Τη συνταγή γι᾿ αυτή τη Φανουρόπιτα, μου την έδωσε η παλιά, καλή φίλη της γιαγιάς μου, η κυρία Ευθυμία, όταν μετά από πάρα πολύ καιρό, τη συνάντησα προχθές.
Μου τόνισε μάλιστα ότι, όπως οι περισσότερες παλιές νοικοκυρές, την φτιάχνει και χωρίς να έχει χάσει κάτι, απλά για ευλογία, ιδιαίτερα σε όλες τις νηστείες, αντί για γλυκό.
Υλικά
• 500 γραμ. (4 νεροπότηρα) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 170 γραμ. (1 νεροπότηρο) ζάχαρη
• 220 γραμ. (1 νεροπότηρο) ελαιόλαδο
• 110 γραμ. (½ νεροπότηρο) νερό
• 180 γραμ. (¾ νεροπότηρου) χυμό πορτοκαλιού
• 140 γραμ. (1 νεροπότηρο) σταφίδες ξανθές
• 100 γραμ. (1 νεροπότηρο) καρύδια τριμμένα
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
• ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• ζάχαρη άχνη για επικάλυψη
Εκτέλεση
Μου τόνισε μάλιστα ότι, όπως οι περισσότερες παλιές νοικοκυρές, την φτιάχνει και χωρίς να έχει χάσει κάτι, απλά για ευλογία, ιδιαίτερα σε όλες τις νηστείες, αντί για γλυκό.
Φανουρόπιτα με καρύδια και σταφίδες
Υλικά
• 500 γραμ. (4 νεροπότηρα) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 170 γραμ. (1 νεροπότηρο) ζάχαρη
• 220 γραμ. (1 νεροπότηρο) ελαιόλαδο
• 110 γραμ. (½ νεροπότηρο) νερό
• 180 γραμ. (¾ νεροπότηρου) χυμό πορτοκαλιού
• 140 γραμ. (1 νεροπότηρο) σταφίδες ξανθές
• 100 γραμ. (1 νεροπότηρο) καρύδια τριμμένα
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
• ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• ζάχαρη άχνη για επικάλυψη
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Παίρνουμε λίγο από το αλεύρι μας, το ρίχνουμε στις σταφίδες και τις ανακατεύουμε. |
|
Στον
κάδο του μίξερ, (ή σ᾿ ένα μπολ με σύρμα), χτυπάμε το λάδι και το νερό μαζί με τη ζάχαρη για 3΄λεπτά, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε 2 - 3 κουταλιές από το αλεύρι, τα κανελλογαρύφαλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (προσοχή γιατί φουσκώνει), το ρίχνουμε κι αυτό στο μείγμα και συνεχίζουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το αλεύρι. |
|
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, «κατεβάζουμε» το μίξερ στη μικρότερη ταχύτητα και ρίχνουμε τα καρύδια. Μόλις ενσωματωθούν τα καρύδια, σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε μ᾿ ένα κουτάλι μέχρι να απορροφηθούν. |
|
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί με διάμετρο 30 εκ. (Ν°30), βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Ψήνουμε τη φανουρόπιτα στους 165°C, σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα, για 50 - 55' περίπου, ή στους 180°C σε αντιστάσεις. |
|
Βγάζουμε την φανουρόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 5΄ και έπειτα την μεταφέρουμε σ᾿ ένα δίσκο, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Την πασπαλίζουμε κι από πάνω με ζάχαρη άχνη, κοσκινίζοντάς την μ᾿ ένα σουρωτήρι και φτιάχνουμε το σταυρό. -- Με τις αναλογίες αυτές γίνεται μια φανουρόπιτα με πάχος περίπου 2 δάχτυλα. Αν την θέλουμε πιο χοντρή, τη βάζουμε σε ταψί Ν°28. -- Η Φανουρόπιτα, είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου και προσφέρεται στους πιστούς για ευλογία. Κάθε χρόνο, την παραμονή της εορτής του Αγίου, που είναι στις 27 Αυγούστου, συνηθίζεται να φτιάχνουμε την πίτα, προς τιμήν Του. Δείτε επίσης: Φανουρόπιτα με κρασί |
1 Σχόλια
τελεια η φανουροπιτα με τεντουρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.