Header Ads

Τεντούρα η αυθεντική συνταγή

Τεντούρα η αυθεντική συνταγή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η Τεντούρα είναι ένα παραδοσιακό Πατρινό ηδύποτο, με πολύ σκούρο καφεκόκκινο χρώμα, γλυκιά γεύση και υπέροχο άρωμα. Φτιάχνεται με εκχύλιση κανέλλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου, μαζί με φλούδες εσπεριδοειδών σε οινόπνευμα ποτοποιίας και Μαυροδάφνη.

Τεντούρα Πατρών, η αυθεντική συνταγή


Υλικά

•   500 ml αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης 95° (οινόπνευμα ποτοποιίας)
•   25 ξύλα κανέλλας
•   30 γαρύφαλλα
•   1 μοσχοκάρυδο
•   1 κουτ. σούπας μέλι (προαιρετικά)
•   φλούδα από ½ πορτοκάλι
•   100 ml κρασί Μαυροδάφνη ή Μοσχάτο Ρίου ή Πατρών

   Για το σιρόπι

•   650 γραμ. ζάχαρη
•   850 ml νερό χωρίς χλώριο
•   ⅔ κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Με ένα κοφτερό μαχαιράκι ή έναν αποφλοιωτή πατάτας, αφαιρούμε τη φλούδα από το πορτοκάλι, προσέχοντας να μην πάρουμε καθόλου από το άσπρο.
Τεντούρα η αυθεντική συνταγή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τεντούρα η αυθεντική συνταγή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τις κανέλλες, τα γαρύφαλλα, το μοσχοκάρυδο, τις φλούδες πορτοκαλιού, το αλκοόλ, το μέλι και το σφραγίζουμε καλά.

Αφήνουμε το βάζο σε φωτεινό μέρος, κουνώντας το ελαφρά, τις δυο πρώτες μέρες, για να λιώσει το μέλι. Μετά από 20 μέρες ανοίγουμε το βάζο, ρίχνουμε τη Μαυροδάφνη, ανακατεύουμε και το κλείνουμε ξανά, για άλλες 5 - 10 μέρες.
Τεντούρα η αυθεντική συνταγή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τεντούρα η αυθεντική συνταγή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μετά από 25 μέρες, ανοίγουμε το βάζο και δοκιμάζουμε. Αν μας αρέσει η γεύση και το άρωμά του, προχωράμε στο επόμενο στάδιο, αλλιώς το αφήνουμε λίγες μέρες ακόμη.

Όταν είναι έτοιμο, το σουρώνουμε, χρησιμοποιώντας πρώτα ένα ψιλό σουρωτήρι, μετά το περνάμε από φίλτρο του καφέ ή από ένα καθαρό πανί (τουλπάνι) διπλωμένο στα τέσσερα και τέλος το ρίχνουμε πάλι στο βάζο.

Σε μια κατσαρόλα, φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη και το νερό για 5΄ (από την ώρα που θα πάρουν βράση) και στο τέλος ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.

Όταν το σιρόπι κρυώσει τελείως, το ρίχνουμε μέσα στο ποτό,  κλείνουμε πάλι το βάζο, το κουνάμε ελαφρά να ανακατευτεί και το αφήνουμε άλλες 6 - 7 μέρες να γίνει, κουνώντας το άλλες 4 - 5 φορές.

Τέλος, μεταφέρουμε την Τεντούρα σε γυάλινα μπουκάλια και τη φυλάμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Η Τεντούρα πίνεται σκέτη ή με πάγο, σε κοκτέιλ με μπράντυ ή τσίπουρο, αλλά και με χυμούς από κόκκινα φρούτα. Μπορούμε επίσης να την απολαύσουμε με κρέμα γάλακτος και τριμμένη κανέλλα ή να την προσθέσουμε σε ζεστά ροφήματα, δίνοντάς τους μία ξεχωριστή, αρωματική, πικάντικη γεύση.

Η συνταγή είναι της καλής μου φίλης Ευγενίας και την ευχαριστώ πολύ που την μοιράστηκε μαζί μας.

-- Αν δεν βρούμε οινόπνευμα ποτοποιίας, μπορούμε να φτιάξουμε το λικέρ μας με τσίπουρο ή και ρακή, ακολουθώντας την Σπιτική συνταγή για Τεντούρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια