Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί
Ένα από τα ξεχασμένα φαγητά, που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας και που αν το φτιάξετε, σίγουρα θα σας αποζημιώσει.
Τώρα που είναι η εποχή τους, διαλέξτε τρυφερές κορφάδες, βάλτε και δυο - τρία κολοκυθάκια και θα έχετε ένα πολύ νόστιμο, καλοκαιρινό φαγητό, με γεύση που όμοιά

του δεν υπάρχει!

Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί


Υλικά

•      1 κιλό κολοκυθοκορφάδες τρυφερές
•      3 μικρά κολοκυθάκια χοντροκομμένα
•      1 πατάτα κυδωνάτη
•      3 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
•      2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
•      1 καρότο σε ροδέλες
•      2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•      ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•      ¾ φλυτζ. τσαγιού λάδι
•      ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας σ᾿ αυτό το φαγητό, είναι το να καθαρίσουμε τις κολοκυθοκορφάδες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί
Αρχίζουμε αφαιρώντας τις ίνες απ᾿ τα κοτσάνια των λουλουδιών, κι αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε στη μέση.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί
Κατόπιν, αφαιρούμε τα φυλλαράκια (σέπαλα) που υπάρχουν στο κάτω μέρος των λουλουδιών.
Ανοίγουμε το λουλούδι και αφαιρούμε τον ύπερο (ή τους στήμονες).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί
Έπειτα παίρνουμε τα φύλλα και προσεκτικά, πιάνουμε και αφαιρούμε τραβώντας τις ίνες που έχουν. 
Αν είναι μεγάλα τα κόβουμε λίγο στις άκρες ή και στη μέση.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί
Τα πλένουμε πάρα πολύ καλά, βάζοντας στο τελευταίο νερό και λίγο ξύδι, προσέχοντας να μην τα σπάσουμε και τ᾿ αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν καλά.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τα καρότα, για 4' - 5', να γυαλίσουν λίγο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί
Έπειτα προσθέτουμε το νερό, τις κολοκυθοκορφάδες, το μαϊντανό, τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε προσεκτικά, μισοσκεπάζουμε και βράζουμε για 25' - 30', μέχρι να βράσουν τα λαχανικά και να πιεί το ζουμί του.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, δεν ανακατεύουμε το φαγητό, απλά κουνάμε την κατσαρόλα, κι αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε.

Το σερβίρουμε ζεστό, ή καλύτερα κρύο και το συνοδεύουμε αν θέλουμε, με μια καλή φέτα.


2 σχόλια:

  1. Θα δοκιμάσω και αυτόν τον τρόπο γιατί εγώ φτιάχνω τη εξής συνταγή : Αφού καθαρίσω τις κορφάδες, τις τσιγαρίζω με κρεμμύδι και προσθέτω νερό. Μόλις βράσει ρίχνω μέσα τραχανά και αφήνω να μαγειρευτεί προσθέτοντας γάλα. Όταν είναι έτοιμο βρασμένο προσθέτω βούτυρο και φέτα. Μαζί με τις κορφές μπορούμε να βάλουμε και ψιλοκομμένο κολοκυθάκι και επίσης ψιλοκομμένα λίγα φασολάκια. Είναι συνταγή από χωριό της Ρούμελης. Δοκιμάστε τη να δείτε τι ωραία είναι !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου ακούγεται πολύ ωραία, σίγουρα θα την δοκιμάσω.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους