Φανουρόπιτα αφράτη

Φανουρόπιτα αφράτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τη συνταγή γι᾿ αυτή τη Φανουρόπιτα, μου την έστειλε η καλή μου φίλη η Πηνελόπη.
Μου είπε μάλιστα, ότι χωρίς το σταυρό, την φτιάχνει για γλυκό, σε όλες τις νηστείες.
Έτσι, αφού θα την έφτιαχνα, ζήτησα από τον Άγιο Φανούριο να μας φανερώσει την ελπίδα που χάσαμε τα

τελευταία χρόνια, και να μας δώσει δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, που θα μας φέρει ο καινούργιος χρόνος.

Φανουρόπιτα αφράτη


Υλικά

•    1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•    480 γραμ. ή 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
•    240 γραμ. ή 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
•    270 γραμ. ή 1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού
•    270 γραμ. ή 1 ποτήρι νερού νερό
•    80 γραμ. ή 1 φλυτζ. καφέ τεντούρα ή κονιάκ
•    2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•    ½ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο

•    ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

Εκτέλεση

Φανουρόπιτα αφράτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φανουρόπιτα αφράτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια λεκάνη, χτυπάμε το λάδι, την πορτοκαλάδα και τη ζάχαρη, για 5' λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο και την τεντούρα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Φανουρόπιτα αφράτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φανουρόπιτα αφράτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και εναλλάξ, το κοσκινισμένο αλεύρι και το νερό.
Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°32 (διαμ. 32 εκ.), κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Φανουρόπιτα αφράτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φανουρόπιτα αφράτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, για 60' - 70'  λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Όταν το γλυκό ξεκολλήσει απ᾿ τα τοιχώματα του ταψιού, δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο, τρυπώντας στο κέντρο του, με μια οδοντογλυφίδα.
Αν βγει στεγνή και καθαρή είμαστε έτοιμοι, αν όχι, το ψήνουμε για λίγο ακόμη.
Φανουρόπιτα αφράτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φανουρόπιτα αφράτη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν η πίτα μας κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, φτιάχνοντας ένα σταυρό.

-- Η Φανουρόπιτα, είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου και προσφέρεται στους πιστούς για ευλογία.
Κάθε χρόνο, την παραμονή της εορτής του Αγίου, που είναι στις 27 Αυγούστου, συνηθίζεται να φτιάχνουμε την πίτα, προς τιμήν Του.


Ίσως σας ενδιαφέρουν:
Φανουρόπιτα με κρασί Φανουρόπιτα με καρύδια και σταφ Φανουρόπιτα παραδοσιακή
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες

1 σχόλιο:

  1. Η γιαγιά μου πάντα μου έλεγε "ποτέ μίξερ στη φανουρόπιτα, μόνο με το χέρι" και κατά τη διάρκεια της παρασκευής της προσευχόμαστε. Προσωπικά την φτιάχνω σύμφωνα με τη δική σας συνταγή απλά αφαιρώ το νερό και προσθέτω σταφίδες και καρύδια χοντροσπασμένα έτσι μαζί και με την άχνη τα υλικά μού βγαίνουν έντεκα. Γίνεται εξαιρετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους