Header Ads

Νηστίσιμες μοναστηριακές χυλοπίτες

Νηστίσιμες μοναστηριακές χυλοπίτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

Ένα πολύχρωμο, νηστίσιμο πιάτο, με πολύ ωραία γεύση. Αυτό που κάνει ξεχωριστή αυτή τη συνταγή είναι τα πεντανόστιμα, νηστίσιμα χυλοπιτάκια λαχανικών, που παρασκευάζονται από τις μοναχές, στο Μοναστήρι των Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου, στο Τρίκορφο Φωκίδος

Πολύχρωμες νηστίσιμες μοναστηριακές χυλοπίτες κοκκινιστές


Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

•    4 φλυτζ. καφέ χυλοπίτες χρωματιστές (200 γρ. περίπου)
•    1,5 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
•    1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
•    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    1 πρέζα (τσιμπιά) ζάχαρη 
•    Τυρί φέτα (προαιρετικά, κι αν δεν νηστεύουμε)
•    Αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε ενάμιση λίτρο νερό, το λάδι, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τα βάζουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά.
Στη συνέχεια μετράμε 4 φλυτζανάκια του καφέ χυλοπίτες, ή τις ζυγίζουμε να είναι 200 γραμμάρια.
Όταν αρχίσει να βράζει η σάλτσα, ρίχνουμε προσεχτικά στην κατσαρόλα τις χυλοπίτες, για να μην καούμε και να μην πιτσιλίσουμε την κουζίνα μας.
Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει ξανά ο έντονος βρασμός, για να μη μας κολλήσουν οι χυλοπίτες στον πάτο της κατσαρόλας.
Όταν αρχίσει πάλι ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και τις βράζουμε για 10' με 12' λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Όταν βράσουν και χυλώσουν οι χυλοπίτες, η σούπα μας είναι έτοιμη.
Νηστίσιμες μοναστηριακές χυλοπίτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»


Αν δεν νηστεύουμε, ένα λεπτό πριν βγάλουμε τις χυλοπίτες από τη φωτιά, μπορούμε να ρίξουμε μέσα στην κατσαρόλα και τριμμένη φέτα, κι αφού ανακατέψουμε και πάρουν μία βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τις χυλοπίτες ζεστές με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο ψωμί. 

-- Εννοείτε ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό και με ζωμό κρέατος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια