Header Ads

Σπληνάντερο παραδοσιακό

Σπληνάντερο παραδοσιακό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένας υπέροχος μεζές που θυμίζει Πάσχα στο χωριό και κουβαλάει όλο το άρωμα και τη γεύση της παράδοσης.
Το σπληνάντερο είναι αρκετά μερακλίδικο στην παρασκευή του, αλλά το αποτέλεσμα πραγματικά αξίζει τον κόπο.
Παραδοσιακά φτιάχνεται από σπλήνα, καρδιά και παχύ έντερο αμνοεριφίων, κατά προτίμηση μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή έτσι το σπληνάντερο γίνεται νοστιμότερο.
Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που βάζουν και συκώτι στο σπληνάντερο, μεταξύ αυτών κι εγώ, πράγμα που αλλάζει λίγο τη γεύση του και το κάνει ακόμα πιο νόστιμο.

Σπληνάντερο παραδοσιακό - πώς παρασκευάζεται


Υλικά

•   1 συκωταριά από κατσίκι ή αρνί
•   το παχύ έντερο από το σφάγιο
•   τα γλυκάδια
•   τη μπόλια (ή σκέπη ή μαντηλαριά ή πάνα)
•   2 - 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•   ρίγανη
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Δείτε κι αυτό: Φρυγαδέλι παραδοσιακό

Πλένουμε πολύ καλά, σε μπόλικο χλιαρό νερό, που έχουμε προσθέσει λίγο αλάτι και λίγο ξύδι, το παχύ έντερο και το ξεπλένουμε με πολλά νερά.
Έπειτα με μια ξύλινη βέργα γυρνάμε το μέσα έξω, το ξανά πλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει.

Ακολούθως πλένουμε καλά τη μπόλια, τα γλυκάδια και τη συκωταριά, και μετά, με ένα ψαλίδι, κόβουμε σε λωρίδες (καλύτερα συνεχόμενες) τη σπλήνα, την καρδιά, το συκώτι, τα γλυκάδια και τα αλατοπιπερώνουμε.

Στη συνέχεια απλώνουμε την μπόλια στον πάγκο ή στο τραπέζι μας, τοποθετούμε πάνω τις λωρίδες που κόψαμε, κολλητά τη μία δίπλα στην άλλη, ρίχνουμε το σκόρδο, τη ρίγανη και τυλίγουμε την σκέπη μαζί με τις λωρίδες σφιχτά.

Έπειτα πιάνουμε το παχύ έντερο και βάζουμε το δάχτυλό μας στο ένα άκρο του. Σπρώχνουμε προς τα μέσα να γυρίσει η άκρη του και εκεί τοποθετούμε την τυλιγμένη σκεπή. Την σπρώχνουμε να μπει μέσα και όταν χωρέσει ολόκληρη, το σπληνάντερό μας είναι έτοιμο.

Δείτε επίσης: Κοκορέτσι παραδοσιακό ή κοκορετσάκια

Δένουμε καλά τις δυο άκρες του εντέρου, το βάζουμε κουλουριαστά σε λαδωμένο ταψί ή γάστρα, προσθέτουμε λίγο νερό και το ψήνουμε το σπληνάντερο σε μέτριο φούρνο για 1½ ώρα περίπου, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο ή καπάκι.

Εναλλακτικά, μπορούμε να το περάσουμε σε μια σούβλα ζικ ζακ και το ψήσουμε στα κάρβουνα.

-- Αν θέλουμε να περάσουμε πιο εύκολα την τυλιγμένη μπόλια μέσα στο έντερο, μπορούμε να την βάλουμε πρώτα στην κατάψυξη για περίπου δυο ώρες να σκληρύνει. Αν την ξεχάσουμε στην κατάψυξη και παγώσει περισσότερο, την βγάζουμε απ΄το ψυγείο, την αφήνουμε να μαλακώσει και μετά την περνάμε στο έντερο, γιατί αλλιώς θα μας το σκίσει.

-- Σε πολλές περιοχές της ορεινής Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, οι πάνω από τ΄ αυλάκι γείτονές μας, έχουν το έθιμο χαράματα Χριστουγέννων να ψήνουν σπληνάντερο, το οποίο έχουν φτιάξει από το προηγούμενο βράδυ. Το σερβίρουν μετά τη λειτουργία σε συγγενείς και φίλους για πρωινό, συνοδευόμενο, με κόκκινο σπιτικό κρασί, δίπλα στο αναμμένο τζάκι!

Δείτε επίσης κι αυτό: Τζιγεροσαρμάδες

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια