Header Ads

Λαδοκούλουρα (Κουλουράκια με ελαιόλαδο)

Λαδοκούλουρα (Κουλουράκια με ελαιόλαδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα πιο απίθανα κουλουράκια λαδιού που έχετε δοκιμάσει, με πολύ ωραία γεύση, που θυμίζουν τσουρεκάκια, χωρίς βούτυρο και πολύ ζάχαρη.
Γίνονται εύκολα, είναι πολύ υγιεινά και το βασικότερο αρέσουν πολύ στα παιδιά.
Ότι πρέπει για το σχολείο, τη δουλειά και τη λιγούρα, καθώς και για τις νηστείες.



Κουλουράκια με ελαιόλαδο (Λαδοκούλουρα)


Υλικά

•    1 κιλό αλεύρι μαλακό (άσπρο) ή για όλες τις χρήσεις
•    500 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
•    1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά (σκόνη)
•    200 γραμ. προζύμι δικό μας ή απ᾿ το φούρνο της γειτονιάς
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο (240 γρ.)
•    1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη (240 γρ.)
•    1 - 1½ κουτ. γλυκού κανέλλα τριμμένη
•    ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
•    1 πρέζα αλάτι
•    χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 2 ποτήρια)
•    ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•    σουσάμι για επικάλυψη (προαιρετικά)

Εκτέλεση


Σε ένα μπολ, αραιώνουμε το προζύμι με 1 ποτήρι χλιαρό νερό και προσθέτουμε 12 - 13 κουταλιές της σούπας κοσκινισμένο αλεύρι, (μισό - μισό), ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός, όπως για τους λουκουμάδες. 

Πασπαλίζουμε τον χυλό με λίγο αλεύρι, τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια κουβερτούλα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος, όλη νύχτα να ενεργοποιηθεί.
(Εάν δεν το κάνουμε απ' το βράδυ, το κάνουμε 2 - 3 ώρες τουλάχιστον, πριν το ζύμωμα).
Λαδοκούλουρα (Κουλουράκια με ελαιόλαδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδοκούλουρα (Κουλουράκια με ελαιόλαδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος.


Κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και μισό νεροπότηρο χλιαρό νερό.

Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το προζύμι.
Λαδοκούλουρα (Κουλουράκια με ελαιόλαδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδοκούλουρα (Κουλουράκια με ελαιόλαδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο νερό (αν χρειαστεί), μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.

Τότε μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε, (ιδανικά θα βάλουμε τον σύζυγο) για 10' με 15' περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και μαλακή.

Λαδώνουμε καλά με ελαιόλαδο τη λεκάνη που χρησιμοποιήσαμε πριν και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη.
Λαδοκούλουρα (Κουλουράκια με ελαιόλαδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδοκούλουρα (Κουλουράκια με ελαιόλαδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και μια κουβερτούλα, και αφήνουμε τη ζύμη, σε ζεστό μέρος (δίπλα σ' ένα σώμα καλοριφέρ), περίπου για 1 με 1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν φουσκώσει η ζύμη, πλάθουμε κορδόνια με πάχος όπως για τα τσουρέκια (περίπου δυο δάχτυλα) και τα κόβουμε σε κομμάτια.


Πλάθουμε τα κουλουράκια μας, όχι πολύ λεπτά, και τους δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε, προσέχοντας να είναι περίπου στο ίδιο πάχος, για να ψηθούν ομοιόμορφα.


Αν τα θέλουμε με σουσάμι, ρίχνουμε λίγο σ' ένα πιάτο και πιέζουμε πάνω του, κάθε κουλουράκι.
Λαδοκούλουρα (Κουλουράκια με ελαιόλαδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδοκούλουρα (Κουλουράκια με ελαιόλαδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδώνουμε δύο τρεις λαμαρίνες (το ρηχό ταψί του φούρνου μας) ή ταψιά και τοποθετούμε μέσα τα κουλουράκια.

Τ᾿ αφήνουμε σκεπασμένα με μία καθαρή πετσέτα, σε ζεστό μέρος (δίπλα σ' ένα σώμα καλοριφέρ), για περίπου 1 - 2 ώρες μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° - 200°C (ανάλογα το φούρνο μας), στις αντιστάσεις για 15' - 20' περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά τα κουλουράκια μας.
Λαδοκούλουρα (Κουλουράκια με ελαιόλαδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδοκούλουρα (Κουλουράκια με ελαιόλαδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε και μια μεγάλη κουλούρα, με το ⅓ της ζύμης, κάνοντάς την κορδόνι και τυλίγοντάς την σε σχήμα σαλίγκαρου.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία στο φούσκωμα και το ψήσιμο όπως με τα κουλουράκια, κι αν θέλουμε αφού ψηθεί, μπορούμε να την αναποδογυρίσουμε στο ταψί και να την ξαναβάλουμε στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα.
Λαδοκούλουρα (Κουλουράκια με ελαιόλαδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδοκούλουρα (Κουλουράκια με ελαιόλαδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
-- Με την ποσότητα ζάχαρης που σας δίνω, γίνονται τόσο γλυκά όπως τα τσουρέκια, οπότε αν τα θέλουμε πιο γλυκά, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ακόμη.

-- Αν δεν έχουμε, ή δεν θέλουμε να τα φτιάξουμε με προζύμι, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε, με συνολικά 3 φακελάκια ξηρή μαγιά.

-- Όλες οι ζύμες που φτιάχνουμε με προζύμι διατηρούνται περισσότερες μέρες φρέσκιες, γιατί κρατάνε την υγρασία τους, ενώ με τη μαγιά στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα.


-- Μέσα σε σκεύος κλεισμένα αεροστεγώς, διατηρούνται τουλάχιστον για 1 εβδομάδα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια