Χοιρινό με πιπεριές και δαμάσκηνα

Χοιρινό με πιπεριές και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα από τα φαγητά που αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους.
Είναι ένα πολύ νόστιμο και εξαιρετικά εμφανίσιμο πιάτο, ιδανικό για να στολίσει το γιορτινό μας, τραπέζι.
Φτιάξτε το, για τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά και χαρείτε το, με τους αγαπημένους σας.


 

Χοιρινό με πιπεριές και δαμάσκηνα


Υλικά

•      1200 γραμ. χοιρινό
•      800 γραμ. πιπεριές πολύχρωμες σε λωρίδες
•      20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
•      2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•      3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•      ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•      ½ λεμόνι (το χυμό του)
•      1  κρασοπότηρο κρασί
•      1 - 2 φλυτζ. τσαγιού νερό
•      ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

    Για τη μαρινάδα

•      1 λίτρο φρέσκο γάλα

Εκτέλεση


Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε σε κομμάτια, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και το βάζουμε σ᾿ ένα μπολ.
Ρίχνουμε γάλα μέχρι που να το σκεπάζει και το βάζουμε στο ψυγείο από βραδύς.
Χοιρινό με πιπεριές και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινό με πιπεριές και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την άλλη μέρα, βγάζουμε το κρέας από το γάλα, (το οποίο πετάμε), το πλένουμε και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Χοιρινό με πιπεριές και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινό με πιπεριές και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα σοτάρουμε για 5' περίπου,  μέχρι να γίνουν διάφανα και τα σβήνουμε με το κρασί.
Χοιρινό με πιπεριές και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινό με πιπεριές και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε  και προσθέτουμε 1 - 2 φλυτζάνια νερό περίπου. (Το νερό να σκεπάζει το κρέας).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 35΄- 40΄ περίπου,  μέχρι να βράσει το κρέας, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι). Εάν χρειαστεί νερό, συμπληρώνουμε.
Χοιρινό με πιπεριές και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χοιρινό με πιπεριές και δαμάσκηνα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το χυμό του λεμονιού και το κορν φλάουρ, που το ᾿χουμε διαλύσει σε λίγο νερό.

Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10΄ περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα και να χυλώσει η σάλτσα μας.


Το σερβίρουμε σκέτο ή με πατάτες τηγανιτές ή ριζότο.


1 σχόλιο:

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.