Header Ads

Πιπεριές Τουρσί (Πίκλες)

Πιπεριές Τουρσί (Πίκλες) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στους περισσότερους από μας αρέσουν τα τουρσιά, αλλά στην ιδέα ότι θα τα φτιάξουμε μόνες ή μόνοι μας, το ξανασκεφτόμαστε.
Κι όμως, δεν είναι καθόλου δύσκολο, είναι σίγουρο ότι θα μας πετύχουν και είναι, όχι μόνο το ίδιο νόστιμα με του εμπορίου, αλλά πάρα πολύ καλύτερα.

Καυτερές Πιπερίτσες Τουρσί (Πίκλες)

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά


•     500 γραμ. πιπεριές μικρές, για τουρσί (βιολογικές αν γίνεται)
•     2 φέτες λεμόνι
•     600 ml. νερό
•     600 ml. λευκό ή κόκκινο ξύδι
•     40 γραμ. ζάχαρη
•     90 γραμ. αλάτι χοντρό
•     πιπέρι σε κόκκους
•     1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
•     1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
•     ελαιόλαδο για την κορυφή (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Το τουρσί, μπορούμε να το φτιάξουμε με δύο διαφορετικούς τρόπους.
Ανάλογα την διαδικασία που θα ακολουθήσουμε, θα πρέπει είτε να περιμένουμε 1 - 2 εβδομάδες μέχρι να γίνει, ή αλλιώς μπορούμε να το ετοιμάσουμε την ίδια μέρα.
Ας δούμε λοιπόν πως γίνεται και με τους δύο τρόπους.

Πλένουμε καλά τις πιπεριές, χωρίς να αφαιρέσουμε τα κοτσάνια και τα σποράκια που πιθανόν να έχουν. Αν δεν είναι βιολογικά καλλιεργημένες, τις βάζουμε για 5' σ' ένα λεκανάκι με νερό, που μέσα έχουμε ρίξει 1 κουταλιά της σούπας ξύδι.
Πιπεριές Τουρσί (Πίκλες) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πιπεριές Τουρσί (Πίκλες) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού τις στραγγίσουμε καλά, μ᾿ ένα μυτερό μαχαίρι, πάνω σε μια σανίδα κοπής ή κρατώντας τες στα χέρια μας, τρυπάμε κάθε πιπερίτσα σε δυο τρεις μεριές.
Σε αυτό το στάδιο, αν δεν τις βιαζόμαστε, τις βάζουμε σε μία αποστειρωμένη γυάλα ή βάζο, πιέζοντάς τις ελαφρά, μέχρι να το γεμίσουμε.

Έπειτα ρίχνουμε μέσα σ' ένα κατσαρολάκι το νερό, το ξύδι, το αλάτι, το δαφνόφυλλο και τη ζάχαρη, και τα βάζουμε να ζεσταθούνε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι.

Όταν κοντεύει ν' αρχίσει ο βρασμός, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και ρίχνουμε το ζεστό ξυδόνερο στο βάζο με τις πιπεριές, μαζί με τα πιπέρια.
Περιμένουμε λίγο, γιατί οι πιπεριές θα απορροφήσουν μια ποσότητα υγρού, βάζουμε μέσα τη μια φέτα λεμονιού και συμπληρώνουμε μέχρι επάνω, με το υπόλοιπο ξυδόνερο, ώστε το βάζο να γεμίσει καλά και τοποθετούμε τη δεύτερη φέτα λεμόνι σαν καπάκι.
Τέλος ρίχνουμε και λίγο λάδι, για να είμαστε σίγουροι ότι οι επάνω πιπεριές δεν θα είναι εκτεθειμένες στον αέρα.
Πιπεριές Τουρσί (Πίκλες) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πιπεριές Τουρσί (Πίκλες) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κλείνουμε το βάζο ή τη γυάλα αεροστεγώς και το αφήνουμε να κρυώσει και να περιμένει στην άκρη, για 10 - 15 μέρες.
Αναποδογυρίζουμε ή ανακινούμε καλά τη γυάλα ή το βάζο, κάθε μία ή δύο μέρες, κι όταν περάσει ο χρόνος αναμονής, το ανοίγουμε και απολαμβάνουμε ένα ωραιότατο ορεκτικό.

Αν όμως θέλουμε να γίνει γρήγορα το τουρσί μας, κάνουμε τα εξής:
Αφού καθαρίσουμε και τρυπήσουμε τις πιπεριές μας, βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το νερό, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.

Όταν αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές και τις βράζουμε για 1' - 2' από την ώρα που θα αρχίσει ξανά ο βρασμός.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε στριμωχτά, σε αποστειρωμένη γυάλα ή βάζο, βάζοντας ενδιάμεσα τις φέτες λεμονιού.

Γεμίζουμε το βάζο ή τη γυάλα με το βραστό ξυδόνερο της κατσαρόλας, μέχρι το χείλος.
Όταν παγώσουν, είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε.
Τις σερβίρουμε στραγγισμένες.

Διατηρούνται για 7 - 8 μήνες εκτός ψυγείου, ή και περισσότερο στο ψυγείο, με την προϋπόθεση ότι το βάζο είναι αποστειρωμένο, και το υγρό θα φτάνει μέχρι το στόμιο του βάζου, ώστε να αποφεύγεται η είσοδος του αέρα.

Σε περίπτωση που η γυάλα ή το βάζο μας δεν είναι τελείως γεμάτο, ή αν πρόκειται να αποθηκεύσουμε τις πιπεριές για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε να προσθέσουμε στην επιφάνεια ένα δάχτυλο ελαιόλαδο και έτσι δεν χρειάζεται το υγρό να φτάνει μέχρι πάνω.

Μετά το άνοιγμα του βάζου, το διατηρούμε στο ψυγείο.

Δείτε επίσης: Ντομάτες τουρσί πράσινες ή κοκκινωπές

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια