Header Ads

Ντομάτες τουρσί πράσινες ή κοκκινωπές

Ντομάτες τουρσί πράσινες ή κοκκινωπές - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

Τέλος Οκτώβρη πια και η παραγωγή και διάθεση υπαίθριων κηπευτικών στις αγορές τελειώνει. Οι αγρότες μαζεύουν από τα περιβόλια τις τελευταίες ντομάτες που δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν και είναι πράσινες ακόμα, αλλά πολύ γλυκές. Τώρα λοιπόν, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε την τελευταία, αλλά εξαιρετικά ωραία, παρασκευή της χρονιάς, που δεν είναι άλλη από τις πράσινες ντομάτες τουρσί.

Πράσινες ντοματούλες τουρσί, χωρίς βράσιμο


Υλικά

  1,7 κιλά ντομάτες πολύ σφιχτές πράσινες ή ροζ
  550 ml ξύδι από σταφύλια, λευκό ή κόκκινο
  650 ml νερό βραστό
  100 γραμ. (3 κουτ. σούπας) αλάτι χοντρό
  70 γραμ. ζάχαρη
  1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
  2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετούλες
  2 κλωνάρια σέλινο
  10 κόκκους πιπεριού
  1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  2 φέτες λεμόνι
  ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Διαλέγουμε πράσινες ή ροζ ντομάτες, πολύ σφιχτές και τις πλένουμε καλά. Ανάλογα με το μέγεθος που έχουν, τις βάζουμε όπως είναι σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς, αλλιώς τις κόβουμε στη μέση ή και στα τέσσερα.

Προσθέτουμε τα σκόρδα, τις πιπεριές, το σέλινο, τις φέτες λεμονιού και τους κόκκους πιπεριού.

Έπειτα ρίχνουμε το ξύδι, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, τη ζάχαρη και τόσο βραστό νερό, μέχρι να γεμίσουμε το βάζο, αφήνοντας ένα δάχτυλο κενό.

Μετά προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, σφραγίζουμε το καπάκι, ανακινούμε ελαφρά το βάζο και το αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος, για 2 με 3 εβδομάδες περίπου, φροντίζοντας να το ανακινούμε κατά διαστήματα.

Όταν ετοιμαστεί το τουρσί μας, βγάζουμε μια δυο ντοματούλες από το βάζο, τις στραγγίζουμε καλά και τις σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Δείτε επίσης: Πιπεριές τουρσί (πίκλες)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια