Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με ένα τραγανό, ευωδιαστό και ξεροψημένο ψωμάκι, ειδικά αν είναι φτιαγμένο με τα χεράκια μας.
Το συγκεκριμένο, γίνεται με μαγιά και σκληρό, κίτρινο αλεύρι και είναι ωραιότατο.
Δοκιμάστε το ζεστό, με το που θα βγει από τον φούρνο και θα με θυμηθείτε!
Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι κίτρινο σκληρό (δυνατό)
• 2 φακελάκια μαγιά ξηρή (στιγμής)
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι ψιλό
• 1 τσιμπιά ζάχαρη
• χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 2½ φλυτζ. τσαγιού)
Εκτέλεση
Το συγκεκριμένο, γίνεται με μαγιά και σκληρό, κίτρινο αλεύρι και είναι ωραιότατο.
Δοκιμάστε το ζεστό, με το που θα βγει από τον φούρνο και θα με θυμηθείτε!
Ψωμί Χωριάτικο με κίτρινο σκληρό αλεύρι και μαγιά
Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι κίτρινο σκληρό (δυνατό)
• 2 φακελάκια μαγιά ξηρή (στιγμής)
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι ψιλό
• 1 τσιμπιά ζάχαρη
• χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 2½ φλυτζ. τσαγιού)
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. | |
Σ᾿ ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, προσθέτουμε το 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό, απ᾿ το συνολικό και μ᾿ ένα κουτάλι την ανακατεύουμε να διαλυθεί. Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και 7 - 8 κουταλιές αλεύρι, φτιάχνοντας έτσι ένα χυλό. | |
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για
15' περίπου, να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες. Στη λεκάνη με το κοσκινισμένο αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε καλά μ᾿ ένα κουτάλι, και προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά και το λάδι. |
|
Αρχίζουμε
να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο νερό, μέχρι να απορροφηθεί το
αλεύρι, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της
λεκάνης. Τότε μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 15' με 20' περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και μαλακή. |
|
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και πλάθουμε δύο μακρόστενα φρατζολάκια. Έπειτα, λαδώνουμε δύο φόρμες, τοποθετούμε μέσα τα φρατζολάκια, τα πατάμε λίγο με την παλάμη μας να απλώσουν και, αν θέλουμε, με ένα κοφτερό μαχαίρι, τους κάνουμε 2 - 3 χαρακιές. |
|
Τα
σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και τα αφήνουμε
για 1 έως 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν καλά. Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από τις φόρμες για να μην ιδρώσουν και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα ή πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, για να κρυώσουν. Δείτε επίσης: Ψωμί Χωριάτικο Προζυμένιο (βασική συνταγή) |
2 Σχόλια
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ.ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ Η ΦΟΡΜΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΨΩΜΙ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου οι στενόμακρες φόρμες που χρησιμοποιώ για ψωμί έχουν διαστάσεις 32 x 10 εκατοστά.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.