Ένα από τα παλιά, ξεχασμένα φαγητά, που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας και που αν το δοκιμάσετε, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του. Τώρα που είναι η εποχή τους, πάρτε μερικές τρυφερές κορφάδες, βάλτε και δυο - τρία κολοκυθάκια και θα έχετε ένα εξαιρετικό, καλοκαιρινό φαγητό.
Υλικά
• 1 κιλό κολοκυθοκορφάδες τρυφερές
• 3 μικρά κολοκυθάκια χοντροκομμένα
• 1 πατάτα κυδωνάτη
• 3 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
• 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
• 1 καρότο σε ροδέλες
• 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πως καθαρίζουμε τις κολοκυθοκορφάδες
Υλικά
• 1 κιλό κολοκυθοκορφάδες τρυφερές
• 3 μικρά κολοκυθάκια χοντροκομμένα
• 1 πατάτα κυδωνάτη
• 3 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
• 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
• 1 καρότο σε ροδέλες
• 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας σ᾿ αυτό το φαγητό, είναι το να καθαρίσουμε τις κολοκυθοκορφάδες. | |
Αρχίζουμε αφαιρώντας τις ίνες απ᾿ τα κοτσάνια των λουλουδιών, κι αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε στη μέση. | |
Κατόπιν αφαιρούμε τα φυλλαράκια (σέπαλα) που υπάρχουν στο κάτω μέρος των λουλουδιών. Ανοίγουμε το λουλούδι και αφαιρούμε τον ύπερο (ή τους στήμονες). |
|
Έπειτα παίρνουμε τα φύλλα και προσεκτικά, πιάνουμε και αφαιρούμε τραβώντας, τις ίνες που έχουν. Αν είναι μεγάλα τα κόβουμε λίγο στις άκρες ή και στη μέση. |
|
Τα πλένουμε πάρα πολύ καλά, βάζοντας στο τελευταίο νερό και λίγο ξύδι, προσέχοντας να μην τα σπάσουμε και τ᾿ αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν καλά. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τα καρότα, για 4' - 5', να γυαλίσουν λίγο. |
|
Έπειτα προσθέτουμε το νερό, τις κολοκυθοκορφάδες, το μαϊντανό, τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε προσεκτικά, μισοσκεπάζουμε και βράζουμε για 25' - 30', μέχρι να βράσουν τα λαχανικά και να πιούν το ζουμί τους. | |
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, δεν ανακατεύουμε το φαγητό, απλά κουνάμε την κατσαρόλα, κι αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε λίγο ακόμη. Το σερβίρουμε ζεστό ή καλύτερα κρύο και το συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με καλή, βαρελίσια φέτα. |
5 Σχόλια
Θα δοκιμάσω και αυτόν τον τρόπο γιατί εγώ φτιάχνω τη εξής συνταγή : Αφού καθαρίσω τις κορφάδες, τις τσιγαρίζω με κρεμμύδι και προσθέτω νερό. Μόλις βράσει ρίχνω μέσα τραχανά και αφήνω να μαγειρευτεί προσθέτοντας γάλα. Όταν είναι έτοιμο βρασμένο προσθέτω βούτυρο και φέτα. Μαζί με τις κορφές μπορούμε να βάλουμε και ψιλοκομμένο κολοκυθάκι και επίσης ψιλοκομμένα λίγα φασολάκια. Είναι συνταγή από χωριό της Ρούμελης. Δοκιμάστε τη να δείτε τι ωραία είναι !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡάνια μου ακούγεται πολύ ωραία, σίγουρα θα την δοκιμάσω.
ΔιαγραφήΑυτή την συνταγή την έκανε η μάνα μου. Από Πελοπόννησο μεριά,εβσζε και βλήτα και άρμη ή φέτα.Τα βλήτα τα έκανε ίδια φαγητό όπως τις κορφάδες
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία αυτή η συνταγή και τωρα που ειναι η εποχή του.. νόστιμο και υγιεινό φαγάκι... καλώς σε βρήκα ..ψάχνοντας για σπυρωτό πιλάφι... που το έφτιαξα και έγινε πολύ ωραίο...!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω φεις μπουκ.. και δεν ξέρω πως μπορώ να γίνω μέλος σου.. να περνάς όμορφα .!!!!
Ρούλα μου καλώς όρισες. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το πιλάφι. Για να γίνεις μέλος, κάνε κλικ στην εικόνα πιο πάνω δεξιά, εκεί που γράφει «Εγγραφή μέλους» και απλά συμπλήρωσε τη φόρμα.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.