Ένα πολύ εύκολο, υγιεινό και πάρα πολύ νόστιμο γλυκάκι.
Τη συνταγή του, μου την έχει δώσει η καλή μου φίλη η Όλγα, πριν από είκοσι και παραπάνω χρόνια.
Ήταν το γλυκό, που έφτιαχνε συνέχεια για τους γιους της, που τότε πηγαίνανε στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου.
Υλικά
• 4 - 5 μήλα
• 250 γραμ. μαργαρίνη
• 1 φλυτζ. τσαγιού (240 γραμ.) ζάχαρη
• 4 αυγά
• 1 φλυτζ. τσαγιού (240 γραμ.) ζάχαρη
• 1½ φλυτζ. τσαγιού (225 γραμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 2 βανίλιες
• 1 φλυτζ. καφέ κονιάκ
• κανέλλα
• 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Τη συνταγή του, μου την έχει δώσει η καλή μου φίλη η Όλγα, πριν από είκοσι και παραπάνω χρόνια.
Ήταν το γλυκό, που έφτιαχνε συνέχεια για τους γιους της, που τότε πηγαίνανε στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου.
Μηλόπιτα ταψιού
Υλικά
• 4 - 5 μήλα
• 250 γραμ. μαργαρίνη
• 1 φλυτζ. τσαγιού (240 γραμ.) ζάχαρη
• 4 αυγά
• 1 φλυτζ. τσαγιού (240 γραμ.) ζάχαρη
• 1½ φλυτζ. τσαγιού (225 γραμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 2 βανίλιες
• 1 φλυτζ. καφέ κονιάκ
• κανέλλα
• 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. | |
Πλένουμε καλά τα μήλα, τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το κονιάκ, για να μη μας μαυρίσουν. | |
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε τη μαργαρίνη μαζί με το ένα φλυτζάνι ζάχαρη. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί Ν°30 (διαμ. 30 εκ.) και το πασπαλίζουμε με κανέλλα. |
|
Στρώνουμε τα μήλα στο ταψί, τα περιχύνουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη και τα πασπαλίζουμε με κανέλλα. Στο μίξερ ή σε μπολ, χτυπάμε τ᾿ ασπράδια μαζί με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Έπειτα χτυπάμε τους κρόκους με το δεύτερο φλυτζάνι ζάχαρη, μέχρι ν᾿ ασπρίσουν. |
|
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις βανίλιες και αφού χαμηλώσουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και τη μαρέγκα, χωρίς να την ταλαιπωρήσουμε πολύ και μας ξεφουσκώσει. | |
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά μας, απλώνουμε το μείγμα πάνω στα μήλα, φροντίζοντας να πάει παντού. | |
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 165°C για 35'- 40', μέχρι να ροδίσει καλά. |
Αφήνουμε τη μηλόπιτα να σταθεί τουλάχιστον για 10' πριν την κόψουμε και την απολαμβάνουμε χλιαρή ή παγωμένη.
8 Σχόλια
Εντυπωσιασμένη απο την ιστοσελίδα! Πραγματικά χρήσιμες συνταγές! Και η πρώτη προσπάθεια με την μηλόπιτα πέτυχε! Πεντανόστιμη! Τα παιδιά ξετρελάθηκαν...το ίδιο και εγώ! Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε.
ΔιαγραφήΓιώτα
Υπέροχη! Ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Μπορούμε να την ψήσουμε σε αυτά τα στρογγυλά ταψιά μιας χρήσης? Και αν ναι τι διάμετρο να έχει το ταψί?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!
Κατερίνα μου γιατί όχι, αν βρεις ταψάκι μιας χρήσης με διάμετρο 30 εκατοστά, φτιάξ' το.
ΔιαγραφήΑν μετά το ψήσιμο την "τουμπαρω", με σκοπό τα μήλα να είναι από πάνω, πιστεύετε ότι θα διαλυθει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη μου πιστεύω ότι δεν θα σου χαλάσει.
ΔιαγραφήΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΑ!ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΞΙΝΟΜΗΛΑ Κ ΕΒΑΛΑ Κ ΛΙΓΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΟ Κ ΕΓΙΝΕ ΦΟΒΕΡΗ.ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑΡΑ ΚΙΟΛΑΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.