Κολοκυθολούλουδα τηγανιτά με χυλό σόδας

Κολοκυθολούλουδα τηγανιτά με χυλό σόδας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οι κολοκυθοανθοί, είναι ένα υλικό που μπορούμε να το μαγειρέψουμε με πάρα πολλούς τρόπους. Ο πιο εύκολος, είναι να τους τηγανίσουμε βουτηγμένους σ' έναν πολύ ωραίο χυλό, όπως αυτόν εδώ που σας προτείνω.
Γίνονται πεντανόστιμοι, πολύ μαλακοί μέσα, με υπέροχη τραγανή κρούστα απ' έξω.

 

Κολοκυθοανθοί τηγανιτοί με χυλό σόδας


Υλικά

•    1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1 κουτί σόδα ή μπύρα (330 ml)
•    2 ασπράδια αυγών
•    1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    200 - 300 γραμ. κολοκυθολούλουδα (κολοκυθοανθούς)

Εκτέλεση


Σ᾿ ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε σιγά - σιγά τη σόδα, ή τη μπύρα και μ᾿ ένα κουτάλι, δουλεύουμε το μείγμα, μέχρι να γίνει λείο.
Αν θέλουμε το χυλό πιο πυκνό, βάζουμε περισσότερο αλεύρι.
Αφήνουμε το χυλό να σταθεί 1 ώρα στο ψυγείο, αλλιώς θα γλιστράει και δεν θα στέκεται.
Κολοκυθολούλουδα τηγανιτά με χυλό σόδας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κολοκυθολούλουδα τηγανιτά με χυλό σόδας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε καλά τα κολοκυθολούλουδα, αφαιρούμε τα φυλλαράκια (σέπαλα) που υπάρχουν στο κάτω μέρος των λουλουδιών, τα ανοίγουμε και αφαιρούμε τον ύπερο (ή τους στήμονες), κι αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
Κολοκυθολούλουδα τηγανιτά με χυλό σόδας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κολοκυθολούλουδα τηγανιτά με χυλό σόδας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν είναι να χρησιμοποιήσουμε το χυλό, (όχι νωρίτερα για να γίνει αφράτος), χτυπάμε με δυο πηρούνια τ᾿ ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα και τ᾿ ανακατεύουμε απαλά, μέσα στο χυλό.
Σ᾿ ένα τηγάνι βάζουμε μπόλικο λάδι να ζεσταθεί, αλατοπιπερώνουμε τα κολοκυθολούλουδα, και αφού τα βουτήξουμε ένα - ένα στο χυλό, τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν κι απ᾿ τις δυο πλευρές.
Κολοκυθολούλουδα τηγανιτά με χυλό σόδας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κολοκυθολούλουδα τηγανιτά με χυλό σόδας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.

-- Αν έχουμε και τρυφερά βλαστάρια από τις κολοκυθιές, μπορούμε να τα κάνουμε Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί.


4 σχόλια:

  1. Υπέροχο Είναι και της εποχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσο πολύ μου αρέσουν και πα'όλα αυτά δεν τους φτιάχνω ποτέ,ίσως γιατί δεν ξέρω να τους τυλίγω.Η συνταγή είναι υπέροχη και καλοκαιρινή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου να είσαι καλά, αλλά με μπέρδεψες με το τύλιγμα. Σε ποιά συνταγή αναφέρεσαι;

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.