Header Ads

Πασχαλινό Τσουρέκι της Νεκταρίας

Πασχαλινό Τσουρέκι της Νεκταρίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα πολύ νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι, που γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα και φαίνεται σαν να είναι από ζαχαροπλαστείο.
Η γεύση του, είναι εξαιρετική και την συνταγή μού την έδωσε η καλή μου φίλη Νεκταρία.


Πασχαλινό Τσουρέκι πολύ αφράτο


Υλικά


•    70 γραμ. βούτυρο γάλακτος
•    100 γραμ. γάλα φρέσκο
•    160 γραμ. ζάχαρη
•    3 αυγά
•    ¼ κουτ. γλυκού μαστίχα
•    1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
•    100 γραμ. χλιαρό νερό
•    40 γραμ. νωπή μαγιά
•    600 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο (περίπου)
•    1 κρόκο αυγού
•    1 κουτ. σούπας νερό

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Σ᾿ ένα άλλο μπολ, τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό νερό, 1 κουταλιά του γλυκού από τη ζάχαρη και τόσο αλεύρι, ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός.

Ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το χυλό σε ζεστό μέρος, για 20΄ περίπου, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσοχή! στο διάστημα αυτό, δεν κουνάμε το μπολ.

Όταν περάσει το εικοσάλεπτο και το ξεσκεπάσουμε, θα δούμε ότι ο χυλός, έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες.

Σ᾿ ένα γουδί χτυπάμε τη μαστίχα, με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, (από τη συνολική ζάχαρη της συνταγής).

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί, προσέχοντας να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από 50°C, γιατί θα χαλάσει η μαγιά που θα ρίξουμε μετά. Εάν η ζάχαρη είναι πολύ χοντρή και δεν διαλυθεί τελείως, δεν πειράζει.

Έπειτα σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά τ᾿ αυγά, προσθέτουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη μαγιά που έχει γίνει πλέον, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το γάλα χλιαρό και τέλος λίγο - λίγο τ᾿ αλεύρι, κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Όταν γίνει μπάλα, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μας και τη ζυμώνουμε για 15΄ λεπτά. Εναλλακτικά, μπορούμε να τη ζυμώσουμε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, με το γάντζο για σκληρές ζύμες.

Η ζύμη, πρέπει να μην κολλάει στα χέρια μας και να είναι μαλακή.
Αν χρειαστεί, την πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι επιπλέον.

Έπειτα βάζουμε τη ζύμη πάλι στο μπολ, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβέρτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία έως μιάμιση ώρα.

Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε τρία ίσια μέρη.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο της κουζίνας μας με λίγο αλεύρι και πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε κοτσίδα.

Αφού τελειώσουμε το πλέξιμο, κολλάμε τις άκρες βρέχοντας τα μπαστούνια με λίγο νερό.

Τοποθετούμε το τσουρέκι σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας), και το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν φουσκώσει και πριν το ψήσουμε, το αλείφουμε με ένα πινέλο, πολύ απαλά, με χτυπημένο κρόκο αυγού, αραιωμένο με μια κουταλιά της σούπας νερό.

Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο μας στους 165°C, στον αέρα και το ψήνουμε για 50΄ περίπου, μέχρι το τσουρέκι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.

Όταν κρυώσει, το τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί.

Αν θέλουμε, αντί για ένα μεγάλο τσουρέκι μπορούμε να φτιάξουμε δύο.

Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία εδώ: Τσουρέκι αφράτο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια