκι)
•  φόρμες σιλικόνης

Εκτέλεση

Για την καραμέλα:  Βάζουμε μια αλουμινένια ή αντικολλητική κατσαρολίτσα  σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά,  (όχι στο εντελώς χαμηλό) και ρίχνουμε μέσα κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η πρώτη κουταλιά και μετά ρίχνουμε την επόμενη, προσέχοντας να μην πάρει σκούρο χρώμα η καραμέλα μας.

Όταν τελειώσει η ζάχαρη προσθέτουμε το βούτυρο, χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να λιώσει.

Μόλις λιώσει το βούτυρο, δυναμώνουμε τη φωτιά όπως την είχαμε αρχικά και καθώς η κατσαρόλα μας είναι πάνω στη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος (παγωμένη ή αφού πρώτα την ζεστάνουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσέχοντας όμως να μην βράσει), μεμιάς μέσα στην καραμέλα και αρχίζουμε αμέσως το ανακάτεμα με το ξύλινο κουτάλι μας, με το οποίο λιώσαμε και την καραμέλα.

Δείτε κι αυτό: Φοντάν σοκολάτας με γεμιστά μπισκότα βανίλιας

Ανακατεύουμε γρήγορα γρήγορα και μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας. Αν η  κρέμα γάλακτος είναι παγωμένη, σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερο ανακάτεμα. Αφήνουμε την καραμέλα στη φωτιά για λίγο, ίσα ίσα να πήξει ελαφρά η καραμέλα μας.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όταν κρυώσει θα πήξει κι’ άλλο. Αν δούμε ότι όταν κρυώσει πήξει περισσότερο απ’ όσο την θέλουμε, τότε ζεσταίνουμε λίγο γάλα (όχι όμως να κοχλάσει) και την αραιώνουμε όσο θέλουμε, προσέχοντας μην μας αραιώσει πολύ.

Αν θέλουμε να φυλάξουμε την καραμέλα μας για να φτιάξουμε άλλη μέρα τα σοκολατάκια, τότε καθώς είναι ζεστή την τοποθετούμε σε ένα καθαρό, γυάλινο βάζο και περιμένουμε να κρυώσει καλά.
Έπειτα κλείνουμε το βάζο με το καπάκι του και το τοποθετούμε στο ψυγείο, όπου διατηρείτε για περίπου 2 βδομάδες.

Αν πρόκειται να φτιάξουμε τα σοκολατάκια μας την ίδια μέρα, πρέπει πρώτα να αφήσουμε την καραμέλα να κρυώσει τελείως και μετά να τα φτιάξουμε, πρώτον για να μην καούμε και δεύτερον για να μην λιώσει τη σοκολάτα μας.

Για τα σοκολατάκια: Αφού λοιπόν κρυώσει η καραμέλα μας, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.  και βάζουμε μια μικρή ποσότητα σε φορμάκια σιλικόνης. Με ένα ξυλάκι ή μαχαίρι καλύπτουμε με σοκολάτα τα τοιχώματα της φόρμας και τη βάζουμε στην κατάψυξη, να πήξει.

Έπειτα, με ένα κουταλάκι μοιράζουμε στα φορμάκια την καραμέλα και την καλύπτουμε, αν θέλουμε, με 1 - 2  μπισκότα digestive, σπασμένα σε μικρά κομμάτια.
Τέλος καλύπτουμε το επάνω μέρος με λιωμένη σοκολάτα.

Αν θέλουμε, παραλείπουμε το μπισκότο και τα κάνουμε σκέτα μόνο με καραμέλα ή πάλι μπορούμε μέσα στην καραμέλα, στο κάθε σοκολατάκι, να βουτήξουμε από ένα καβουρδισμένο φουντούκι.  Καλύπτουμε και σ’ αυτές τις περιπτώσεις το επάνω μέρος με λιωμένη σοκολάτα.

Ξαναβάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη να πήξει η σοκολάτα, ξεφορμάρουμε προσεκτικά τα σοκολατάκια και τα σερβίρουμε.

-- Αν έχουμε φυλάξει την καραμέλα στο ψυγείο και έχει γίνει πιο πηκτή από όσο θέλουμε, μπορούμε είτε να τη βγάλουμε 2 ώρες πριν την χρησιμοποιήσουμε από το ψυγείο, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ή να ζεστάνουμε ελάχιστο γάλα και να το αναμείξουμε με την καραμέλα, ανακατεύοντας πολύ καλά με ένα κουτάλι της σούπας.

Δείτε επίσης: Σοκολατάκια με τυρί και κεράσια

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια